Skip to main content
Menu

Θεσσαλονίκη: Ξεσηκώνεται το «Γεννηματάς» για την παραχώρηση στο Υπερταμείο!

Θεσσαλονίκη: Ξεσηκώνεται το «Γεννηματάς» για την παραχώρηση στο Υπερταμείο!
Ζητούν τροπολογία με την εξαίρεση του οικοπέδου από τη λίστα

Του Γιώργου Καλλίνη

Η λίστα του Υπερταμείου, ως φαίνεται, περιέχει ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, εφόσον μετά τις νέες αποκαλύψεις, το μοναδικό νοσοκομείο σε όλη την Ελλάδα που υπάρχει στη λίστα είναι το «Γεννηματάς» στο ιστορικό κέντρο της πόλης και οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις!

Μετά τη χθεσινή καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ και την προχθεσινή αποκάλυψη της Λαϊκής Ενότητας Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση του οικοπέδου που βρίσκεται το «Γεννηματάς» στο Υπερταμείο και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου έφεραν νέα στοιχεία που διασταυρώνουν την παραχώρηση ζητούν την εξαίρεση του νοσοκομείου από τη λίστα.   

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιου του νοσοκομείου Γεννηματάς και οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης, εξήγησε στον «Τ.Θ.» ότι ο ίδιος διασταύρωσε από τα κτηματολογικά έγγραφα ότι το ΚΑΕΚ στη σειρά 6.152 του εν λόγω ΦΕΚ ανήκει στο Γεννηματάς .

«Αν διαβάσετε την παράγραφο ζ' του ΦΕΚ αναφέρεται ότι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ υπέβαλε στον υπουργό Οικονομικών γραπτό αίτημα στις 14 Ιουνίου 2018 με εισήγηση του εντεταλμένου συμβούλου της. Φαίνεται ότι από κάποιον ζητήθηκε να μπει στη λίστα, το θέλουν, κάποιος ενδιαφέρεται. Και βέβαια από τα 22.601 τμ δομημένης επιφάνειας, τα 12.600-12.800 ανήκουν στο Γεννηματάς. Τόση είναι η δομημένη επιφάνεια του νοσοκομείου. Είναι φιλέτο το οικόπεδο του Γεννηματάς. Και μάθαμε ότι είναι στο ΦΕΚ και το παλιό νοσοκομείο της Άρτας, το οποίο τώρα λειτουργεί ως ΤΟΜΥ», πρόσθεσε ο κ. Κετικίδης.

Μάλιστα, η επίσημη απάντηση που δόθηκε από την 3η ΥΠΕ, ότι δηλαδή «η παραχώρηση έγινε εκ παραδρομής» δεν κάλυψε καθόλου τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, οι οποίοι ετοιμάζουν κινητοποιήσεις. «Είμαστε λωτοφάγοι, αυτή η απάντηση είναι αστεία. Το γράφει ξεκάθαρα στο ΦΕΚ και εμείς το διασταυρώσαμε, δημοσιοποιήσαμε τα στοιχεία, δεν μείναμε στις αοριστίες. Ζητάμε νομοθετική ρύθμιση για να εξαιρεθεί το νοσοκομείο!», εξηγεί ο κ. Κετικίδης στον «Τ.Θ».

«Γνωρίζουμε ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να παραχωρηθεί, όμως το οικόπεδο που βρίσκεται ανήκει στο δημόσιο και δεν εμπίπτει σε κάποια εξαίρεση. Το Γεννηματάς, είναι το μοναδικό νοσοκομείο στο ιστορικό κέντρο. Που θα πάνε οι 120.000 ασθενείς που εξετάζονται, δεν σκέφτονται ότι θα επιβαρυνθούν τα υπόλοιπα νοσοκομεία αν κλείσει το Γεννηματάς; Οι ορκωτοί λογιστές εκτίμησαν την τιμή του οικοπέδου στα 25 εκατομμύρια ευρώ! Πως βγαίνουν και μας λένε ότι έγινε εκ παραδρομής, εφόσον υπήρχε μέχρι και σχετική επιτροπή που έλεγξε τις μεταφορές ακινήτων; Εκτός αν θέλουν να μεταφέρουν τους εργαζόμενους του νοσοκομείου στο νέο νοσοκομείο στο Φίλυρο… Ξέρουν καλά τι κάνουνε και εμείς προχωρούμε σε κινητοποιήσεις», σχολίασε ο αντιπρόσωπος των εργαζομένων του νοσοκομείου.

«Εκ παραδρομής στη λίστα το Γεννηματά»

Εκ παραδρομής μπήκαν στη λίστα των ακινήτων, που μεταβιβάζονται στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, οι Κωδικοί Αριθμοί Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) των ακινήτων που ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ΝΠΔΔ) ανέφερε ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια), Γιώργος Κίρκος, απαντώντας σε καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) περί παραχώρησης του νοσοκομείου Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης στο Υπερταμείο.

"Μετά από επικοινωνία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώθηκε ότι εκ παραδρομής τέθηκαν στη λίστα οι ΚΑΕΚ Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ανάμεσα στα οποία είναι και το ΚΑΕΚ του νοσοκομείου Γεννηματάς. Τα ΝΠΔΔ δεν μπορούν μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κίρκος.

Να σημειωθεί, ότι σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλει ότι το νοσοκομείο Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης παραχωρείται στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΕΤΑΔ Α.Ε) επικαλούμενη το ΦΕΚ 2319 /τεύχος Β της 19ης Ιουνίου 2018."Το 6.152 ακίνητο από τα 10.119 συνολικά που παραχωρήθηκαν με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 2317 19 Ιουνίου 2018 είναι το Δημόσιο Νοσοκομείο «Γεννηματάς Θεσσαλονίκης». Φέρει Κωδικό Αριθμό Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) 190442650001-0-0.Η έρευνα μας συνεχίζεται. Απ’ ότι φαίνεται υπάρχουν και άλλα Νοσοκομεία που παραχωρήθηκαν", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Γιώργος Κίρκος, μετά την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, ζήτησε από τη διοίκηση του Γεννηματάς τα σχετικά έγγραφα και αφού διαπίστωσε ότι το ΚΑΕΚ 190442650001-0-0 ανήκει στο νοσοκομείο ενημέρωσε αμέσως το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να διερευνήσει το θέμα και να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες. Αμέσως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επικοινώνησε με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και διαπιστώθηκε ότι τα ΚΑΕΚ των ΝΠΔΔ, μεταξύ των οποίων και το ΚΑΕΚ του Γεννηματάς, συμπεριλήφθηκαν εκ παραδρομής στον κατάλογο που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ