Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μούρα αρώνια: Το πιο υγιεινό φρούτο στον κόσμο και τα οφέλη του!

Φρούτα γεμάτα με βιταμίνες, αντιγηραντικές ουσίες και αντιοξειδωτικά

Μία από τις πιο άγνωστες αλλά και πιο ισχυρές «σούπερ – τροφές» στον κόσμο είναι τα μούρα αρώνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι θαυματουργοί καρποί, που προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική, είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, τα οποία ενισχύουν την υγεία και μπορούν ταυτόχρονα να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

Αν και πολύ δύσκολη τροφή για να καταναλωθεί ακατέργαστη, Πολωνοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων δεν αλλοιώνονται καθόλου όταν μαγειρεύονται - σε αντίθεση με κάποια άλλα φρούτα.

Αλλά τα αρώνια, τα οποία μοιάζουν με απλά βατόμουρα, μπορούν να ενσωματωθούν σε επεξεργασμένες τροφές - όπως δημητριακά πρωινού - έτσι ώστε να πολλαπλασιαστούν τα οφέλη για την υγεία.

Η ομάδα του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Lublin στην Πολωνία ενδιαφέρθηκε να δει αν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα κουάκερ καλαμποκιού με μούρα αρώνια. Εκτός από την υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, τα αρώνια είναι γεμάτα βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή, ανέφερε η ομάδα.

Τα αρώνια θεωρούνται από ορισμένους επιστήμονες ως «τα πιο υγιεινά φρούτα στον κόσμο» και πιστεύεται ότι έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες, είναι καλά για την καρδιά και, τέλος, λειτουργούν ως αφροδισιακό.

Η ομάδα δημιούργησε χυλό με ποικίλη περιεκτικότητα σε αρώνια, με την υψηλότερη ποσότητα να περιέχει 20% από το φρούτο. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό De Gruyter, διαπίστωσαν ότι η αύξηση της ποσότητας του σούπερ φρούτου έκανε το μίγμα φαγητού υψηλότερο σε αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και ελεύθερα φαινολικά οξέα.

Επίσης, οι θρεπτικές ιδιότητες των δειγμάτων του χυλού δεν αλλοιώθηκαν καθόλου κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που χρησιμοποιήθηκαν. Αυτό το στοιχείο, το καθιστά ελκυστικό επειδή η αντιοξειδωτική ικανότητα ορισμένων φρούτων μπορεί να μειωθεί σημαντικά με θερμότητα ή οξείδωση κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

Ο κύριος συγγραφέας της έρευνας Anna Oniszczuk δήλωσε: «Λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών στα μούρα αρώνια και της αντοχής τους στις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, η έρευνα υπογραμμίζει πόσο ωφέλιμα μπορούν να γίνουν τα μούρα σε συνδυασμό με άλλες τροφές, όπως τα δημητριακά».

Μάλιστα, οι επιστήμονες σημείωσαν ότι ο καλύτερος χρόνος για να καταναλωθούν τα αρώνια, θα ήταν 10 λεπτά μετά την παρασκευή τους, καθώς σε αυτό το σημείο είναι υψηλότερη η ικανότητα των καρπών να αντιμετωπίσουν τις ελεύθερες ρίζες. Η κ. Oniszczuk πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι τα δημητριακά ή ένας χυλός εμπλουτισμένα με μούρα αρώνια μπορούν να γίνουν μια καλή πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βίκυ Φλέσσα: «ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκης παραποιούν φράση μου για τα Τέμπη
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του για παραποίηση των δηλώσεών της, τονίζοντας ότι πρόκειται για αντικείμενο «παραποίησης και ανήθικης...
Βίκυ Φλέσσα: «ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκης παραποιούν φράση μου για τα Τέμπη