Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πώς θα ξεχωρίζετε αν τα γαλακτοκομικά φτιάχνονται από ελληνικό γάλα!

Συμβουλές από τον ΕΦΕΤ για κοινά προϊόντα

Η αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος είναι πλέον υποχρεωτική. Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες. 

Όπως ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σε όλα τα είδη γάλακτος, τυριά, γιαούρτια, βούτυρο, κρέμα γάλακτος καθώς και σε επιδόρπια με βάση το γάλα, θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα από την οποία προέρχεται το γάλα. 

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ:

  • Αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτο έχουν γίνει στην Ελλάδα, η ένδειξη στο τελικό προϊόν μπορεί να αναφέρει «Προέλευση: Ελλάδα».
  • Αν οι παραπάνω διαδικασίες έχουν γίνει εκτός Ελλάδας, στη σχετική ένδειξη θα πρέπει να  αναφέρεται η χώρα προέλευσης.
  • Αν στις διαδικασίες εμπλέκονται περισσότερες από μια χώρες, τότε θα πρέπει αναλόγως να αναγράφεται «Προέλευση ΕΕ ή εκτός ΕΕ». 

Σημειώνεται ότι όλες οι χώρες αναγράφονται ολογράφως ή με το διεθνώς αναγνωρισμένο ακρωνύμιό τους.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τις επιχειρήσεις να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος, και τους καταναλωτές να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες, ώστε να είναι σίγουροι για τα προϊόντα που επιλέγουν να αγοράσουν. 

2.jpg

Στην εικόνα, απεικονίζεται, ως παράδειγμα, το πώς θα πρέπει να επισημαίνεται η προέλευση του γάλακτος τις ετικέτες των προϊόντων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ