Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Κοκτέιλ» ρύπανσης αυξάνει το κίνδυνο καρκίνου

Οι περιοχές με ρύπανση του αέρα, του νερού και γης εμφάνισαν τα περισσότερα κρούσματα καρκίνου

Οι άνθρωποι που εκτίθενται συνδυαστικά σε διάφορα είδη ρύπανσης κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τις επιμέρους μορφές ρύπανσης με κινδύνους για την υγεία, αλλά η νέα έρευνα δείχνει με ποιον τρόπο η συνδυαστική έκθεση ενός ανθρώπου στα διάφορα είδη ρύπανσης τον καθιστά πιο ευάλωτο στον καρκίνο. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Δρ Τιότσνα Τζαγκάι, συσχέτισαν τα επίπεδα ρύπανσης με τα ποσοστά καρκίνου ανά κομητεία στις ΗΠΑ.

Οι περιοχές με τη χειρότερη ποιότητα περιβάλλοντος και τη μεγαλύτερη ρύπανση της γης, του αέρα και των υδάτων, είχαν κατά μέσο όρο 39 περισσότερα ετήσια περιστατικά καρκίνου ανά 100.000 άτομα, σε σχέση με τις περιοχές που είχαν την μικρότερη ρύπανση. Η επίπτωση της συνολικής ρύπανσης ήταν μεγαλύτερη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Από τους επιμέρους καρκίνους, αυτοί του προστάτη και του μαστού ήταν που σχετίζονται περισσότερο με τη ρύπανση. Περίπου δέκα περισσότερες διαγνώσεις ανά 100.000 άτομα για κάθε ένα από αυτά τα δύο είδη καρκίνου καταγράφονταν κάθε χρόνο στις περιοχές με την χειρότερη ποιότητα περιβάλλοντος.

Περίπου 5.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω ρύπανσης στην Ελλάδα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με νέα του έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια ατμοσφαιρική ρύπανση. Περισσότεροι από εννέα στους δέκα κατοίκους του πλανήτη αναπνέουν μολυσμένο αέρα στις πόλεις όπου ζουν, με συνέπεια 3 εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν ετησίως τη ζωή τους, προειδοποιεί

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και περίπου 5.000 στη χώρα μας, οι οποίοι χάνονται κάθε χρόνο από νοσήματα όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και τα εγκεφαλικά εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Άλλα 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν επειδή αναπνέουν συνεχώς μολυσμένο αέρα μέσα στα σπίτια τους.

Το πρόβλημα είναι πιο οξύ στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ό,τι νομίζουμε. Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου έχουν πιο μολυσμένο αέρα απ’ ό,τι οι ανεπτυγμένες, αλλά «η ρύπανση προσβάλλει πρακτικά όλες τις χώρες και όλα τα κοινωνικά στρώματα», δήλωσε η κυρία Μαρία Νέιρα, επικεφαλής του Τμήματος Δημοσίας Υγείας & Περιβάλλοντος του ΠΟΥ, παρουσιάζοντας νέα έκθεση του παγκόσμιου οργανισμού για την ρύπανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία.

«Είναι ένα θέμα δημοσίας υγείας και η αντιμετώπισή του είναι κάτι παραπάνω από επείγουσα», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, για να θεωρείται ο αέρας καθαρός σε μία περιοχή, ο ετήσιος μέσος όρος των συγκεντρώσεων των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων (PM) δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 μg/m3.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Επέκταση δρομολογίων του ΟΑΣΘ στο δήμο Βόλβης ζητά ο Καράογλου
Υποστηρίζει ότι θα λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των δημοτών της Βόλβης και του Λαγκαδά
Θεσσαλονίκη: Επέκταση δρομολογίων του ΟΑΣΘ στο δήμο Βόλβης ζητά ο Καράογλου
Θεσσαλία: Ολοκληρώνονται οι έλεγχοι για τον δεύτερο κύκλο της κρατικής αρωγής
Από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023
Θεσσαλία: Ολοκληρώνονται οι έλεγχοι για τον δεύτερο κύκλο της κρατικής αρωγής