Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρευνα «αθωώνει» τα social media, για την πολιτική πόλωση

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Τι έδειξε μελέτη ερευνητών των πανεπιστημίων Στάνφορντ και Μπράουν

Η πολιτική πόλωση έχει γίνει πιο αισθητή στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες τα τελευταία χρόνια. Ουκ ολίγοι πολιτικοί -όπως ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα- και αναλυτές έχουν δείξει με το δάχτυλο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) ως τους κατ' εξοχήν ενόχους.

Το σκεπτικό των επικριτών είναι ότι οι χρήστες τείνουν να εκτίθενται σε απόψεις μόνο των ομοϊδεατών τους, συχνά με πολωτικό τρόπο, αυτο-παγιδευόμενοι και αναπαράγοντας χωρίς αντίλογο εμπρηστικά σχόλια φίλων και παραπλανητικές ή συνωμοσιολογικές «ειδήσεις» (που δεν είναι ειδήσεις).

Όμως μια νέα αμερικανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πολιτική πόλωση είναι πιο υπαρκτή όχι στους ανθρώπους 18 έως 40 ετών, αλλά στους μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες άνω των 75 ετών, οι οποίοι κάνουν μικρότερη έως καθόλου χρήση του Facebook και των άλλων κοινωνικών μέσων.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Στάνφορντ και Μπράουν, με επικεφαλής τον καθηγητή οικονομικών Τζέσε Σαπίρο, που έκαναν τη σχετική μελέτη για λογαριασμό του Εθνικού Γραφείου Οικονομικής Έρευνας (NBER) των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέλυσαν στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα, συσχετίζοντας τη χρήση του διαδικτύου με το βαθμό πολιτικής πόλωσης κάθε ομάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη επιτυχία στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος – Η σύνθετη επέμβαση
Εξαιρετικά απαιτητική επέμβαση διενεργήθηκε με επιτυχία σε ασθενή με σύνθετη παθολογία παγκρέατος
Θεσσαλονίκη: Μεγάλη επιτυχία στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος – Η σύνθετη επέμβαση
Το μήνυμα του Μέσι μετά τον τελικό: «Ο πόνος είναι τεράστιος, κρατάω όλα όσα πετύχαμε»
«Θα θυμάμαι πάντα τη στήριξη μιας ολόκληρης χώρας, η οποία μας έφερε ξανά ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες του κόσμου» δήλωσε ο Αργεντινός σταρ
Το μήνυμα του Μέσι μετά τον τελικό: «Ο πόνος είναι τεράστιος, κρατάω όλα όσα πετύχαμε»
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν έκανε τη δουλειά της όπως έπρεπε
Τι είπε για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός, κατά τη δευτερολογία του στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν έκανε τη δουλειά της όπως έπρεπε