Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Ποιες είναι οι 25 χώρες με κρούσματα – Πότε θα βγει εμβόλιο

Βρετανία, Ιταλία, Σουηδία και Ρωσία μπήκαν σήμερα στην λίστα των χωρών με κρούσματα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας γνωστοποίησε σήμερα ότι ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε 213 σε όλη τη χώρα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 30ής Ιανουαρίου 2020, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκαν 1.982 νέα κρούσματα του 2019-nCoV. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια έφθασε τα 9.692, διευκρίνισε η Επιτροπή σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη διεθνούς ανησυχίας, αποφάσισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε  ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα σύστηματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα (...). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο ίδιος.Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η Κίνα ο Γκεμπρεγιέσους δήλωσε ότι «πιστεύει πως θα ανακόψουν τη διάδοση του ιού». «Έχω δει τις δυνατότητες (σ.σ. των Κινέζων) και πιστεύω ότι θα ελέγξουν το ξέσπασμα το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου για τον κοροναϊό, η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας CureVac εκτίμησε σήμερα ότι θα χρειαστούν περίπου τέσσερις μήνες προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί η έρευνα και όλες οι απαραίτητες δοκιμές. Η CureVac θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διαδικασία και γι' αυτόν τον σκοπό θα λάβει επιπλέον πόρους ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της Συμμαχίας για Καινοτομίες στον τομέα της Ετοιμότητας απέναντι σε Επιδημίες (CEPI).

«Αναπτύσσουμε ήδη μια ουσία εμβολίου, η οποία έπειτα από επιτυχείς προκλινικές έρευνες θα μπορεί να δοκιμαστεί σε κλινικές έρευνες, με ανθρώπους. Αυτό θα έχει ολοκληρωθεί σε 16 εβδομάδες», δήλωσε η Πρόεδρος της εταιρίας Μαριόλα Φοτίν-Μλέτσεκ. «Ο κοροναϊός προκαλεί αυτές τις μέρες ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους. Η ανάπτυξη ενός εμβολίου είναι μια εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά στην προσπάθεια περιορισμού της ασθένειας», δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας 'Ανια Κάρλιτσεκ.

Από την πλευρά του και το Ινστιτούτο Παστέρ επιδιώκει την ανάπτυξη εμβολίου για τον νέο κινεζικό ιό, ανακοίνωσε σήμερα στέλεχος του ινστιτούτου. Το εμβόλιο είναι πιθανόν να είναι διαθέσιμο διάστημα 20 μηνών, διευκρίνισε ο Κριστόφ ντ'Ανφέρ, στέλεχος του Ινστιτούτου Παστέρ.

 

Δείτε παρακάτω την λίστα του TyposThes με τις χώρες που έχουν επηρεαστεί από τον κορωνοϊό, με πληροφορίες από τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ.

 

Βρετανία

Η Βρετανία ανακοίνωσε δύο κρούσματα κορωνοϊού σήμερα, 31 Ιανουαρίου. Οι δύο ασθενείς είναι μέλη της ίδιας οικογένειας και βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση και καραντίνα.

Ιταλία

Η Ιταλία επιβεβαίωσε δύο κρούσματα κορωνοϊού στις 30 Ιανουαρίου. Οι δύο ασθενείς είναι Κινέζοι τουρίστες που ταξίδεψαν στην Ρώμη και πλέον βρίσκονται σε καραντίνα. Η Ιταλία έχει ακυρώσει όλες τις απευθείας πτήσεις για Κίνα.

Σουηδία

Η αρχή Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας επιβεβαίωσε ότι μια γυναίκα βγήκε θετική στον νέο κινεζικό κορονοϊό και βρίσκεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο στη νότια Σουηδία. "Πρόκειται για μία γυναίκα που επισκέφθηκε την περιοχή της Ουχάν στην Κίνα και παρουσίασε βήχα, μετά την άφιξή της στη Σουηδία", αναφέρεται στην ανακοίνωση της αρχής. "Δεν είναι σοβαρά άρρωστη", επισημαίνεται. Η γυναίκα νοσηλεύεται απομονωμένη σε νοσοκομείο της πόλης Γιόνκεπινγκ, 1563 χιλιόμετρα ανατολικά του Γκέτεμποργκ. Η συγκεκριμένη περίπτωση προέκυψε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από τις γερμανικές Αρχές πως εντοπίστηκε το πρώτο παιδί που έχει προσβληθεί από τον ιό.

Ρωσία

Tα πρώτα κρούσματα κοροναϊού στην Ρωσία, επιβεβαίωσε πριν από λίγο η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα. Η είδηση αυτή έρχεται μια μόλις μέρα αφότου τη Μόσχα έκλεισε τα χερσαία της σύνορα με την Κίνα και ζήτησε τον επαναπατρισμό των πολιτών της από πολλές περιοχές της Κίνας εξαιτίας της επιδημίας.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, τα δύο άτομα που έχουν προσβληθεί από τον νέο κινεζικό ιό είναι κινέζοι υπήκοοι. Ο ένας βρίσκεται στην περιοχή Τιουμέν των Ουραλίων και ο άλλος στην περιοχή της Υπερβαϊκάλης στην ρωσική Απω Ανατολή, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Γερμανία

Πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία, με το πρώτο να χρονολογείται στις 28 Ιανουαρίου. Πρόκειται για άνδρα ασθενή που κατοικεί κοντά στο Μόναχο, οποίος δεν είχε ταξιδέψει στην Κίνα αλλά είχε επαγγελματική συνάντηση με Κινέζο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι σε σταθερή κατάσταση.

Τα νέα τρία κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στις 29 Ιανουαρίου. Οι ασθενείς είναι εργαζόμενοι στην ίδια εταιρεία που επιβεβαιώθηκε και το πρώτο κρούσμα. Βρίσκονται σε καραντίνα σε νοσοκομείο στο Μόναχο. Όλα τα κρούσματα προκλήθηκαν από την Κινέζα που επισκέφθηκε την εταιρεία, δίχως να γνωρίζει πως έχει τον ιό.

Σήμερα ανακοινώθηκε πως ένα παιδί πέντε ετών από το Σίγκσντορφ της Βαυαρίας είναι το έκτο διαπιστωμένο κρούσμα του νέου κινεζικού κοροναϊού στην Γερμανία. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για το παιδί ενός υπαλλήλου της εταιρίας εξαρτημάτων αυτοκινητοβιομηχανίας «Webasto», ο οποίος είχε ήδη διαγνωστεί ως ασθενής, μαζί με άλλους τρεις εργαζόμενους στον ίδιο χώρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, όλα τα μέλη της οικογένειας παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα και υποβάλλονται σε εξετάσεις, όπως και το άμεσο περιβάλλον τους.

«Η κατάσταση της υγείας όλης της οικογένειας είναι σταθερή. Τα παιδιά έχουν ήδη αρρωστήσει ελαφρώς και έχουμε δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, αλλά θεωρούμε ότι όλη η οικογένεια έχει πιθανότατα επιμολυνθεί», δήλωσε στην εφημερίδα ο καθηγητής Τόμας Γκλουκ και διευκρίνισε ότι πρόκειται για τους γονείς, ένα βρέφος έξι μηνών και δύο παιδιά έως πέντε ετών.

ΗΠΑ

Έξι άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό. Όλοι τους είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν και τα κρούσματα αφορούν στις πολιτείες της Αριζόνα, της Καλιφόρνια, του Ιλινόι και της Ουάσιγκτον. Οι αρχές είναι καθησυχαστικές.

Καναδάς

Συνολικά τρία κρούσματα στον Καναδά. Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα, είναι ένας άνδρας που είχε ταξιδέψει στην Ουχάν και το δεύτερο κρούσμα είναι η γυναίκα του που επιβεβαιώθηκε πως κόλλησε τον ιό. Και η τρίτη υπόθεση αφορά ασθενή που είχε επισκεφθεί την Ουχάν.

Γαλλία

Πέντε κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στη Γαλλία, η οποία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εμφάνισε κρούσμα του κορωνοϊού από τις 24 Ιανουαρίου. Οι τρεις από τους ασθενείς είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα, ο τέταρτος είναι ένας ηλικιωμένος Κινέζος τουρίστας που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο του Παρισιού, ενώ το πέμπτο κρούσμα είναι η κόρη του τέταρτου ασθενούς.

Ινδία

Η Ινδία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στις 30 Ιανουαρίου. Πρόκειται για έναν φοιτητή που είχε ταξιδέψει στην Ουχάν και πλέον βρίσκεται υπό παρακολούθηση σε σταθερή κατάσταση. Νωρίτερα, η Ινδία είχε 670 ύποπτα κρούσματα.

Φιλιππίνες

Το πρώτο κρούσμα στις Φιλιππίνες επιβεβαιώθηκε στις 30 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μία 38χρονη Κινέζα από την Ουχάν, η οποία λαμβάνει θεραπείας σε νοσοκομείο της χώρας μετά την επιβεβαίωση πως είναι θετική σε κορωνοϊό. Νωρίτερα, υπήρξαν 27 ύποπτα κρούσματα.

Φινλανδία

Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 29 Ιανουαρίου και πρόκειται για 32χρονη Κινέζα τουρίστρια από την Ουχάν. Η νεαρή νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Ακόμη 15 άτομα είναι πιθανόν να έχουν εκτεθεί στον ιό.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τέσσερα είναι συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το πρώτο επιβεβαιώθηκε στις 29 Ιανουαρίου σε μία οικογένεια, η οποία αφίχθηκε από την Ουχάν. Τα υπόλοιπα τρία μέλη της οικογένειας επιβεβαιώθηκαν αργότερα ότι έχουν προσβληθεί από τη λοίμωξη. Πλέον, τα αεροδρόμια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα περνούν από εξετάσεις τους επιβάτες που φτάνουν στη χώρα από την Κίνα.

Σρι Λάνκα

Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 27 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια 43χρονη Κινέζα τουρίστρια από την επαρχία Χουμπέι.

Καμπότζη

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ένα κρούσμα, έναν άνδρα 60 ετών που έφτασε στη χώρα από την Ουχάν.

Μαλαισία

Οκτώ κρούσματα, όλοι τους Κινέζοι από την Ουχάν που πήγαν για διακοπές στη Μαλαισία.

Αυστραλία

Έχουν επιβεβαιωθεί εννιά κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων στο Σίδνεϋ και ένα στη Μελβούρνη.

Νεπάλ

Ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 24 Ιανουαρίου. Πρόκειται για έναν άνδρα 32 ετών που επέστρεψε στο Νεπάλ από την Ουχάν στις 9 Ιανουαρίου.

Βιετνάμ

Δύο κρούσματα. Πρόκειται για έναν Κινέζο που έφτασε στη χώρα στις 13 Ιανουαρίου, προερχόμενος από την Ουχάν και τον γιο του, που είναι μόνιμος κάτοικος της πόλης Χο Τσι Μινχ, ο οποίος κόλλησε τον ιό.

Σιγκαπούρη

Δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα, όλοι τους πρόσωπα που έφτασαν πρόσφατα στην πόλη από την Ουχάν.

Χονγκ Κονγκ

Δώδεκα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με το πρώτο να έχει διαγνωστεί από τις 23 Ιανουαρίου. Η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ήδη εφαρμόζει αυστηρά μέτρα προστασίας για να μην εξαπλωθεί ο ιός, κλείνοντας και σύνορα με την Κίνα.

Ταϊβάν

Εννιά κρούσματα, μεταξύ των οποίων και δύο ηλικιωμένοι Κινέζοι που έφτασαν στο νησί στις 22 Ιανουαρίου, με ένα γκρουπ τουριστών.

Νότια Κορέα

Έξι κρούσματα, εκ των οποίων τρεις Κινέζοι και ένας Νοτιοκορεάτης. Όλοι τους είχαν περάσει από την Ουχάν.

Ιαπωνία

Έντεκα κρούσματα μεταξύ των οποίων και την πρώτη επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο: πρόκειται για έναν 60χρονο ο οποίος μετέφερε με το λεωφορείο του τουρίστες από την περιοχή της Ουχάν. Μια γυναίκα που εργαζόταν ως ξεναγός στο ίδιο λεωφορείο προσβλήθηκε επίσης από τον ιό.

Ταϊλάνδη

Μέχρι τις 28 Ιανουαρίου οι αρχές έκαναν λόγο για 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς είναι Κινέζοι, εκτός από μια 73χρονη Ταϊλανδέζα που είχε περάσει από την πόλη Ουχάν.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΡΩΤΟΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 

Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής, έδωσε στη δημοσιότητα επτά ερωταπαντήσεις για το νέο ιό.

1. Τι είναι οι κορωνοϊοί;

Οι κορωνοϊοί είναι μια ομάδα ιών, οι οποίοι προκαλούν συνήθως ήπια ως μέτρια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού με συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος: καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, πυρετός. Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρότερη λοίμωξη στο κατώτερο αναπνευστικό -βρογχίτιδα ή πνευμονία-, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο. Οφείλουν το όνομά τους στο σχήμα τους: στο μικροσκόπιο θυμίζουν κορώνα.

2. Ποια η είναι η ταυτότητα του νέου κορωνοϊού;

O νέος κορωνοϊός 2019n-CoV, που εντοπίστηκε στις αρχές του έτους στην κινεζική πόλη Ουχάν, προκαλεί, αντιστοίχως, αναπνευστική λοίμωξη με σοβαρότητα που ποικίλλει. Το 15-20% των προσβληθέντων εκτιμάται ότι θα χρειαστούν νοσηλεία. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως δύο έως πέντε -αλλά και έως 14- ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και είναι κλιμακούμενα: πονοκέφαλος, συνάχι, βήχας, πυρετός, δύσπνοια.

3. Πόσο επικίνδυνος είναι ο 2019n-CoV;

Είναι αρκετά όσα δεν γνωρίζουμε ακόμα για τον 2019n-CoV, μια και η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι, όμως, πολύτιμη η εμπειρία μας από άλλους «συγγενείς» ιούς. Το σύστημα επιτήρησης που δημιουργήθηκε στην Κίνα μετά την επιδημία του SARS, για παράδειγμα, ήταν εκείνο που βοήθησε στην έγκαιρη ανίχνευση της νέας επιδημίας. Το 2002 ο SARS-CoV εξαπλώθηκε σε 27 χώρες, μολύνοντας σχεδόν 8.000 ανθρώπους και σκοτώνοντας περισσότερους από 770. H μεταδοτικότητα του MERS-CoV από άνθρωπο σε άνθρωπο, το 2012, ήταν μικρότερη, αλλά η θνησιμότητά του μεγαλύτερη: από τους 2.500 που νόσησαν κατέληξε ένα ποσοστό περίπου 35%. Ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά η θνησιμότητά του είναι σαφώς χαμηλότερη: δεν ξεπερνά το 4%. Στην πραγματικότητα ίσως είναι πολύ πιο χαμηλή, αφού πολλοί ασθενείς με ήπια συμπτώματα ενδεχομένως δεν απευθύνθηκαν στις υγειονομικές αρχές και συνεπώς δεν έχουν καταμετρηθεί. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο μέσος αριθμός νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο είναι 1,4-2,5 ασθενείς. Σημειωτέον, ότι στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα. Η κρίσιμη διαφορά είναι βέβαια ότι σε αντίθεση με τη γρίπη, για τον 2019-nCoV δεν υπάρχει εμβόλιο και αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού -ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νοσήματα- να προστατευθούν. Αντιστοίχως, δεν υπάρχει ανοσία για τον πληθυσμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

4. Πώς μεταδίδεται;

Μέσω του αέρα από άτομο που έχει προσβληθεί (σταγονίδια βήχα ή φτερνίσματος) ή μολυσμένων επιφανειών (τις οποίες αγγίζουμε και στη συνέχεια βάζουμε τα χέρια μας στο στόμα ή στη μύτη, εισάγοντας τον ιό στον οργανισμό μας). Πάντως, το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν το σενάριο μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω εισαγόμενων προϊόντων ή δεμάτων, λόγω του περιορισμένου χρόνου επιβίωσης των κορωνοϊών σε επιφάνειες (μερικές ώρες).

5. Υπάρχει θεραπεία;

Προς το παρόν δεν υπάρχει ειδική αντιϊκή θεραπεία και βασίζεται κυρίως στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

6. Υπάρχουν μέτρα πρόληψης της μετάδοσής του;

Τα αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα εξουδετερώνουν τον νέο κορωνοϊό. Τα μέτρα ατομικής υγιεινής είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικά: καλό πλύσιμο χεριών, με σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Και, φυσικά, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, χάρη στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους, θωρακίζει σε σημαντικό βαθμό τον οργανισμό μας, κάτι που ισχύει και για την εποχική γρίπη.

7. Ποια είναι η εκτίμηση κινδύνου για την Ελλάδα;

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ο κίνδυνος εισαγωγής και άλλων κρουσμάτων στην Ευρώπη -συνεπώς και στην Ελλάδα- είναι μέτριος. Αν όμως ληφθούν, όπως επισημαίνει το ECDC, όλα τα αναγκαία μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων, θα περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος περαιτέρω εγχώριας διασποράς του ιού στις ευρωπαϊκές χώρες. Το επιστημονικό δυναμικό του ΕΚΠΑ συντονίζει τις προσπάθειές του όσον αφορά τη συμβολή στην έρευνα για το συγκεκριμένο ιό, στο σχεδιασμό μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του ιού και στην αντιμετώπισή του εάν τυχόν ο ιός φτάσει στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνδυνος για Κεντρική Μακεδονία: Φαινόμενα που ίσως οδηγήσουν σε πλημμύρες
Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Καλλιάνος, σχεδόν όλα τα μετεωρολογικά μοντέλα εναρμονίζονται με το σενάριο ότι η Θεσσαλία θα βρεθεί στο επίκεντρο της...
Κίνδυνος για Κεντρική Μακεδονία: Φαινόμενα που ίσως οδηγήσουν σε πλημμύρες