Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο υγρό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, ίσως οδηγούν στην πρόβλεψη της νόσου Αλτσχάιμερ ακόμη και 7 χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.
Η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πρόωρη διάγνωση, πριν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο η ανίατη πάθηση. Επίσης, το νέο τεστ προσφέρει επίσης ελπίδα για την ανάπτυξη φαρμάκων που αυξάνουν τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία ενεργοποιούνται πολύ πριν η ασθένεια γίνεται προφανής.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχουν «ίχνη» στον εγκέφαλο των ατόμων με γενετική προδιάθεση για Αλτσχάιμερ - περίπου επτά χρόνια πριν από την αναμενόμενη έναρξη της νόσου. Τα ίχνη της νόσου μπορούν να ανακαλυφθούν με τη βοήθεια μιας πρωτεΐνης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, δίνοντας στους γιατρούς τη δυνατότητα ανίχνευσης της εξέλιξης της νόσου. Το υγρό μπορεί να αναλυθεί από το σπονδυλικό σωλήνα και έτσι να μετρηθούν οι πρωτεΐνες.
Οι καθηγητές Christian Haass και Michael Ewers, από το γερμανικό κέντρο για τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα στο Μόναχο όπου διεξήχθη η μελέτη, κατάφεραν να ανιχνεύσουν μια αύξηση της ανοσολογικής δραστηριότητας του εγκεφάλου με τη μέτρηση των επιπέδων της πρωτεΐνης.
Μετρώντας τα επίπεδα της πρωτεΐνης, που είναι γνωστή ως TREM2, επέτρεψε στους επιστήμονες να προβλέψουν με ακρίβεια την εμφάνιση της άνοιας σε περιπτώσεις κληρονομικής νόσου του Alzheimer. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ίδιο τεστ θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει και για άλλους τύπους της νόσου.
Οι ερευνητές ήταν σε θέση να παρακολουθούν την άνοδο του επιπέδου της TREM2 πολλά χρόνια πριν από εμφανιστούν τα συμπτώματα άνοιας. Ο καθηγητής Ewers εξήγησε: «Υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στην κληρονομική μορφή της νόσου του Αλτσχάιμερ και σε άλλες μορφές άνοιας, οι οποίες είναι πολύ πιο συχνές. Η TREM2 μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως ένας δείκτης για την παρακολούθηση της απόκρισης του φαρμάκου. Θα εξετάσουμε τα ζητήματα αυτά στο μέλλον».
Η γυμναστική μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ!
Οι ηλικιωμένοι μπορούν να μειώσουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο άνοιας, κάνωντας κηπουρική, χορό ή γρήγορους περιπάτους, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτό δείχνει ότι σχεδόν κάθε αερόβια δραστηριότητα αυξάνει την ποσότητα της φαιάς ουσίας που προστατεύει από την πνευματική εξασθένηση.
Μια μελέτη σε σχεδόν 900 ασθενείς άνω των 30 ετών, έδειξε ότι οι απλές ασκήσεις αύξαναν τους εγκεφαλικούς νευρώνες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ελέγχουν τη μνήμη. Όσοι αύξησαν τη σωματική τους δραστηριότητα είχαν μείωση 50% στον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer. Η μελέτη, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, δημοσιεύεται στην Journal of Alzheimer’s Disease.
Ο δρ Cyrus Raji δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που είχαμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε ότι η φυσική δραστηριότητα σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου του Alzheimer». Ο συντάκτης της έρευνας δρ George Perry δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη υπόσχεση στον τομέα της έρευνας της νόσου του Alzheimer είναι η παρέμβαση στον τρόπο ζωής, όπως δηλαδή η αύξηση της άσκησης. Αυτή είναι μια μελέτη-ορόσημο που συνδέει την άσκηση για τη φαιά ουσία και ανοίγει ένα νέο πεδίο παρέμβασης στον τρόπο ζωής με αποδεδειγμένα οφέλη στην υγεία».