Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ποια εποχή πετυχαίνει πιο εύκολα η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Η βιταμίνη D φαίνεται ότι είναι το «κλειδί» για την επιτυχία

Οι πιθανότητες μιας γυναίκας να καταστεί έγκυος με εξωσωματική γονιμοποίηση διπλασιάζονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ghent του Βελγίου. Επίσης, μια άλλη έρευνα δείχνει ότι ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες ένα μήνα πριν από την προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, βοηθούν σημαντικά στην επιτυχία της.

Η βιταμίνη D φαίνεται ότι είναι το «κλειδί» για την επιτυχία. Ερευνητές παρατήρησαν μελετώντας 11.000 ασθενείς επί έξι χρόνια, ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν ένα μήνα πριν από την προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία.

«Προφανώς ο καλός, ζεστός καιρός και το φως επιδρούν στις ορμόνες και στην ωρίμανση των ωαρίων», λένε οι Βέλγοι επιστήμονες. Η βιταμίνη D ειδικά παράγεται σε μεγάλες ποσότητες με τη απευθείας έκθεση στον ήλιο και επιφδρά στην καλή έκβαση της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μάλιστα και προηγούμενες μελέτες είχαν δίξει ότι η βιταμίνη αυτή επιδρά στην μελατονίνη αλλά και στον κύκλο της γυναίκας.

Και δεν είναι μόνο η γυναίκα που έχει να ωφεληθεί από το φως του ήλιου. Όπως όλα δείχνουν, και το ανδρικό σπέρμα ωφελείται από την βιταμίνη D ενώ σε αυτούς που προσπαθούν να γίνουν γονείς με τον φυσικό τρόπο, αυξάνει και τη λίμπιντο. Τελικά είναι το καλοκαίρι η καλύτερη περίοδος του έτους για εξωσωματική γονιμοποίηση;

«Η απάντηση θα πρέπει να είναι "ναι" καθώς η έκθεση στον ήλιο, οι διακοπές και η χαλάρωση βοηθούν σημαντικά κάθε προσπάθεια τεκνοποίησης», μας εξηγεί ο Κωνσταντίνος Κωσταράς, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος ειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και στην ενδοσκοπική χειρουργική.

Σύμφωνα με τον κ. Κωσταρά, «οι περισσότεροι νιώθουμε πιο ήρεμοι και ευτυχισμένοι και το καθημερινό άγχος μειώνεται σημαντικά. Το φως του ήλιου που προάγει την παραγωγή βιταμίνης D μας κάνει να νιώθουμε πιο αισιόδοξοι και με καλύτερη διάθεση. Αντίθετα, όπως έδειξαν μελέτες ετών, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο σε περιοχές του πλανήτη με συνεχή ηλιοφάνεια δεν βελτιώνει τα ποσοστά επιτυχίας της IVF. Η εναλλαγή των εποχών φαίνεται ότι ωφελεί τον άνθρωπο.

Και δεν είναι μόνο το φως του ήλιου και η υψηλή θερμοκρασία που θα βοηθήσει σε μια επιτυχημένη εξωσωματική μέσα ή αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Σημαντικό είναι και το χαλαρό εργασιακό πρόγραμμα. Η ηρεμία του ζευγαριού στις διακοπές του με ξεκούραση και ευχάριστες στιγμές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνδυνος για Κεντρική Μακεδονία: Φαινόμενα που ίσως οδηγήσουν σε πλημμύρες
Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Καλλιάνος, σχεδόν όλα τα μετεωρολογικά μοντέλα εναρμονίζονται με το σενάριο ότι η Θεσσαλία θα βρεθεί στο επίκεντρο της...
Κίνδυνος για Κεντρική Μακεδονία: Φαινόμενα που ίσως οδηγήσουν σε πλημμύρες