Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ύποπτο» το έλαιο καρύδας για αύξηση της χοληστερόλης

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Εξίσου ανθυγιεινό με τα ζωικά λιπαρά και το βούτυρο

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αποφαίνεται ότι το έλαιο καρύδας είναι εξίσου ανθυγιεινό με τα ζωικά λιπαρά και το βούτυρο, καθώς περιέχει εν αφθονία κορεσμένα λιπαρά, που συντελούν σε αύξηση της LDL («κακής») χοληστερόλης.

Αν και συχνά το έλαιο καρύδας προωθείται ως μια υγιεινή διατροφική επιλογή και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι τα λιπαρά που περιέχει είναι καλύτερα για τον άνθρωπο από τα άλλα κορεσμένα λίπη, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτό τον ισχυρισμό.

Βέβαια, η εικόνα γύρω από τα λίπη είναι συγκεχυμένη. Γενικά πάντως τα ζωικά λιπαρά θεωρούνται πιο ανθυγιεινά σε σχέση με τα αυτά που έχουν φυτική προέλευση, επειδή τα πρώτα περιέχουν περισσότερα κορεσμένα λίπη.

Σύμφωνα με την ΑΗΑ, το 82% των λιπαρών του ελαίου καρύδας ανήκουν στην κατηγορία των κορεσμένων, έναντι 63% κορεσμένων λιπαρών που περιέχει το βούτυρο και 50% που υπάρχουν στα λιπαρά του μοσχαρίσιου κρέατος.

Η ΑΗΑ συστήνει οι άνθρωποι να περιορίζουν όσο μπορούν τις τροφές με κορεσμένα λιπαρά και στη θέση τους να καταναλώνουν ακόρεστα φυτικά έλαια, κυρίως ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς κ.α. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο μέσος άνδρας δεν πρέπει να τρώει πάνω από 30 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών την ημέρα, ενώ η μέση γυναίκα έως 20 γραμμάρια.

Από την άλλη, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα λιπαρά, και τα κορεσμένα, αποτελούν ουσιαστικό μέρος μια ισορροπημένης διατροφής, γι' αυτό δεν χρειάζεται να φθάσει κανείς σε ακρότητες και να τα περιορίζει υπερβολικά. Μεταξύ άλλων, τα λιπαρά αποτελούν πηγή για τα ζωτικά λιπαρά οξέα, ενώ βοηθούν το σώμα να απορροφήσει βιταμίνες, όπως τις A, D και E.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατηγορηματικός ο Τραμπ: Ο Νετανιάχου δεν θα συλληφθεί όσο βρίσκεται στις ΗΠΑ
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ζοχράν Μαμντάνι συζήτησε τη νομική δυνατότητα σύλληψης του Νετανιάχου κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών
Κατηγορηματικός ο Τραμπ: Ο Νετανιάχου δεν θα συλληφθεί όσο βρίσκεται στις ΗΠΑ
Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην Καβάλα – Επιχειρούν και εναέρια μέσα
Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 18 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων της 21ης και 7ης ΕΜΟΔΕ καθώς και 2 οχήματα
Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην Καβάλα – Επιχειρούν και εναέρια μέσα