Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το ζάχαρο «κοστίζει» 5.000 ζωές κάθε χρόνο στη χώρα μας

Ο διαβήτης ταλαιπωρεί περισσότερους από 600.000 ανθρώπους στην Ελλάδα

Σχεδόν 5.000 Έλληνες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας του διαβήτη, με τους περίπου 700 από αυτούς να μην έχουν καν φτάσει τα 60 τους χρόνια. Την συνταρακτική αυτή αποκάλυψη κάνει η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) στον 7ο Παγκόσμιο Άτλαντα για τη νόσο που εξέδωσε στις αρχές του χρόνου.

Ο Άτλας βασίζεται στην συνδυαστική ανάλυση των στοιχείων από όλες τις έρευνες για τον διαβήτη ανά τον κόσμο και στόχος του είναι να αποτυπώσει την τρέχουσα κατάσταση και να κάνει προβλέψεις για το μέλλον.

Σύμφωνα με όσα γράφει για τη χώρα μας, ένα στα 13 άτομα ηλικίας 20-79 ετών (σχεδόν 609.000 άνθρωποι) πάσχει από διαβήτη, αλλά το 38% (οι 229.000) δεν το ξέρει ενώ πολλοί, παρότι το ξέρουν, μένουν αρρύθμιστοι. Σχεδόν μοιραία, λοιπόν, ο διαβήτης κοστίζει κάθε χρόνο τη ζωή σε 4.900 Έλληνες, το 13,6% εκ των οποίων (ή σχεδόν 670 άνθρωποι) έχουν ηλικία κάτω των 50 ετών.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, άλλο ένα 7,2% των ατόμων της ίδιας ηλικιακής ομάδας (658.000 άνθρωποι) έχει διαταραγμένη αντοχή στη γλυκόζη, δηλαδή είναι προδιαβητικοί και κινδυνεύουν ανά πάσαν στιγμή να εξελιχθούν σε πλήρη διαβήτη - κάτι που, σύμφωνα με τα στοιχεία του Άτλαντα, θα συμβεί αργά ή γρήγορα τουλάχιστον στις μισές περιπτώσεις. Και για να ολοκληρωθούν τα καλά νέα, οι ιθύνοντες του IDF υπολογίζουν ότι η συχνότητα του διαβήτη στην Ελλάδα θα αυξηθεί από το 7,5% (πάντα στις ηλικίες 20-79 ετών) που ήταν το 2015, σε 9,3% το 2040.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο διαβήτης κόστισε το 2015 τη ζωή σε 627.000 ανθρώπους ηλικίας 20-79 ετών, το σχεδόν ένα τέταρτο των οποίων (το 26,3%) είχαν ηλικία κάτω των 60 ετών όταν έχασαν τη ζωή τους. Οι θάνατοι στις γυναίκες ήταν λίγο περισσότεροι απ’ ό,τι στους άνδρες (315.000 έναντι 312.000 αντιστοίχως).

Σύμφωνα με τον Άτλαντα, που τιτλοφορείται «IDF Diabetes Atlas - 7th edition», ο διαβήτης καθυστερεί πολύ να διαγνωστεί, με συνέπεια τουλάχιστον ο ένας στους δύο ασθενείς να έχει ήδη κάποια επιπλοκή κατά την εποχή της διάγνωσης. Καθώς περνούν τα χρόνια και δεδομένου ότι πάρα πολλοί ασθενείς παραμένουν αρρύθμιστοι, εκδηλώνονται απειλητικές επιπλοκές όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα που αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου των ασθενών.

«Είναι η πρώτη φορά που αποκομίζουμε από αξιόπιστες, αντικειμενικές, επιδημιολογικές παρατηρήσεις μία σφαιρική εικόνα για τη θνητότητα των ατόμων με διαβήτη στη χώρα μας», σχολιάζειο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Νικόλαος Τεντολούρης, γενικός γραμματέας της Εταιρείας Μελέτης Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη (EASD).

Και προσθέτει: «Σύμφωνα με παλαιότερες επιδημιολογικές παρατηρήσεις από τον καθηγητή Νικόλαο Κατσιλάμπρο, τα δύο τρίτα των ατόμων με διαβήτη στη χώρα μας καταλήγουν από εμφράγματα και εγκεφαλικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καταγγελίες Καλλιάνου: Η Ιατρική του ΕΚΠΑ στηρίζει τους γιατρούς του «Αττικόν»
«Παρέχουν υψηλό επίπεδο φροντίδας» - Ανακοίνωση την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Σχολής
Καταγγελίες Καλλιάνου: Η Ιατρική του ΕΚΠΑ στηρίζει τους γιατρούς του «Αττικόν»