Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι παθήσεις που «καθρεπτίζονται» στο χρώμα των ματιών!

Οι γιατροί παρατηρούν πλέον και τα μάτια των ασθενών

«Δείξε μου τα μάτια σου, να σου πω από τι κινδυνεύεις να αρρωστήσεις», λένε τώρα οι γιατροί!

Πρόσφατες επιστημονικές ενδείξεις συνδέουν το χρώμα των ματιών με αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις καθώς και με μια σειρά από άλλες καταστάσεις που αφορούν την υγεία.

Όσοι έχουν μπλε, πράσινα ή γκρίζα μάτια κινδυνεύουν περισσότερο από οφθαλμικό μελάνωμα, μια μορφή καρκίνου που είναι γενικά σπάνια – προσβάλλει περίπου 6 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Την ίδια ώρα, Αυστραλοί επιστήμονες δημοσίευσαν μελέτη που διαπιστώνει πως όσοι έχουν μάτια με ανοιχτό χρώμα έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Οι άνθρωποι με γαλανά μάτια και ανοιχτόχρωμο δέρμα μπορεί κινδυνεύουν περισσότερο από νεανικό διαβήτη, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή μελέτη, ενώ άλλες μελέτες έχουν βρει ενδείξεις πως οι γυναίκες με γαλανά μάτια εκδηλώνουν συχνότερα ενδομητρίωση. Η εξήγηση δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, αλλά οι ειδικοί θεωρούν πως τα ίδια γονίδια που καθορίζουν το χρώμα των ματιών, μπορεί να έχουν κάποιο ρόλο σε αυτές τις παθήσεις.

Τα καστανά μάτια, από την άλλη, φαίνεται να είναι πιο επιρρεπή στον καταρράκτη. Οι σκούρες αποχρώσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να διπλασιάσουν την πιθανότητα καταρράκτη. Άλλες μελέτες συμπεραίνουν πως όσοι έχουν καστανά μάτια, μάλλον έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν λεύκη.

Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα για όσους έχουν καστανά μάτια: κάποιες επιστημονικές μελέτες αναφέρουν πως εμφανίζουν μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο ενώ ο οργανισμός τους ανταποκρίνεται καλύτερα στις θεραπείες, κυρίως αυτές που απαιτούν πειθαρχία εκ μέρους των ασθενών.

Πηγή: WebMD

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη
Το Σάββατο η «Ημέρα Καριέρας» Ψηφιακής Οικονομίας της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη - 40 επιχειρήσεις με 500 θέσεις εργασίας
Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη