Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Θερίζουν» οι ψυχικές νόσοι στην Ελλάδα

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Η κατάθλιψη αποτελεί κύρια αιτία νοσηρότητας και αναπηρίας, παγκοσμίως, καθώς σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα ζουν με κατάθλιψη, αφού το διάστημα 2005-2015 η ψυχική νόσος κατέγραψε αύξηση κατά 18%.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου Ψυχικής Υγείας ΠΟΥ πραγματοποιήθηκε το 2016, καταγράφεται ανησυχητική αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα εξαιτίας χρεών και απειλών κατασχέσεων οικίας.

Συγκεκριμένα, το 2015, οι ασθενείς με κατάθλιψη στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τους 500.000. Παράλληλα, στη χώρα μας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το 2016 από τους σχετικούς κωδικούς συνταγογράφησης (ICD-10), 634.126 συμπολίτες μας πάσχουν από κατάθλιψη, οι δε παραχθείσες αντίστοιχες συνταγές ήταν 3.101.164

Ιδιαίτερος προβληματισμός προκύπτει από την ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών (κατά 35%) εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, ενώ από το 2012 και μετά τα ποσοστά των ακούσιων νοσηλειών (κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας) αυξάνονται ραγδαία, φτάνοντας από 56,6% το 2012 σε 74,5% το 2014.

«Να ξανασκεφτούν οι χώρες την πολιτική τους»

«Οι αριθμοί αυτοί θα πρέπει να αφυπνίσουν όλες τις χώρες ώστε να ξανασκεφτούν τις πολιτικές τους σε ότι αφορά την Ψυχική υγεία και την αντιμετώπισή της με την προσοχή και αμεσότητα που επιβάλλεται», τονίζει η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Δρ Μάργκαρετ Τσαν.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από εμμένουσα θλίψη και απώλεια ενδιαφέροντος για απλά καθημερινά γεγονότα και συνοδεύεται από ανικανότητα για τη διεκπεραίωση απλών δραστηριοτήτων για 14 ή περισσότερες συνεχείς ημέρες. Επιπλέον οι ασθενείς με κατάθλιψη έχουν μειωμένη όρεξη, κοιμούνται πολύ ή λίγο, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, είναι νωχελικοί, αναποφάσιστοι, ανήσυχοι, νιώθουν ενοχή, απελπισία και υποφέρουν από αυτοκτονικό ιδεασμό. Από διεθνή στοιχεία προκύπτει ότι, κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερες από 1.000.000 αυτοκτονίες παγκοσμίως, μια αυτοκτονία πραγματοποιείται κάθε 20 δευτερόλεπτα ενώ μια απόπειρα πραγματοποιείται κάθε δευτερόλεπτο.

Όμως, η κατάθλιψη σχετίζεται άμεσα και με άλλες διαταραχές και ασθένειες, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο κατάχρησης ουσιών και παθήσεων, όπως ο διαβήτης και η καρδιακή νόσος, αλλά και το αντίστροφο. Επίσης, η κατάθλιψη είναι σημαντικός παράγοντας αυτοκτονίας, η οποία γίνεται αιτία θανάτου εκατοντάδων ανθρώπων κάθε χρόνο. «Η καλύτερη κατανόηση της κατάθλιψης και του τρόπου που μπορεί να αντιμετωπιστεί είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να δομήσουμε υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας προσβάσιμες σε όλους, ακόμα και στους πιο απομονωμένους πληθυσμούς του πλανήτη», επισημαίνει ο Δρ Σέχαρ Σαξένα, διευθυντής του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Κατάχρησης Ουσιών του ΠΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

elaiolado
«Τέλεια καταιγίδα» για ελαιολάδο - Προειδοποιεί ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο
Καύσωνες, υψηλά επιτόκια και πληθωρισμός συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που ωθεί στα ύψη τις τιμές
«Τέλεια καταιγίδα» για ελαιολάδο - Προειδοποιεί ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο