Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεραπεία της πρεσβυωπίας στην Ελλάδα: Όραση χωρίς γυαλιά σε ποσοστό 95%

Στη διάθεση του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

To σύστημα ψηφιακής κατευθυνόμενης χειρουργικής που έχει στη διάθεσή του από τις αρχές του έτους το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, επιτρέπει την πλήρη διόρθωση της πρεσβυωπίας εξασφαλίζοντας όραση χωρίς γυαλιά, σε ποσοστό που φτάνει το 95%.

Πρόκειται για τις τεχνικές της μεταβλητής αμφοτερόπλευρης μυωπικής αφεστίασης και της προσαρμοσμένης αμφοτερόπλευρης ένθεσης πολυεστικών εμφυτευμάτων, που εφαρμόζεται από την Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ).

«Με τις χειρουργικές τεχνικές που δοκιμάζονται και εξελίσσονται στο πανεπιστήμιο μας, μπορεί να αντιμετωπισθεί η πρεσβυωπία στο 80% με 85% των ατόμων μετά τα 45 έτη, προσφέροντας ποιοτική όραση σε ποσοστό 95%, χωρίς γυαλιά, για το σύνολο των δραστηριοτήτων, πχ οδήγηση, διάβασμα βιβλίου, χρήση υπολογιστή, χρήση κινητού κλπ. Επιπλέον, έχουν οριοθετηθεί οι χειρουργικές πρόνοιες που πρέπει να ληφθούν, ώστε να έχουμε το βέλτιστο οπτικό αποτέλεσμα με τη χρήση πολυεστιακών εμφυτευμάτων», επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ, Γεώργιος Λαμπίρης.

Τα επικαιροποιημένα κλινικά αποτελέσματα από την εφαρμογή των τεχνικών αυτών στο ΔΠΘ σε ασθενείς που είχαν πρεσβυωπία, δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Eye & Vision Journal και παρουσιάστηκαν το περασμένο φθινόπωρο στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διαθλαστικής Χειρουργικής, στη Λισαβόνα.

«Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, πέρα από τους τυπικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους οπτικής οξύτητας, που γίνονται σε ένα συμβατικό ιατρείο ή κλινική, υπεβλήθησαν σε μια σειρά από δοκιμασίες προσομοίωσης των δραστηριοτήτων καθημερινότητας στην Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, ώστε να εκτιμηθεί η πραγματική αποτελεσματικότητα των χειρουργικών παρεμβάσεων. Με αυτό τον τρόπο ήταν δυνατή η ποσοτική και ποιοτική αξιολόγηση της οπτικής ικανότητάς τους σε δραστηριότητες που χρειάζονται κοντινή, ενδιάμεση και μακρινή όραση. Επιπλέον, οριοθετήθηκε η ακριβής μεθοδολογία για την εξατομικευμένη χειρουργική προσέγγιση της πρεσβυωπίας, ανάλογα με τις οπτικές ανάγκες του ατόμου, όπως αυτές προκύπτουν από τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς ή προσωπικούς ρόλους. Για παράδειγμα, διαφορετικές οπτικές ανάγκες έχει ένας επαγγελματίας οδηγός από ένα υπάλληλο γραφείου», αναφέρει ο κ. Λαμπίρης.

Παράλληλα επισημαίνει, πως βαρύνουσα σημασία έχει ότι το σύνολο των χειρουργικών τεχνικών, ως ερευνητική μεθοδολογία, καταχωρούνται και εγκρίνονται διεθνώς από επίσημους καταχωρητές κλινικών μελετών, ενώ σε ό,τι αφορά την πρεσβυωπία, οι μεθοδολογικές τεχνικές έχουν καταχωρηθεί στο αντίστοιχο registry του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Υγείας.

«Τα αποτελέσματα των ασθενών μας που αφορούν την πρεσβυωπία, δημοσιεύονται σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και δείκτες απήχησης. Παρουσιάζονται στο ειδικό επιστημονικό, αλλά και στο γενικό κοινό, μόνο όταν έχουν εγκριθεί σε διεθνές επίπεδο, δηλαδή έχουν δημοσιευθεί μετά από ανεξάρτητη κρίση. Πέρα από την ερευνητική ομάδα, η διοίκηση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης έχει αντιληφθεί την κλινική σημασία του ερευνητικού εγχειρήματος της πρεσβυωπίας και μας παρέχει την απαραίτητη διοικητική υποστήριξη και πόρους που χωρίς αυτούς θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη η περάτωση του συνολικού προγράμματος», καταλήγει ο κ. Λαμπίρης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη