Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πιο σημαντικές οι φιλίες από την οικογένεια καθώς μεγαλώνουμε

Όλο και μεγαλύτερη σημασία για την ευτυχία και την υγεία αποκτούν οι φιλίες

Οι φίλοι αποδεικνύονται σημαντικότεροι από την οικογένεια καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Personal Relationships.

Ο καθηγητής Ψυχολογίας, Γουίλιαμ Τσοπικ, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 280.000 άτομα και διαπίστωσε ότι οι φιλίες αποκτούσαν βαθμιαία όλο και μεγαλύτερη σημασία για την ευτυχία και την υγεία του ανθρώπου. Μάλιστα, οι φιλίες αποτελούσαν ισχυρό προγνωστικό δείκτη της υγείας και ευτυχίας των ηλικιωμένων, συγκριτικά με τις σχέσεις με τα μέλη της οικογένειας.

«Μερικοί πραγματικά καλοί φίλοι μπορούν να κάνουν ουσιαστική διαφορά στην υγεία και ευτυχία μας, καθώς μεγαλώνουμε», σημειώνει ο Δρ Τσοπικ. Στο πρώτο σκέλος της έρευνας του, ο ειδικός ανέλυσε στοιχεία για τις σχέσεις με το επίπεδο υγείας και ευτυχίας 271.053 ατόμων, διαφόρων ηλικιών από σχεδόν 100 χώρες. Στο δεύτερο μέρος, ανέλυσε στοιχεία τη χρόνια νοσηρότητα και την ψυχολογική υποστήριξη, σε δείγμα 7.841 ηλικιωμένων από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση, οικογένεια και φίλοι γενικά σχετίζονταν με καλύτερη υγεία και ευτυχία, αλλά μόνο οι φίλοι αποτελούσαν ισχυρό προγνωστικό δείκτης της κατάστασης του ατόμου στα γηρατειά. Η δεύτερη ανάλυση έδειξε ότι οι φιλίες ασκούσαν μεγάλη επιρροή. Όταν οι φίλοι γίνονται πηγή δυσαρέσκειας τότε αυξανόταν η συχνότητα της νοσηρότητας, ενώ όταν οι φίλοι ήταν πιο υποστηρικτικοί, τότε οι συμμετέχοντες ήταν πιο ευτυχισμένοι.

Ο Δρ Τσοπικ αποδίδει το αποτέλεσμα στη φύση της φιλίας, δηλαδή με την πάροδο του χρόνο τείνουμε να διατηρούμε τους φίλους που μας ταιριάζουν και μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα. «Επίσης, οι φίλοι αποτελούν πηγή υποστήριξης που δεν λαμβάνουμε από τους συζύγους ή άλλα μέλη της οικογένειας μας, σε περίπτωση ανάγκη. Οι φίλοι μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας από τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση, ειδικά μετά τη συνταξιοδότηση», προσθέτει ο ειδικός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ