Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Παγκόσμιος συναγερμός για τη γρίπη Η5Ν6 των πτηνών

Θανατηφόρα κρούσματα σε ανθρώπους στην Κίνα

Παγκόσμιος συναγερμός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη γρίπη των πτηνών και πουλερικών H5N6 προς τα κράτη-μέλη του οργανισμού για να αναφέρουν αμέσως κάθε κρούσμα σε ανθρώπους, ικανό να αποτελέσει προμήνυμα νέας επικίνδυνης πανδημίας γρίπης. Διάφορα στελέχη γρίπης των πτηνών εξαπλώνονται σε Ευρώπη και Ασία από τα τέλη του 2016, οδηγώντας σε θανάτωση εκατοντάδων χιλιάδων πουλερικών σε πολλές χώρες, αλλά και σε θανατηφόρα κρούσματα σε ανθρώπους στην Κίνα.

Σχεδόν 40 χώρες του κόσμου έχουν αναφέρει νέα κρούσματα της ιδιαιτέρως μεταδοτικής γρίπης των πτηνών –που εμφανίζεται και σε αποδημητικά άγρια πουλιά– από τις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. «Η ταχέως εξαπλούμενη γεωγραφική επέκταση των κρουσμάτων και ο αριθμός των στελεχών του ιού που έχουν ήδη καταγραφεί έχουν θέσει τον ΠΟΥ σε κατάσταση γενικής επιφυλακής», είπε η πρόεδρος του οργανισμού Μάργκαρετ Τσαν, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας της στη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. «Παρότι ο κόσμος είναι καλύτερα προετοιμασμένος για την επόμενη πανδημία γρίπης, ύστερα από εκείνη του H1N1, που έπληξε τον πλανήτη το 2009-10, η προετοιμασία αυτή παραμένει ανεπαρκής», είπε η κ. Τσαν.

Το νέο στέλεχος «χτύπησε» την Ασία

Το νέο στέλεχος H5N6, που έχει ήδη πλήξει με σφοδρότητα την Ασία, δημιουργήθηκε ύστερα από «ανταλλαγή» γονιδίων μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών ιών. Στην Κίνα, «απότομη και σημαντική» υπήρξε η καταγραφή κρουσμάτων γρίπης H7N9 σε ανθρώπους, ενώ ο ΠΟΥ δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το συγκεκριμένο στέλεχος θα μπορεί να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρότι δεν έχει ακόμη καταγραφεί εκτεταμένη μετάδοσή του. Σύμφωνα με τους δεσμευτικούς κανόνες των διεθνών κανονισμών υγείας, τους οποίους έχουν υπογράψει τα 194 κράτη-μέλη του ΠΟΥ, κάθε χώρα οφείλει να εντοπίζει και να καταγράφει αμέσως κάθε ανθρώπινο κρούσμα. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε τα πρώιμα σημάδια μιας πανδημίας», είπε η κ. Τσαν.

Η κινεζική αντιπροσωπεία υπογράμμισε στη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου του ΠΟΥ στη Γενεύη ότι η Κίνα θα τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της, αναφέροντας και αντιμετωπίζοντας κάθε ξέσπασμα. «Αυτήν τη στιγμή, τα στατιστικά στοιχεία για το H7N9 παραμένουν αμετάβλητα. Η Κίνα θα συνεχίσει να ενισχύει τη συνεργασία της με τον ΠΟΥ στο θέμα αυτό», είπε ο εκπρόσωπος του Πεκίνου Ζανγκ Γιανγκ. Στο μεταξύ, 45.000 γαλοπούλες θανατώθηκαν στη Γερμανία το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ πολλές ακόμη χιλιάδες αναμένεται να θανατωθούν μετά τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων του ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους του ιού των πτηνών H5N8.

Το συγκεκριμένο στέλεχος εντοπίσθηκε σε εκατοντάδες άγρια πτηνά τις τελευταίες εβδομάδες στη Γερμανία, ενώ μεμονωμένα κρούσματα καταγράφηκαν σε αγροκτήματα, παρά τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως τον περιορισμό οικόσιτων πουλερικών μέσα σε κλειστούς χώρους. Το ξέσπασμα του ιού στη Γαλλία ήταν πιο έντονο, υποχρεώνοντας τους πτηνοτρόφους να προχωρήσουν στη θανάτωση περισσότερων από 800.000 χηνών, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων του H5N8 σε πτηνοτροφεία της Νοτιοδυτικής Γαλλίας, κέντρου της παραγωγής φουά γκρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης σε Υπουργούς: Συλλογική η ευθύνη - Να μην μετακυλίουμε ευθύνες
«Είμαστε συλλογικό όργανο και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε την ευθύνη και των επιτυχιών μας, αλλά και των όποιων αστοχιών μας»
Μητσοτάκης σε Υπουργούς: Συλλογική η ευθύνη - Να μην μετακυλίουμε ευθύνες