Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΠΟΥ: Τα ανθεκτικά βακτήρια είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα

Προειδοποίηση ότι πολλά αντιβιοτικά μπορεί να καταστούν άχρηστα αυτόν τον αιώνα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι τα «υπερμικρόβια» με μεγάλη αντίσταση στα αντιβιοτικά, αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία των ανθρώπων.

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι πολλά από αυτά τα βακτήρια έχουν ήδη εξελιχθεί σε θανατηφόρους οργανισμούς, ανθεκτικούς στα περισσότερα αντιβιοτικά φάρμακα. Τα βακτήρια «έχουν την ικανότητα να βρίσκουν νέους τρόπους για να ανθίστανται στη θεραπεία» τόνισε ο οργανισμός. Για τον σκοπό αυτό οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. «Η αντοχή στα αντιβιοτικά αυξάνεται και εξαντλούμε πάρα πολύ γρήγορα τις θεραπευτικές επιλογές μας" σημείωσε η Μαρί-Πολ Κίνι, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια για τον τομέα των συστημάτων υγείας και της καινοτομίας.

«Αν βασιστούμε στις δυνάμεις της αγοράς και μόνο, τα νέα αντιβιοτικά που χρειαζόμαστε κατεπειγόντως δεν πρόκειται να αναπτυχθούν εγκαίρως», υποστήριξε. Τις τελευταίες δεκαετίες τα πολυανθεκτικά βακτήρια, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA) ή το κλωστηρίδιο το δύσκολο έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμια απειλή για την υγεία. Για ορισμένα στελέχη πολυανθεκτικών βακτηρίων, όπως της φυματίωσης ή της γονόρροιας δεν υπάρχουν πλέον θεραπείες.

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποίησε ότι πολλά αντιβιοτικά μπορεί να καταστούν άχρηστα αυτόν τον αιώνα. Οι ασθενείς θα μείνουν εκτεθειμένοι σε θανατηφόρες μολύνσεις και θα απειληθεί ο μέλλον της ιατρικής. Ο κίνδυνος θεωρείται "κρίσιμος" για τρεις οικογένειες βακτηρίων: τα ακινετοβακτήρια, τις ψευδομονάδες και τα εντεροβακτήρια που ανθίστανται ακόμη και στα πιο σύγχρονα αντιβιοτικά και στα οποία οφείλονται οι περισσότερες λοιμώξεις στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

Τεράστια αντοχή στα αντιβιοτικά ενάντια στις ουρωλοιμώξεις

Η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά που καταπολεμούν τις ουρολοιμώξεις εξαπλώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς στα παιδιά, σύμφωνα με μία νέα, διεθνή μελέτη στην οποία συμπεριλήφθησαν και ελληνικά δεδομένα.

Επιστήμονες από τη Βρετανία εξέτασαν συνδυαστικά τα στοιχεία από 58 προγενέστερες μελέτες οι οποίες είχαν διεξαχθεί σε χώρες εντός και εκτός ΟΟΣΑ, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατά μέσον όρο τα μισά παιδιά έχουν αντοχή σε ένα ή περισσότερα από αυτά.

Τα ποσοστά της μικροβιακής αντοχής παρουσιάζουν διακύμανση αναλόγως με το είδος του αντιβιοτικού και το αν μια χώρα είναι μέλος του ΟΟΣΑ ή όχι, γράφουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ). Στις μελέτες είχαν αναλυθεί συνολικώς 77.783 δείγματα ούρων από παιδιά με ουρολοίμωξη εξαιτίας του βακτηρίου e. coli(κολοβακτηρίδιο). Το e. coliευθύνεται για τέσσερα στα πέντε κρούσματα ουρολοιμώξεως στα παιδιά.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και το Imperial College του Λονδίνου (ICL) ανακάλυψαν ότι στις χώρες του ΟΟΣΑ περισσότερα από τα μισά (το 53,4%) δείγματα ούρων οφείλονταν σε e. coli ανθεκτικό στο αντιβιοτικό αμπικιλλίνη.

Σχεδόν ένα στα τέσσερα (το 23,6%) οφείλονταν σε e.coli ανθεκτικό στην τριμεθοπρίμη, το 8,2% σε e.coli ανθεκτικό στον συνδυασμό αμοξυκιλλίνη/κλαβουλανικό οξύ, το 2,1% σε e. coli ανθεκτικό στην σιπροφλοξασίνη και το 1,3% σε e. coli ανθεκτικό στο αντιβιοτικό νιτροφουραντοΐνη. Στην Ελλάδα, e. coli ανθεκτικό στην αμπικιλλίνη βρέθηκε στο 51% των εξεταζόμενων δειγμάτων στις τρεις κλινικές μελέτες που συμπεριλήφθησαν στη νέα ανάλυση.

Στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ, η μικροβιακή αντοχή ήταν ακόμα υψηλότερη. Έφθανε στο79,8% για την αμπικιλλίνη, το 60,3% για τον συνδυασμό αμοξυκιλλίνη/κλαβουλανικό οξύ, το 26,8% για την σιπροφλοξασίνη και το 17% για την νιτροφουραντοΐνη. Ακόμα χειρότερα, δε, ο κίνδυνος ύπαρξης ανθεκτικού e. coli ήταν αυξημένος σε όσα παιδιά είχαν ιστορικό προγενέστερης έκθεσης στα αντιβιοτικά και παρέμενε αυξημένος επί έξι μήνες μετά τη λήψη των αντιβιοτικών.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι υπάρχει υψηλού επίπεδου αντοχή σε μερικά από τα συνηθέστερα χορηγούμενα αντιβιοτικά στα παιδιά, η οποία σε πολλές χώρες μπορεί σύντομα να οδηγήσει σε πλήρη αναποτελεσματικότητα αρκετών φαρμάκων που αποτελούν θεραπείες πρώτης γραμμής», έγραψαν οι ερευνητές. Και πρόσθεσαν ότι η αντοχή αυξάνεται σε χώρες όπου τα αντιβιοτικά διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, επομένως είναι εύκολη η αλόγιστη χρήση τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών «βλέπει» η ΕΛΑΣ - Τον πυροβόλησαν δίπλα σε παιδική χαρά
Ο 41χρονος - θύμα της δολοφονικής επίθεσης - είχε απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές
Θεσσαλονίκη: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών «βλέπει» η ΕΛΑΣ - Τον πυροβόλησαν δίπλα σε παιδική χαρά