Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σώζονται οι σχέσεις; Πότε και γιατί πάει το ζευγάρι σε ειδικό!

Το ζευγάρι στον καναπέ του ειδικού

Tης Κατερίνας Καλλίνη, Ψυχολόγου - Οικογενειακής συμβούλου

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των επισκέψεων των ζευγαριών σε ειδικούς θεραπευτές και συμβούλους για προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη σχέση τους.

Οφείλεται αυτό άραγε στην πραγματική αύξηση των προβλημάτων ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Αφενός, χωρίς αμφιβολία, τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες ζωής των ανθρώπων στη χώρα μας έχουν δυσκολέψει σημαντικά, με κύρια αιτία τις επαγγελματικές και οικονομικές αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι.

Η καθημερινότητα χαρακτηρίζεται από έντονο άγχος, πολλούς περιορισμούς και συχνές απογοητεύσεις για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η εικόνα αυτή είναι πρακτικά αδύνατον να μην έχει κάποια επίδραση στις σχέσεις μεταξύ των συντρόφων και γενικότερα των μελών των οικογενειών.

Αφετέρου όμως, οι άνθρωποι παρουσιάζονται περισσότερο έτοιμοι να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό, με την ελπίδα να βοηθηθούν στην επίλυση των προσωπικών τους προβλημάτων. Η επίσκεψη στον ψυχολόγο δε φαίνεται να αποτελεί πια ταμπού.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι όσον αφορά στα νεότερα τουλάχιστον ζευγάρια, σε σημαντικό ποσοστό είναι ο άντρας που θα αναζητήσει τη συμβουλή του ειδικού για τα προβλήματα της σχέσης, κάτι που παλαιότερα δεν ήταν σύνηθες.

Ποιοι είναι όμως οι κυριότεροι λόγοι που οδηγούν ένα ζευγάρι στον καναπέ του θεραπευτή;

Η πλειοψηφία των ζευγαριών που επισκέπτονται τον ειδικό βιώνουν μια περίοδο έντονων συγκρούσεων ή συναισθηματικής απομάκρυνσης, τα οποία οφείλονται συνήθως:

• στις διαφορετικές πεποιθήσεις και πρακτικές των μελών του ζευγαριού σχετικά με την ανατροφή των παιδιών, που μπορεί να αφορούν στην οριοθέτηση, στον προγραμματισμό, στην αντιμετώπιση των προβληματικών συμπεριφορών, ακόμη και στη διατροφή.

• στις διαφορετικές προσδοκίες σχετικά με την κοινή ζωή και την καθημερινότητα, τους ρόλους μέσα στην οικογένεια, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του καθενός

• στις σχέσεις με τις πατρικές οικογένειες των μελών του ζευγαριού, που μπορεί να χαρακτηρίζονται από παρεμβατικότητα κι εμπλοκή στη ζωή του ζευγαριού σε ποικίλα επίπεδα

• σπανιότερα, Στην ύπαρξη ενός τρίτου ατόμου ανάμεσα στο ζευγάρι και στις συνέπειες που αυτό φέρει στη σχέση.

Χαρακτηριστικά συχνή επίσης, είναι η περίπτωση των γονιών που επισκέπτονται τον ειδικό για κάποια «προβληματική» συμπεριφορά του παιδιού τους, στην πορεία όμως αναδεικνύονται οι μεταξύ τους διαφορές στη νοοτροπία και στις προσδοκίες, που αποτελούν το γόνιμο έδαφος για τις όποιες δυσκολίες του παιδιού.

Πότε όμως το ζευγάρι καταλήγει στην απόφαση να απευθυνθεί στο σύμβουλο;

Πολύ συχνά παρατηρείται ότι τα ζευγάρια εξαντλούν τις προσωπικές τους αντοχές και όρια, πριν περάσουν την πόρτα του ειδικού.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι συμπεριφορές και τα συναισθήματα να έχουν παγιωθεί σε μεγάλο βαθμό, η υπομονή να έχει εξαντληθεί και η ελπίδα τους για βελτίωση της σχέσης να είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Σαφώς η αλλαγή μιας χρόνιας κατάστασης αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση για όλους τους εμπλεκόμενους, όμως εάν υπάρχει το κατάλληλο κίνητρο και η διάθεση για προσπάθεια, η συμβολή μιας συμβουλευτικής διαδικασίας μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την κοινή ζωή του ζευγαριού.

Άλλωστε κάλλιο αργά, παρά αργότερα δε λέμε;!

(Επικοινωνία με την ειδικό: kallini.gr, 6978026031)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ