Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δωρεάν εξετάσεις από δερματολόγους για μία εβδομάδα - Και στη Θεσσαλονίκη

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την προστασία από τον ήλιο, τις ακτίνες UVA-UVB, τους δείκτες SPF αλλά και τα σολάριουμ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Αύξηση της συχνότητας εμφάνισης μελανώματος, του κακοηθέστερου όγκου όλων των οργάνων, παρατηρείται διεθνώς. Μόνο στην Ευρώπη, σημειώνονται κάθε χρόνο 70.000 και πλέον νέες περιπτώσεις μελανώματος. Γενικά, τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος, ενός συχνού τύπου καρκίνου, παραμένουν αυξημένα σε όλο τον κόσμο.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με θέμα "Εβδομάδα Υπεύθυνης Συμπεριφοράς απέναντι στον ήλιο".

Δωρεάν εξετάσεις από δερματολόγους

Τη συγκεκριμένη εκστρατεία πρόληψης κατά του καρκίνου του δέρματος διοργανώνει από τις 3-7 Ιουνίου η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία με χορηγό και υποστηρικτή τα Δερματολογικά Εργαστήρια της Avène. Στο πλαίσιο της δράσης εθελοντές δερματολόγοι από όλη την Ελλάδα εξετάζουν δωρεάν τους ενδιαφερόμενους κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και τους παρέχουν συμβουλές και δείγματα προϊόντων φωτοπροστασίας (κλείστε τηλεφωνικό ραντεβού στο 215 215 8523 και στο www.sunfilos.gr)

melanwma.jpg

Στιγμιότυπο από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου

Οι ακτίνες UVA και UVB

Στη φωτογήρανση, στην προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB και στη σωστή χρήση του αντηλιακού αναφέρθηκε ο Δημήτρης Ιωαννίδης Δερματολόγος Αφροδισιολόγος, καθηγητής Δερματολογίας, Διευθυντής Α Πανεπιστημιακής Κλινικής Θεσσαλονίκης. Όπως είπε εισαγωγικά, η γήρανση του δέρματος είναι δυο τύπων: Η χρονογήρανση (αυτή που ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να αποφύγουμε και είναι γονιδιακώς εξαρτώμενη) και η φωτογήρανση, η πρόωρη γήρανση.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ακτίνες Α (UVA) που αποτελούν το 95% περίπου της ηλιακής ακτινοβολίας και έχουν σχέση με την καρκινογένεση και τη γήρανση, είναι αμετάβλητες από το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου, ενώ είναι παρούσες και καθόλη τη διάρκεια του έτους ακόμη και το χειμώνα και δεν φιλτράρονται από τα τζάμια (για παράδειγμα στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι). Από την άλλη, οι ακτίνες Β (UVB) είναι ισχυρότερες από τις 10 το πρωί με 4 το μεσημέρι. Άρα ακόμη και το χειμώνα ή μια μέρα με συννεφιά δεν είμαστε προφυλαγμένοι από τον ήλιο.

Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε εξάλλου ότι δεν έχει μελετηθεί ακόμη πολύ η επίδραση της υπέρυθρης ακτινοβολίας η οποία είναι το μεγαλύτερο μέρος ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης και εισχωρεί βαθιά στο ανθρώπινο δέρμα, ούτε και το ορατό φως. Κατά τον ίδιο, το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες δεν φαίνεται να έχει καμία επίδραση στο δέρμα.

Φωτοπροστασία και αντηλιακά

Τα μέσα προστασίας από τον ήλιο είναι αρχικά η αποφυγή του, με τα κατάλληλα ρούχα (δεν παίζει ρόλο τόσο το χρώμα όσο η πυκνή ύφανση) ή με την αναζήτηση σκιάς. Επίσης είναι τα αντιηλιακά και οι αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι παράγοντες που είναι ακόμη υπό έρευνα. Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, ο πιο σημαντικός τρόπος για να προστατευθούμε από τον ήλιο καθημερινά είναι τα αντηλιακά σκευάσματα, στα οποία παίζουν ρόλο ορισμένοι παράμετροι οι οποίοι επηρεάζουν πολύ το δείκτη προστασίας. Τα φίλτρα διακρίνονται σε φυσικά (διοξείδιο τιτανίου και οξείδιο ψευδαργύρου τα οποία αντανακλούν την ακτινοβολία) και χημικά (απορροφούν υπεριώδη ακτινοβολία ώστε να μην μπορέσει να φτάσει πιο βαθιά στο δέρμα και να προκαλέσει ανεπιθύμητες δράσεις). Συνήθως χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός διαφόρων μορίων ώστε να καλύπτεται και η υπεριώδης ακτινοβολία τύπου Α και η τύπου Β.

Σχετικά με το δείκτη προστασίας

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, ο δείκτης προστασίας των αντηλιακών αναφέρεται μόνο στην UVB ακτινοβολία και αφορά στην προστασία από το κοκκίνισμα. "Υπολογίζεται από την πρόκληση ερυθήματος, οι βλάβες όμως στο DNA, οι οποίες έχουν σχέση με τη φωτογήρανση και τη φωτοκαρκινογένεση προκαλούνται πριν κοκκινίσουμε, άρα πρέπει από πριν να βάζουμε το αντηλιακό", όπως πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να ελέγχουμε ότι τα αντηλιακά μας περιέχουν φίλτρα που προστατεύουν και από την UVA. Σε ότι αφορά το νούμερο του δείκτη του αντηλιακού, επεσήμανε ότι δημιουργείται η ψευδής εντύπωση στον κόσμο ότι αν βάλει πολύ υψηλό δείκτη μπορεί να καθίσει πολλές ώρες στον ήλιο και να είναι ασφαλής.

Ο κ. Ιωαννίδης εξήγησε ακόμη γιατί χρειαζόμαστε υψηλούς δείκτες προστασίας (SPF) στο αντηλιακό παρόλο που γνωρίζουμε ότι με έναν δείκτη 40 προστατεύεται κανείς περίπου από το 97,5% της UVB ακτινοβολίας. Γιατί όπως είπε, δεν εφαρμόζουμε την κατάλληλη ποσότητα, δεν κάνουμε σωστή επάλειψη παντού και δεν φροντίζουμε για την ανανέωσή του.

"Οι δείκτες υπολογίζονται με εφαρμογή αντηλιακού σε ποσότητα 2mg ανά τετραγωνικό εκατοστόμετρο, όμως συνήθως κανείς από εμάς δεν βάζει αυτήν την ποσότητα. Μόνο για αυτόν το λόγο πρέπει να διαιρέσουμε το δείκτη που αναγράφεται στη συσκευασία δια του δύο", όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι επιπλέον, δεν βάζουμε αντηλιακό στην ίδια ποσότητα παντού. Κατά τον ίδιο, η σταθερότητα των μορίων στα αντηλιακά είναι επίσης πολύ σημαντική. Υπάρχουν φωτοσταθερά και φωτοασταθή αντηλιακά.

anthliako.jpg

Όσο για τη συχνότητα εφαρμογής τόνισε ότι πρέπει να εφαρμόζεται προσεκτικά σε εκτεθειμένα σημεία τουλάχιστον ένα τέταρτο πριν βγούμε στον ήλιο ενώ όταν είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο πρέπει ανά δύο ώρες να το ανανεώνουμε και να λαμβάνουμε υπόψη ότι όταν είμαστε στο νερό ο δείκτης μειώνεται και πρέπει να επαναλάβουμε την επάλειψη. Δηλαδή ο δείκτης διαιρείται εκ νέου δια του δύο λόγω της ανθεκτικότητας στη διαβροχή όταν κάνουμε μπάνιο ή ιδρώνουμε. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό καθημερινά γιατί οι UVA ακτίνες διαπερνούν σε μεγαλύτερο βάθος το δέρμα είναι υπεύθυνες για φωτογήρανση και προκαλούν δερματικό καρκίνο.

Είναι ενδεικτικό ότι το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας που δεχόμαστε στη ζωή μας προέρχεται από σύντομες εκθέσεις στον ήλιο το Φθινόπωρο, το Χειμώνα και την Άνοιξη και όχι από το Καλοκαίρι, όπως νομίζουμε οι περισσότεροι, γιατί όταν πηγαίνουμε διακοπές προστατευόμαστε σχετικά.

Μελάνωμα: Σημαντική η πρώιμη ανίχνευση

Τα δεδομένα για τον καρκίνο του δέρματος που αποτελεί το 30% των κακοήθων όγκων του οργανισμού παρουσίασε η Μπέτυ Λαζαρίδου Δερματολόγος Αφροδισιολόγος αν. καθηγήτρια Δερματολογίας Διευθύντρια Β Πανεπιστημιακής Κλινικής Θεσσαλονίκης.  Όπως είπε, υπολογίζεται ότι στα 100.000 άτομα, 90-100 πάσχουν από καρκίνο του δέρματος, είναι δηλαδή ένας συχνός καρκίνος.

Από τους 3 τύπους καρκίνου δέρματος, το μελάνωμα είναι αυτό που μεθίσταται πρόωρα ενώ παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισής του διεθνώς (εκτός από την Αυστραλία γιατί εκεί έχουν αποδώσει οι καμπάνιες και την προστασία από τον ήλιο).

Το μελάνωμα είναι ο κακοηθέστερος όγκος όλων των οργάνων, συνιστά το 4% των διαφόρων μορφών καρκίνου του οργανισμού και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ευρώπη έχουμε δυστυχώς 70.000 και πλέον νέες περιπτώσεις μελανώματος. Είναι ο μοναδικός καρκίνος που μπορεί να προληφθεί χωρίς μείωση της θνητότητας. Δηλαδή μπορεί να προληφθεί αλλά η θνητότητα δεν δείχνει να έχει πέσει.

Τόνισε ότι είναι σημαντική η πρώιμη ανίχνευσή του και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την σημασία που έχουν οι διάφορες καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού για αυτοεξέταση και εξέταση από δερματολόγους. "Ο έλεγχος του πληθυσμού οδηγεί σε πιο πρώιμη διάγνωση και φυσικά σε ίαση του καρκίνου αυτού", όπως υπογράμμισε.

Ποιοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος

Υπάρχουν ορισμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες σε σχέση με το μελάνωμα που έχουν να κάνουν με τα άτομα (όπως το ανοιχτό χρώμα μαλλιών, δέρματος και ματιών, η δυσκολία στο μαύρισμα ή το εύκολο κάψιμο από τον ήλιο, οι δυσπλαστικοί σπίλοι, οι πολλοί σπίλοι και η γενετική προδιάθεση) αλλά και με το περιβάλλον (γεωγραφική τοποθεσία, αθροιστική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία στη διάρκεια της ζωής, ιστορικό εγκαυμάτων από τον ήλιο κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία).

Αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος έχουν ανοιχτόχρωμα άτομα φωτότυπου Ι και ΙΙ τα οποία καίγονται εύκολα και δε μαυρίζουν, άτομα με πολλούς άτυπους σπίλους ή μεγάλους συγγενείς σπίλους και άτομα με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.

Ο κανόνας του "ABCDΕ"

Σύμφωνα με την κ. Λαζαρίδου υπάρχουν πλέον τεχνικές πρώιμης αναγνώρισης μελανώματος, όπως η δερματοσκόπιση (εξέταση με ειδικό όργανο με μεγεθύνσεις).  Είναι όμως σημαντικό να εκπαιδεύεται και ο ίδιος ο πολίτης. Ένας κανόνας ελέγχου που μπορεί να γίνει στο σπίτι είναι ο αποκαλούμενος "ABCDΕ" όπου:

A (Asymmetry) ασυμμετρία ελιάς

B (Border, bleeding) ασαφή όρια ή αιμορραγία

C (Color)  αλλαγή στο χρώμα μιας ελιάς ή πολλαπλά χρώματα

D (Diameter) μέγεθος της ελιάς

E (Elevation) ανύψωση του σπίλου

Αν κάποιος δει αλλαγές στις ελιές του με βάση τα παραπάνω θα πρέπει να απευθύνεται στο δερματολόγο. Η κ. Λαζαρίδου επεσήμανε ότι η θεραπεία του μελανώματος συνίσταται κυρίως στην πρώιμη διάγνωση, στον τακτικό έλεγχο και την αυτοεξέταση και στην έγκαιρη χειρουργική αφαίρεση.

Τα σολάριουμ δεν είναι ασφαλής τρόπος μαυρίσματος

Αναφορά έγινε στη διάρκεια της συνέντευξης και στο σολάριουμ για το οποίο τονίστηκε ότι διαφημίζεται ως ασφαλής τρόπος μαυρίσματος αλλά δεν είναι ενώ δεν προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία."Μπορεί αν μαυρίσετε λίγο από το σολάριουμ να μην πάθετε τόσο εύκολα έγκαυμα αλλά δεν προστατεύει από φωτογήρανση και φωτοκαρκινογένεση. Δεν προσφέρει καμία προστασία", τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.

Ανέφερε ακόμη ότι 20 συνεδρίες των 10 λεπτών αντιστοιχούν σε  έκθεση 3,5 ωρών στον ήλιο το μεσημέρι μιας καλοκαιρινής ημέρας.

Όπως τόνισε από την πλευρά της η κ. Λαζαρίδου, οι λάμπες τεχνητού μαυρίσματος  συμπεριλαμβάνονται στους νέους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης μελανώματος  και "φαίνεται ότι αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα αύξησης της συχνότητας μελανώματος στις νεαρές γυναίκες".

Κατά την ίδια, η χρησιμοποίηση των τεχνητών πηγών μαυρίσματος πρέπει να αποθαρρύνεται ή να συστήνεται η σωστή χρήση και όχι η κατάχρησή τους, με την καθοδήγηση δερματολόγου, την παροχή επιστημονικής πληροφόρησης και σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας. Επισημάνθηκε ακόμη ότι πρέπει να επιλέγονται εξειδικευμένα κέντρα που τα μηχανήματά τους συνήθως ελέγχονται.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ