Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στον «αέρα» τα φαρμακεία για τα εμβόλια – Τι τους ζητούν

Τι λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου για τις αντιδράσεις αλλά και το θέμα της πιστοποίησης

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Νόμος που επιτρέπει τον αντιγριπικό εμβολιασμό για τους ενήλικες και από τους φαρμακοποιούς ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, ωστόσο το γεγονός έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς των γιατρών.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης μιλώντας στο TyposThes. τονίζει ότι οι φαρμακοποιοί εδώ και δεκαετίες κάνουν αντιγριπικού εμβολιασμούς.

"Τώρα που νομιμοποιείται αυτό υπάρχουν αντιδράσεις από τους γιατρούς ή από την πολιτεία που ζητεί να υπάρξει κάποιου είδους πιστοποίηση;", διερωτάται προσθέτοντας πως "δεν βλέπουμε την ουσία που είναι η θεσμοθέτηση αυτών των υπηρεσιών, τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες".

f1eygenidis.jpg

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είναι υπέρ της τροπολογίας "και μια ακόμη καλύτερης" όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ευγενίδης, σημειώνοντας ότι αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Όπως λέει, το παράδειγμα από άλλες χώρες δείχνει ότι από την ώρα που ο εμβολιασμός μπήκε στο φαρμακείο τα νούμερα, ειδικά στον αντιγριπικό, εκτοξεύθηκαν, όχι απλώς αυξήθηκαν. "Εκτοξεύθηκε η κάλυψη. Αυτό είναι δεδομένο".

Σημειώνεται ότι ο νόμος προβλέπει ότι στα φαρμακεία μπορούν να γίνονται  από αδειούχου φαρμακοποιό αντιγριπικοί εμβολιασμοί και χορήγηση αντιτετανικού ορού στους πολίτες. Ωστόσο, ο νόμος αφενός μεν λέει ότι επιτρέπεται να γίνονται εμβολιασμοί στα φαρμακεία αλλά από την άλλη ζητά πιστοποίηση από τους φαρμακοποιούς. "Τι πιστοποίηση χρειάζεται για έναν φαρμακοποιό; Αυτό είναι το ερώτημά μας, το οποίο έχουμε θέσει και στο υπουργείο", σημειώνει ο κ. Ευγενίδης.

Στο θέμα της πιστοποίησης εκτιμάται ότι θα βρεθεί μια φόρμουλα "αυτό που φοβόμαστε είναι μην καθυστερήσει πολύ η διαδικασία και συνεχίσουμε να είμαστε εκτεθειμένοι χωρίς λόγο", τονίζει ο ίδιος.

 

Οι επαγγελματίες πρέπει να συνεργάζονται

Ο κ. Ευγενίδης σε πρόσφατό άρθρο του σημειώνει ότι η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου "άνοιξε δύο μέτωπα, ένα εξωτερικό με τον ιατρικό κόσμο και ένα εσωτερικό στον ίδιο τον κλάδο μας".

Αναφέρει ακόμη ότι "αν λάβουμε υπόψη μας ότι η Ελλάδα κατέχει μία αρνητική πρωτιά ως ο τόπος με την πιο υψηλή ενδημικότητα της εποχικής γρίπης, γίνεται αντιληπτό ότι η αξιοποίηση του φαρμακοποιού στον αντιγριπικό εμβολιασμό κρίνεται επιβεβλημένη. Αν συνυπολογίσουμε δε το παγκόσμιο πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά - όπου η χώρα μας και εδώ δυστυχώς κατέχει πανευρωπαϊκά τα ηνία στην άσκοπη λήψη αντιβιοτικών – τότε, ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο για την προστασία της κοινωνίας".

Ο ίδιος θεωρεί ότι σε μια σύγχρονη κοινωνία, θα πρέπει όλοι οι επαγγελματίες ενός τομέα, της υγείας εν προκειμένω, να συνεργάζονται για την καλύτερη δυνατή επίτευξη τέτοιων στόχων.

 

Γιατί αντέδρασαν οι γιατροί

Σημειώνεται ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είχε εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση, για την τροπολογία και ζητούσε από το Υπουργείο Υγείας, να την αποσύρει άμεσα επισημαίνοντας πως "υπάρχει κίνδυνος, για τη Δημόσια υγεία, καθώς καμία ιατρική πράξη, δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς και σε ακατάλληλους χώρους". "Ο φαρμακοποιός, δεν είναι ο θεράπων γιατρός και δε μπορεί ούτε να εκτελέσει ιατρικές πράξεις, ούτε να ελέγξει την κλινική αποτελεσματικότητα των χορηγούμενων σκευασμάτων, καθώς δε μπορεί να αξιολογήσει τις κλινικές ανεπιθύμητες ενέργειες", αναφερόταν μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Δικαστική απόφαση - σταθμός ανοίγει το δρόμο στην ομόφυλη γονεϊκότητα
Δικηγόρος αναλύει την απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που αφορά την επιμέλεια παιδιού ενός ζευγαριού γυναικών που είχαν πάρει διαζύγιο
Θεσσαλονίκη: Δικαστική απόφαση - σταθμός ανοίγει το δρόμο στην ομόφυλη γονεϊκότητα
Τραγωδία στη Βενετία: Μαρτυρίες – σοκ για την πτώση λεωφορείου από γέφυρα (VIDEO)
Τουλάχιστον 21 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσά τους και 2 παιδιά – σε σοβαρή κατάσταση πολλοί από τους τραυματίες
Τραγωδία στη Βενετία: Μαρτυρίες – σοκ για την πτώση λεωφορείου από γέφυρα (VIDEO)