Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο: Τα συχνά λάθη & οι κίνδυνοι για την υγεία

Προσοχή για να αποφύγετε τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων

Τα ψυγεία προορίζονται για την ασφαλή συντήρηση των προϊόντων, έρευνες όμως έχουν δείξει ότι περιέχουν πλήθος βακτηρίων και επικίνδυνων μικροβίων, όπως σαλμονέλα και e-coli, με αποτέλεσμα να παραμονεύει ο κίνδυνος τροφικών δηλητηριάσεων.

Δείτε τα συνηθέστερα λάθη που κάνετε και αυξάνουν τους κινδύνους για την υγεία σας και την υγεία της οικογένειάς σας.

Λάθος θερμοκρασία

Η συνιστώμενη θερμοκρασία είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου, αλλά το μέσο οικιακό ψυγείο έχει θερμοκρασία 6 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερη. Το ιδανικό είναι να έχετε θερμόμετρο ψυγείου, το οποίο θα πρέπει να δείχνει μονίμως 4 βαθμούς Κελσίου.

Δεν το καθαρίζετε συχνά

Για να μην έχει βακτήρια το ψυγείο, πρέπει να το καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα με πολύ ζεστό νερό και απολυμαντικό. Αν το ψυγείο έχει ειδική θέση για ωμό κρέας, πρέπει να την καθαρίζετε κάθε 2-3 μέρες.

Γεμίζετε υπερβολικά το ψυγείο

Τα σύγχρονα ψυγεία είναι πολύ φορτωμένα, διότι τα περισσότερα τρόφιμα χρειάζονται ψύξη μόλις τα προμηθευτούμε ή τα ανοίξουμε. Όταν όμως το ψυγείο γεμίζει ασφυκτικά, πρέπει να χαμηλώνουμε το θερμοστάτη, ειδάλλως τα τρόφιμα δεν θα παγώσουν αρκετά.

Βάζετε πολλά τρόφιμα μαζί

Κάθε τρόφιμο, είτε μαγειρεμένο είτε ωμό (π.χ. τυρί, ζαμπόν), πρέπει να τοποθετείται σε ξεχωριστό δοχείο που κλείνει καλά. Το μαγειρεμένο ψάρι πρέπει να φυλάσσεται σε ξεχωριστό δοχείο από τις μαγειρεμένες πατάτες ή τα καρότα, διότι κάθε τρόφιμο αλλοιώνεται με διαφορετικό ρυθμό.

Βάζετε το κρέας ψηλά

Η επιμόλυνση ενός τροφίμου από άλλο αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες δηλητηρίασης. Για να την αποφύγετε, πρέπει πάντοτε να βάζετε το ωμό κρέας στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, μέσα σε κλειστό δοχείο ή σε ταψί, ώστε να μην στάξουν οι χυμοί του στα άλλα τρόφιμα. Αφού βάλετε το κρέας στο δοχείο ή στο ταψί, πρέπει να σαπουνίσετε καλά τα χέρια σας πριν το βάλετε στο ψυγείο, ώστε να μην μολύνετε εξωτερικά το δοχείο. Το δοχείο ή το ταψί είναι απαραίτητα και για τα συσκευασμένα κρέατα, διότι μπορεί να είναι εξωτερικά μολυσμένα με επικίνδυνα βακτήρια όπως το καμπυλοβακτηρίδιο.

Δεν πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά

Τα φυτικά προϊόντα μπορούν να συμβάλλουν εξίσου με τα ζωικά στην εξάπλωση βακτηριακών λοιμώξεων και τροφικών δηλητηριάσεων. Να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα βάλετε στο ψυγείο, σε ξεχωριστό, καλά κλεισμένο χώρο.

Τρώτε το φαγητό μετά από πολλές μέρες

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα (λ.χ. γάλα μακράς διαρκείας, κονσέρβες κ.τ.λ.) περιέχουν ολοένα λιγότερα συντηρητικά, γι’ αυτό και τα περισσότερα αναγράφουν πως μετά το άνοιγμα πρέπει να καταναλώνονται εντός τριών ημερών. Μη βασίζεστε λοιπόν στη μυρωδιά των τροφίμων για να αποφασίσετε αν είναι ασφαλή ή όχι.

Πηγή: onmed.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άναψε φωτιές ο Παππάς: Σκληρή κόντρα μετά τις δηλώσεις για συνεννόηση (VIDEO)
Είπε ότι υπήρχε προετοιμασία με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας - Αντιπαράθεση μέχρι τα ξημερώματα στη Βουλή
Άναψε φωτιές ο Παππάς: Σκληρή κόντρα μετά τις δηλώσεις για συνεννόηση (VIDEO)
Ξεσπά ο Αντώνης Κανάκης για Τέμπη: «Σε πιάνει μπόχα, αηδία» - Τα ερωτήματα που θέτει
«Ένα ακόμα δυστύχημα είναι ότι δυστυχώς επάνω σε αυτή την υπόθεση έχουν ξεκινήσει να παίζονται χίλια δυο παιχνίδια» είπε ο Αντώνης Κανάκης
Ξεσπά ο Αντώνης Κανάκης για Τέμπη: «Σε πιάνει μπόχα, αηδία» - Τα ερωτήματα που θέτει
Μαθητής στην Πάτρα έπαθε ηλεκτροπληξία – Ακούμπησε γυμνό καλώδιο σε σχολείο
Ο 17χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο του Ρίου το οποίο εφημέρευε
Μαθητής στην Πάτρα έπαθε ηλεκτροπληξία – Ακούμπησε γυμνό καλώδιο σε σχολείο