Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ με ένεση σε 10 χρόνια!

Η θεραπεία θα «σταματάει» γονίδια που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου

Επιμέλεια: Γιώργος Καλλίνης

Μια ένεση που σταματά την νόσο Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με προβλέψεις των ειδικών.

Επιστήμονες στη Βρετανία ανέφεραν ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις για τη διαταραχή μνήμης έχουν οδηγήσει σε ένα «σημείο ορόσημο». Η ένεση θα σταματούσε τα γονίδια που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μια παρόμοια προσέγγιση έχει ήδη δείξει «αξιοσημείωτα» αποτελέσματα σε έρευνες για  παιδιά με σπάνια σπονδυλική πάθηση.

Σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που ζουν με κάποια μορφή άνοιας, από την οποία δεν υπάρχει θεραπεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν περίπου 5.7 εκατομμύρια ασθενείς που αγωνίζονται στην Αλτσχάιμερ - την πιο κοινή μορφή - μόνο στις ΗΠΑ.

«Έρχεται η στιγμή που θα αλλάξουν τα πάντα», δήλωσε στη βρετανική Telegraph ο δρ. James Pickett, επικεφαλής της έρευνας της φιλανθρωπικής οργάνωσης The Alzheimer’s Society. «Υπάρχουν πολλά διαφορετικά κομμάτια του παζλ που αρχίζουν και πέφτουν στα σωστά σημεία. Έχουμε όλες αυτές τις γενετικές γνώσεις, όπως οι ερευνητές του καρκίνου πριν από 30 χρόνια, και τώρα επενδύουμε στην κατανόηση και την αξιοποίησή τους».

Για δεκαετίες, οι ερευνητές έχουν στηρίξει την ανάπτυξη μιας θεραπείας για τη στοχοθέτηση βλαβερών πρωτεϊνών που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο. Ωστόσο, οι μελέτες δεκαετιών δεν κατάφεραν να βρουν λύση.

Η συγκεκριμένη ένεση θα λειτουργούσε μπλοκάροντας συγκεκριμένα γονίδια που είναι ήδη γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου. Οι επιστήμονες σήμερα γνωρίζουν περισσότερα από δύο δωδεκάδες γονίδια που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων CRISPR, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έκφραση και η επικοινωνία αυτών των γονιδίων θα μπορούσε να γίνει διαχωρίσιμη. Αυτό θα επέτρεπε στους επιστήμονες να ρυθμίζουν τη δραστηριότητα της συσσώρευσης πρωτεϊνών όπως της tau, που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη νόσο Alzheimer, στον εγκέφαλο.

Τα παιδιά που πάσχουν από σπονδυλική μυϊκή ατροφία έχουν επωφεληθεί από τη χορήγηση της θεραπείας επεξεργασίας γονιδίων σε ιατρική δοκιμή. Άτομα με ασθένεια Huntington έχουν επίσης προσφέρει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα μετά από μια δοκιμή γονιδιακής θεραπείας στο University College του Λονδίνου.

«Αυτό που μαθαίνουμε από μια ασθένεια, μπορούμε να εφαρμόσουμε σε μια άλλη», δήλωσε ο Δρ Pickett και συμπλήρωσε ότι «το 2019 αποτελεί σημείο ανατροπής για τη γονιδιακή θεραπεία άνοιας». Ο δόκτορας εξήγησε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η προσέλκυση επιστημόνων CRISPR που εργάζονται επί του παρόντος στην τεχνολογία σε άλλους τομείς, όπως η γονιμότητα.

Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι η ηλικία και είναι συνηθέστερη στους ανθρώπους ηλικίας 80 ετών και πάνω. Ο Δρ Pickett δήλωσε ότι οι προληπτικές θεραπείες για αυτό το είδος του Αλτσχάιμερ φαντάζουν ακόμη «μακρινές». Περίπου ένας στους 14 άνω των 65 ετών θα αναπτύξει την ασθένεια, με έναν στους έξι ηλικίας άνω των 80 ετών.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν