Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Έλλειψη βιταμίνης D και παχυσαρκία οδηγούν στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Η νόσος παρουσιάζει σημαντική αύξηση συχνότητας τα τελευταία χρόνια στη Ευρώπη

Την ελπίδα πως τα επόμενα χρόνια με την εξέλιξη της επιστήμης θα κερδηθούν αρκετές μάχες στον πόλεμο για την οριστική αντιμετώπιση της πολυπαραγοντικής αυτοάνοσης ασθένειας, που οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις σε αναπηρία, εξέφρασε ο Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα: «Περιβαλλοντικοί Παράγοντες και Σκλήρυνση Κατά Πλάκας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν από τον κ Παπαδημητρίου, η νόσος ,η οποία εμφανίζεται στην εύκρατη ζώνη, παρουσιάζει σημαντική αύξηση συχνότητας τα τελευταία χρόνια σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας

 Η νόσος που περιγράφτηκε για πρώτη φορά από τους Charcot and Vulpian το 1866, πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μόλις το 1993 χρησιμοποιήθηκε η πρώτη φαρμακευτική αγωγή. Τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζει είναι:

- Θάμπωμα ματιών , που κλινικά αποκαλείται «οπτική νευρίτιδα»

- Διπλή όραση ή απώλεια της αντίθεσης και των «ζωντανών» χρωμάτων

- Μούδιασμα και Μυρμήγκιασμα προσώπου ή άνω και κάτω άκρων

- Πόνος, μυικές συσπάσεις και μυϊκή δυσκαμψία που εμφανίζονται συχνά στα κάτω άκρα και δυσχεραίνουν περισσότερο την βάδιση

- Προβλήματα ισορροπίας και συχνά επεισόδια ιλίγγων

Η εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος επιβάλλει την άμεση εξέταση από γιατρό καθώς η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι καθοριστική για την εξέλιξη της. «Η νόσος εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις και όταν το μεσοδιάστημα αυτών είναι μεγάλο τότε η εξέλιξη και η πρόγνωση της νόσου είναι καλή για τον ασθενή» τόνισε ο κ Παπαδημητρίου.

Παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της νόσου είναι γενετικοί, τοξικολογικοί,διατροφικοί, αυτοάνοσοι- στρεσογόνοι, κοινωνικοοικονομικοί , ιογενείς λοιμώξεις, μικροβιακές λοιμώξεις και κλιματολογικές συνθήκες. Όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και εξέλιξη της νόσου φαίνεται να παίζει το κάπνισμα και η παιδική παχυσαρκία, ενώ αντίθετα η χορήγηση της βιταμίνης D προσφέρει ασπίδα προστασίας του ανθρώπινου οργανισμού έναντι της ασθένειας.

Σε μια προοπτική μελέτη , που έγινε με 200.000 νοσηλεύτριες, απέδειξε ότι η λήψη βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας κατά 40%. Επιστημονικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα μελετών που έγιναν για την συσχέτιση του μήνα γέννησης των παιδιών με την επικινδυνότητα της νόσου.

Συγκεκριμένα τα παιδιά που γεννιούνται τον Μάιο έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό κινδύνου εμφάνισης της νόσου σε αντίθεση με τα παιδιά που γεννιούνται τον Νοέμβριο. «Περιβαλλοντικές και επιδημιολογικές μελέτες μας έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για την δυνατότητα πρόληψης της αναπηρίας και τα νέα φάρμακα τα οποία είναι διαθέσιμα βελτίωσαν σημαντικά την κλινική εικόνα και την πορεία των ασθενών», κατέληξε ο καθηγητής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πώς κατάφεραν να κλέψουν χρήματα και χρυσαφικά από ηλικιωμένο
Εξιχνιάστηκε περίπτωση κλοπής μεγάλου χρηματικού ποσού από σπίτι στην Πολίχνη - Του "έταξαν" γνωριμία με 52χρονη
Θεσσαλονίκη: Πώς κατάφεραν να κλέψουν χρήματα και χρυσαφικά από ηλικιωμένο