Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Γρίπη: Χωρίς εμβόλιο το 82% των ασθενών στην εντατική – Ακόμη 2 νεκροί

Αυξάνεται ο κατάλογος των θυμάτων στη χώρα μας

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη παραμένει ο εμβολιασμός ακόμα και κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, υπογραμμίζεται σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου, και επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των ασθενών με γρίπη που νοσηλεύθηκαν έως τώρα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν είχαν εμβολιαστεί (82%).

Προστίθεται, δε, ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα και αναμένεται η συνέχιση της τουλάχιστον για τις επόμενες 10 εβδομάδες και ότι, έως σήμερα, το στέλεχος της γρίπης που ως επί το πλείστον εργαστηριακά απομονώνεται είναι το ΑΗ1Ν1 pdm09, το οποίο εμπεριέχεται στο εμβόλιο που κυκλοφορεί.

Επίσης, επισημαίνεται ότι τα κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

* Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

* Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωσή τους πριν από την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

* Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες κ.λπ.) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.

* Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

 

Άλλα δύο θύματα της γρίπης

Ανησυχία έχει προκληθεί στο Βόλο εξαιτίας του θανάτου, μέσα στο Σαββατοκύριακο, δύο ηλικιωμένων ανθρώπων από τον ιό της γρίπης Η1Ν1, που νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, όπως ανακοίνωσε αργά το μεσημέρι ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Παύλος Μαλινδρέτος.

Και οι δύο περιπτώσεις αφορούσαν ηλικιωμένους άνδρες, ηλικίας 73 ετών, που αντιμετώπιζαν όμως και καρδιολογικά προβλήματα και νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ λόγω προσβολής τους από τον ιό της γρίπης Η1Ν1.

Παράλληλα, χθες μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου και εισήχθη αμέσως στη ΜΕΘ μία 45χρονη γυναίκα, με λοίμωξη του αναπνευστικού, που εμφάνιζε τα συμπτώματα του ιού Η1Ν1.

Αφού ελέγχθηκαν δείγματά της, διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης Η1Ν1, σύμφωνα με το διοικητή του Αχιλλοπούλειου, Μ. Δραμητινό, που επιβεβαίωσε το περιστατικό στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο νοσηλεύονται παράλληλα δύο ακόμη άτομα που έχουν προσβληθεί από τη γρίπη Η1Ν1, αλλά ευτυχώς η υγεία του 45χρονου άνδρα εξελίσσεται θετικά, αφού επί πολλές ημέρες νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ, ενώ τώρα βρίσκεται νοσηλευόμενος στην Α’ Παθολογική του νοσοκομείου.

Η άλλη περίπτωση αφορά επίσης έναν ενήλικα άνδρα, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου, όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ –ΜΠΕ, ο κ. Δραμητινός.

Μέχρι τώρα έχουν εμφανιστεί αρκετά περιστατικά του ιού Η1Ν1 στην περιοχή της Μαγνησίας, και σε όλες τις περιπτώσεις χρειάστηκε νοσηλεία στη ΜΕΘ του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ