Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Προτάσεις από επιστήμονες, μισθωτούς και ελ. επαγγελματίες για το ασφαλιστικό σύστημα

Κοινή συνέντευξη Τύπου ΤΕΕ, Δικηγορικού Συλλόγου και Οικονομικού Επιμελητηρίου

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες, με το νέο ασφαλιστικό σύστημα και τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αναφέρθηκαν εκτενώς σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, οι οποίοι διατύπωσαν συγκεκριμένες προτάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, σημαντικό θέμα είναι το ζήτημα της ασφαλιστικής ικανότητας, καθώς, όπως είπε, τα συστήματα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) δεν μπορούν να λειτουργήσουν, μετά από δύο χρόνια. Όπως σημείωσε, χρειάζεται ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης. «Για δεύτερη συνεχή χρονιά, κατά τη διαδικασία ανανέωσης της ασφαλιστικής ικανότητας, παρουσιάστηκαν εκατοντάδες φαινόμενα ασφαλισμένων που, ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις για χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και υγειονομικής περίθαλψης, βρέθηκαν ανασφάλιστοι και οι ίδιοι, αλλά και τα έμμεσα μέλη τους» δήλωσε ο κ. Βερβεσός.

Αυτό που πρότεινε για την επίλυση του θέματος είναι η άμεση απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους ασφαλισμένους, μέχρι να διορθωθούν τα προβλήματα. Επίσης, υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί εντολή, ώστε να μην αφαιρείται από κανέναν ασφαλισμένο η ασφαλιστική ικανότητα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και πρόσκληση για ρύθμιση τυχόν εκκρεμοτήτων. Τέλος, πρότεινε τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ηλεκτρονική απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας, με δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικαιολογητικών από τους ασφαλισμένους, η οποία να επικοινωνεί σε πραγματικό χρόνο με αυτές των εισφορών μη μισθωτών και ΑΠΔ, ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση για την εκπλήρωση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Όπως τόνισε ο κ. Βερβεσός, σημαντικό θέμα είναι η αποσύνδεση της ελάχιστης εισφοράς από τον κατώτατο μισθό, ενώ αναφέρθηκε και στις αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Γι' αυτό το ζήτημα, ο κ. Βερβεσός πρότεινε την αύξηση των δόσεων καταβολής των αναδρομικών εισφορών ΕΤΕΑΕΠ από 36 σε 72, ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι ασφαλισμένοι «σε μία δύσκολη οικονομική εποχή και παράλληλα να ξεκινήσουν οι δόσεις από τον Μάιο και όχι από τις 5 Απριλίου».

Από την πλευρά του, ο κ. Στασινός διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την επερχόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων. Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, για να διασφαλιστεί η επιτυχία της ρύθμισης για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Μεταξύ άλλων, ο κ. Στασινός είπε ότι το επιτόκιο των οφειλών για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να είναι ή μηδενικό ή, αν όχι μηδενικό, στο ύψος που δανείζεται το ελληνικό κράτος. «Η πρακτική της κεφαλαιοποίησης των τόκων πρέπει να σταματήσει» σχολίασε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε:

- Την πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση και την ολοκληρώσουν, με αφαίρεση των αντίστοιχων ποσών προοδευτικά από το τέλος των δόσεων.

- Όσον αφορά τους μηχανικούς, τη διαγραφή αναδρομικών εισφορών του Ν. 3986/11 και

- τη διαγραφή της αναδρομικής προσαύξησης, κατόπιν αίτησης του ασφαλισμένου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στασινός τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η διεκπεραίωση των αναδρομικών διαγραφών από το ΤΣΜΕΔΕ για όσους δεν άσκησαν επάγγελμα μηχανικού και διαγράφονται αναδρομικά από το ΤΕΕ. Επίσης, υπογράμμισε ότι πρέπει να αυξηθεί άμεσα το όριο οφειλών όσον αφορά τη δυνατότητα συνταξιοδότησης. «Πρέπει να υπάρχει μία ρύθμιση, ώστε να ανέβει το όριο οφειλών τουλάχιστον στις 45.000 ευρώ γι' αυτούς που θέλουν να πάρουν σύνταξη» ανέφερε ο ίδιος, ενώ μίλησε και για τα λάθη που προκύπτουν στα ηλεκτρονικά συστήματα του ΕΦΚΑ.

Ο κ. Κόλλιας επανέλαβε την ανάγκη να γίνει πλήρης αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παράλληλα, είπε ότι είναι θετική η μείωση που έγινε στις ασφαλιστικές εισφορές για όσους δηλώνουν πάνω από 7.032 ευρώ. «Αυτοί, όμως, είναι 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Η μεγάλη μάζα των ελευθέρων επαγγελματιών δεν θα δει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αντίθετα, θα δει μία τριπλή αύξηση, καθώς συνδέθηκε ο κατώτατος μισθός με το κατώφλι των ασφαλιστικών εισφορών, η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών γίνεται πλέον στο 100% του εισοδήματος και οι πληρωτέες ασφαλιστικές εισφορές δεν αποτελούν πλέον έξοδο» διευκρίνισε ο κ. Κόλλιας.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, αναφέρθηκε και στην επερχόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων. Όπως τόνισε, είναι αδύνατον να είναι κάποιος ασφαλιστικά ενήμερος για το 2019, έχοντας πληρώσει όλες τις δόσεις του έτους, μέχρι να ξεκινήσει η ρύθμιση και ταυτόχρονα να χρωστά τα προηγούμενα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πτώση ελικοπτέρου: Στις έρευνες και Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών (VIDEO)
Άγνωστος ο λόγος που είχε πάει στο Μαντούδι - Πρόκειται για πολιτικού τύπου ελικόπτερο που απογειώθηκε από το ελικοδρόμιο Αφιδνών
Πτώση ελικοπτέρου: Στις έρευνες και Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών (VIDEO)