Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μέθοδος «δίνει ζωή» σε ασθενείς με καρκίνο τελικό σταδίου

Σημαντική αύξηση επιβίωσης των ασθενών με μέθοδο που εφαρμόστηκε σε 400 ασθενείς

Σημαντική αύξηση της επιβίωσης σε ασθενείς με περιτοναϊκή καρκινωμάτωση τελικού σταδίου επιτυγχάνεται χάρη στην εφαρμογή της συνδυαστικής μεθόδου χειρουργικής αφαίρεσης όλων των ορατών μακροσκοπικά νεοπλασμάτων, με ταυτόχρονη, εντός χειρουργείου, τοπικο-περιοχική χημειοθεραπεία HIPEC

Η αντιμετώπιση της περιτοναϊκής καρκινωμάτωσης αποτελεί το θέμα επιστημονικής συνάντησης, που πραγματοποιεί στις 19, 20 και 21 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Σχολή Περιτοναϊκής Κακοήθειας στο συνεδριακό κέντρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, στην οποία θα συμμετάσχουν χειρουργοί από τη Βουλγαρία, το Ισραήλ, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σερβία, την Τουρκία, την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ελλάδα.

Η μέθοδος ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2005 από τον χειρουργό ογκολόγο, διευθυντή της Μονάδας Περιτοναϊκής Καρκινωμάτωσης του Ιατρικού Διαβαλκανικού και πρόεδρο της επιστημονικής συνάντησης, Ιωάννη Σπηλιώτη. Ο κ. Σπηλιώτης, μέχρι τώρα, την έχει εφαρμόσει σε περισσότερα από 400 περιστατικά που η διάμεση επιβίωσή τους, εάν δεν είχαν υποβληθεί σε HIPEC, θα ήταν τρεις έως έξι μήνες. Σε αυτούς τους ασθενείς, μετά τη θεραπεία, η επιβίωση έφτασε κατά μέσο όρο στα τρία χρόνια, ενώ υπήρξαν και ασθενείς, η επιβίωση των οποίων έφτασε τα 12 χρόνια. Σημειώνεται, ότι το Ιατρικό Διαβαλκανικό είναι ένα από τα 29 πιστοποιημένα κέντρα, παγκοσμίως, όπου εφαρμόζεται αυτή η μέθοδος και το τελευταίο πεντάμηνο χειρουργήθηκαν τόσο στο Ιατρικό Αθηνών, όσο και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό 33 ασθενείς με εξαιρετικά αποτελέσματα.

«Αυτοί οι 400 ασθενείς, αν δεν υποβάλλονταν στην επέμβαση, θα είχαν μία μέση επιβίωση τριών έως έξι μηνών. Έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε την επιβίωση σε περισσότερα από τρία χρόνια κατά μέσο όρο. Υπάρχουν, όμως, και ασθενείς όπου η επιβίωση έχει φτάσει και τα 12 χρόνια, ανάλογα, βέβαια, με την εντόπιση του καρκίνου. Η επιβίωση σε ασθενείς με μεσοθηλίωμα έφτασε στους 38 μήνες, με καρκίνο στα παχύ έντερο στους 30 μήνες, με ψευδομύξωμα στους 49 μήνες, και με καρκίνο στο στομάχι στους 16 μήνες. Δεν μπορώ να πω ότι η επιβίωση για τον καρκίνο στο στομάχι είναι τόσο μεγάλη, όμως σε ασθενείς με καρκίνο στις ωοθήκες ή στο παχύ έντερο ή σε ασθενείς με ψευδομύξωμα έχουμε δει επιβίωση 12 χρόνια. Δεν θέλω να πουλάμε ελπίδες, αλλά με αυτήν τη μέθοδο αυξάνει την επιβίωση αυτών των ασθενών, που ενδεχομένως θα είχαν λιγότερο από έξι μήνες ζωή αν δεν είχαν υποβληθεί σε αυτήν» ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Σπηλιώτης.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η αντιμετώπιση αυτών των ασθενών γίνεται με μία επέμβαση που συμπεριλαμβάνει ένα εκτεταμένο χειρουργείο, κατά το οποίο αφαιρείται ο καρκίνος σε επίπεδο κυττάρου και ταυτόχρονα, ενώ ο άρρωστος είναι σε νάρκωση, υποβάλλεται σε ένα θερμό μπάνιο, μία πλύση της κοιλιάς με ένα ειδικό μηχάνημα στους 42,5 βαθμούς με χημειοθεραπευτικά τοπικά.

«Δεν είναι χημειοθεραπεία από τη φλέβα, είναι χημειοθεραπεία τοπικο-περιοχική στην κοιλιά. Αυτή η μέθοδος πάντοτε συνδυάζεται είτε με προεγχειρητική, είτε με μετεγχειρητική συστηματική χημειοθεραπεία. Συνήθως, αυτοί οι ασθενείς έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο και έχουν κάνει χημειοθεραπείες. Οπότε, όταν έρχονται, είναι γιατί δεν μπορούν να κάνουν άλλη χημειοθεραπεία. Η μέθοδος αναφέρεται μόνο στα νεοπλάσματα που μπορούν να είναι μέσα στην κοιλιά, δηλαδή γυναικολογικός καρκίνος, καρκίνος στο παχύ έντερο, καρκίνος στομάχου» πρόσθεσε ο κ. Σπηλιώτης.

Όσον αφορά την επιστημονική συνάντηση ο ίδιος σημείωσε: «Η ύπαρξη του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Κέντρου ήταν ο λόγος για την επανένωση των επιστημόνων όλων αυτών των χωρών στη Θεσσαλονίκη, με κοινό στόχο να αγωνιστούν για τη θεραπεία της περιτοναϊκής κακοήθειας. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί, διαχρονικά, μία πολυεθνική πόλη, που συνενώνει πολιτισμούς και θρησκείες και στη συγκεκριμένη περίπτωση, επιστήμονες από πολλές όμορες χώρες, που αγωνίζονται για συνεχή εξειδίκευση, επ' ωφελεία των ασθενών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης«.

Το πρόγραμμα της επιστημονικής συνάντησης ξεκινά την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου από τις 15.00 έως 21.00 και συνεχίζεται το Σάββατο από τις 9.30 έως τις 20.30 και την Κυριακή από τις 9.00 έως τις 13.00. Απευθύνεται σε ογκολόγους χειρουργούς και ογκολόγους – παθολόγους, σε νοσηλευτές και ειδικευόμενους (δωρεάν).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ