Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σόγια: Τρεις μύθοι που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε

Αστήρικτοι ισχυρισμοί για τα προϊόντα σόγιας

Αν προσπερνάτε βιαστικά το γάλα σόγιας στο σούπερ μάρκετ, επειδή ακούσατε ότι συνδέεται με τον καρκίνο του στήθους, κανείς δεν θα σας κατηγορήσει. Κάποιοι από αυτούς τους ισχυρισμούς ωστόσο, είναι αστήρικτοι.

Μελέτες που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του '90 διαπίστωσαν ότι γυναίκες στην Ασία που έτρωγαν πολλή σόγια, αντιμετώπιζαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Μικρή μελέτη του 1996 έδειξε πιθανή αύξηση του κινδύνου καρκίνου από την κατανάλωση σόγιας. Πρόσθετες μελέτες όμως, που έγιναν σε όλη τη δεκαετία του 2000, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σόγιας μείωσε τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου.

Σύμφωνα με έγγραφο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας του 2006, η κατανάλωση προϊόντων σόγιας ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία. Εννέα χρόνια αργότερα όμως, το 2017, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι η πρωτεΐνη σόγιας δεν μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καθώς τα ευρήματα είναι αντιφατικά.

Εάν απευθυνθείτε σε διατροφολόγο, το πιθανότερο είναι να σας πει πως δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία ότι η κατανάλωση σόγιας, η οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φτωχή σε θερμίδες, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, θα έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία σας. Η μέτρια κατανάλωση κυμαίνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, από 2 έως 4 μερίδες την ημέρα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένων προϊόντων σόγιας (ενταμάμε, τόφου, τέμπε) είναι σίγουρα πιο υγιεινή από τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα μπέργκερ και τα χοτ ντογκ σόγιας. Δείτε τρεις μύθους για τη σόγια που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε:

Μύθος #1: Η σόγια προκαλεί καρκίνο του μαστού

Ίσως έχετε ακούσει ότι η σόγια μπορεί να προκαλέσει αύξηση των οιστρογόνων, τα οποία μελέτες έχουν δείξει ότι σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Ο πανικός προκλήθηκε από μελέτη του 1998 σε ποντίκια, η οποία έδειξε ότι οι ισοφλαβόνες σόγιας, οι οποίες έχουν δράση ανάλογη με αυτή των οιστρογόνων, προκάλεσαν την ανάπτυξη των υφιστάμενων όγκων στο μαστό. Αρκετές μελέτες ωστόσο για την επίδραση της κατανάλωσης σόγιας στον καρκίνο του μαστού, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σόγιας μετά τη διάγνωση καρκίνου, μείωσε την υποτροπή και αύξησε το προσδόκιμο επιβίωσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιζήσασες που έτρωγαν σόγια είχαν λιγότερες πιθανότητες να επανεμφανίσουν καρκίνο.

Μετα-ανάλυση του 2006 που αφορούσε 11.224 επιζώντες από καρκίνο, έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση σόγιας μετά από διάγνωση καρκίνου του μαστού μείωσε τη συνολική θνησιμότητα.

Ως εκ τούτου, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, επισημαίνουν ότι οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια σόγια.

Μύθος #2: Η σόγια μειώνει τη γονιμότητα

Οι ισοφλαβόνες, γνωστές και ως φυτοοιστρογόνα, που περιέχει η σόγια και οι οποίες δρουν όπως τα γυναικεία οιστρογόνα, συνέβαλαν στην πεποίθηση ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σόγιας επηρεάζει τη γονιμότητα.

Μελέτη του 2009 έδειξε ότι οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έτρωγαν προϊόντα σόγιας, είδαν μικρή μείωση σε δύο σημαντικές ορμόνες για τη γονιμότητα. Μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι τα φυτοοιστρογόνα της σόγιας μπορούν να μειώσουν τη γονιμότητα θηλυκών ποντικιών.

Αυτή η σύνδεση ωστόσο, είναι ακόμη πολύ αδύναμη και οι περισσότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων σόγιας, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη αν προσπαθείτε να συλλάβετε.

Συγκεκριμένα, μία από τις σημαντικότερες μακροπρόθεσμες μελέτες, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα γονιμότητας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προσθήκη μιας δόσης φασολιών, μπιζελιών, ξηρών καρπών, φιστικιών, τοφού και σόγιας μπορεί να προστατεύσει από τις διαταραχές ωορρηξίας.

Μύθος #3: Η σόγια προκαλεί αύξηση του στήθους στους άνδρες

Έχουν καταγραφεί δύο περιπτώσεις ανδρών που έχουν βιώσει συμπτώματα θηλυκοποίησης (αύξηση στήθους) από την κατανάλωση σόγιας.

Ο ένας ήταν ένας 16χρονος βίγκαν που κατανάλωνε 12-20 μερίδες σόγιας την ημέρα και ο άλλος ένας 60χρονος που έπινε τρία λίτρα γάλακτος σόγιας την ημέρα.

Μετα-ανάλυση 30 μελετών του 2010 δεν διαπίστωσε καμία ένδειξη ότι η σόγια αναστάτωσε τις ανδρικές ορμόνες.

Το συμπέρασμα: Μην αποκλείετε τη σόγια από τη διατροφή σας και ειδικά τα μη επεξεργασμένα προϊόντα σόγιας. Η σόγια παρέχει περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους για τη συνολική υγεία και τη θρέψη.

Πηγή: onmed.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φάμελλος για πρόταση δυσπιστίας: Η κοινωνία μας έφερε εδώ σήμερα
«Ακόμα κι αν λάβει σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μητσοτάκης, αυτό δε σημαίνει ότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας»
Φάμελλος για πρόταση δυσπιστίας: Η κοινωνία μας έφερε εδώ σήμερα