Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Έγκλημα» διαρκείας με φάρμακα δεκαετιών – Τι λένε Έλληνες ειδικοί

Ανησυχία στους καταναλωτές και στην Ελλάδα για τα πασίγνωστα φάρμακα

Του Γιώργου Καλλίνη

Παγκόσμιο σάλο έχει προκαλέσει η απόσυρση γνωστών φαρμάκων για το στομάχι από τα φαρμακεία δεκάδων χωρών, όπως την Ινδία, το Χόνγκ, τη Γαλλία, αλλά και σε σημεία των ΗΠΑ, όπως και φυσικά από την Ελλάδα. Μέσα σε λίγες μέρες, ένα παγκόσμιο κύμα ανησυχίας χτύπησε την πόρτα των φαρμακευτικών εταιρειών, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) ότι βρέθηκε πιθανώς καρκινογόνος ουσία σε πασίγνωστα φάρμακα για το στομάχι.

Πάρα πολλές φαρμακευτικές απέσυραν προληπτικά φάρμακα με δραστική ουσία τη ρανιτιδίνη όπως το Zantac, επειδή σε σχετικές έρευνες αποδείχτηκαν ότι ορισμένα από αυτά τα προϊόντα περιείχαν μια πρόσμιξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA) και ταξινομείται ως πιθανή καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο (ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο) βάσει μελετών σε ζώα. Τις επόμενες μέρες αποσύρθηκαν και τα γενόσημα που βασίζονται στην ίδια δραστική ουσία, όπως το PTINOLIN και το Lumaren.

Η ανησυχία έφτασε και στην Ελλάδα, όπου οι πολίτες βλέπουν ένα φάρμακο που μπορεί να το έπαιρναν για χρόνια, να βρίσκεται ξαφνικά στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών για μια ουσία που μπορεί να προκαλεί καρκίνο. Αυτό είναι ένα ακόμη περιστατικό, που αποκαλύπτει τις ανεπαρκείς δικλείδες ασφαλείας σε ένα παγκόσμιο σύστημα φαρμακευτικών εταιρειών και τη ρευστότητα των ελέγχων και της παραγωγής φαρμάκων. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να πει αυτή τη στιγμή, όπως μας εξηγούν οι ειδικοί, τις πιθανές συνέπειες του φαρμάκου στην υγεία μας. Πάντως, οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές προτείνουν την αντικατάσταση του φαρμάκου και αυτό είναι από μόνο του μια απόδειξη της κρισιμότητας της συγκεκριμένης έρευνας.

Όπως υπενθύμισε στο TyposThes ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης, πριν από λίγους μήνες αποσύρθηκαν φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία, αυτή τη φορά για την αρτηριακή πίεση, επειδή και εκεί βρέθηκε μια πρόσμιξη με πιθανώς καρκινογό ουσία. «Αρχικά, να πούμε ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποιος λόγος ανησυχίας, καθώς η συγκεκριμένη ουσία έχει βρεθεί σε μικρή ποσότητα, που δεν ενοχοποιείται για κάτι. Όμως μέχρι να τελειώσουν οι έρευνες, δεν υπάρχει κανένας λόγος να παίρνουν οι πολίτες τα συγκεκριμένα φάρμακα», εξήγησε ο κ. Ευγενίδης και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν πάρα πολλές εναλλακτικές φαρμακευτικές λύσεις για τον ασθενή, κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό βέβαια.

«Το μόνο προβληματικό στοιχείο είναι ότι από την ημέρα που ανακαλύφθηκε αυτή η ουσία, θα έπρεπε να αποσυρθούν άμεσα όλα τα σχετικά με την ουσία φάρμακα, για να μην έχουμε αυτό το “σίριαλ” με μια νέα απόσυρση φαρμάκου κάθε μέρα», ολοκλήρωσε.

«Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα φάρμακα, θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως να τα παίρνουν και να τα αλλάξουν μετά από συμβουλή του γιατρού τους», δήλωσε στον «Τ.Θ.» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας. Η Ελλάδα ακολουθεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες, όπως μας εξηγεί ο κ. Νίτσας, οι οποίες είναι πάρα πολύ αυστηρές οποτεδήποτε δημιουργείται υποψία για επικίνδυνες ουσίες.

 

Σε συνεννόηση οι υγειονομικές Αρχές με τις φαρμακευτικές

Τα φάρμακα που περιέχουν ρανιντιδίνη χρησιμοποιούνται ευρέως για να μειώσουν την παραγωγή γαστρικού οξέος σε ασθενείς με καταστάσεις όπως αίσθημα καύσου στο στομάχι και έλκη στομάχου. Διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή και με συνταγή και έχουν εγκριθεί από τις εθνικές αρχές και διατίθενται ως δισκία και ενέσιμα σκευάσματα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, σχετικά με την ανίχνευση πρόσμιξης N-νιτροζοδιμεθυλαμίνης (NDMA) σε φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν ως δραστική ουσία ρανιτιδίνη, διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τις λοιπές αρμόδιες Αρχές (εθνικές και ευρωπαϊκές) και τους σχετικούς Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διερεύνηση του θέματος σε εθνικό επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ