Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Πώς να προστατέψετε τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα

Τα προβλήματα του αυτό-περιορισμού και προτάσεις προστασίας

Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε ήδη περιοριστεί στα σπίτια μας, έχουμε ήδη μπει σε μια άτυπη «καραντίνα». Η αυτό-απομόνωση έχει μεγάλες δυσκολίες, αλλά κρίνεται ως απαραίτητη για τον περιορισμό του κορωνοϊού τις επόμενες εβδομάδες. Ας δούμε όμως ται σημαίνει «καραντίνα» και μερικές συμβουλές για να την περάσουμε… αναίμακτα!

Τι σημαίνει αυτό-απομόνωση;

Είναι πραγματικά αυτό που καταλαβαίνουμε όλοι μας: μην πηγαίνετε πουθενά, μην βλέπετε κανέναν. Οι παραγγελίες που κάνετε ας μείνουν κάτω στην πόρτα και πληρώστε διαδικτυακά. Μην βλέπετε άλλους «αυτοαπομονωμένους» ανθρώπους. Αν μπορείτε κρατήστε δυο μέτρα απόσταση ακόμη και από εκείνους με τους οποίους ζείτε μαζί, ακόμη και στον ύπνο.

Θα πρέπει να επισκεφθείτε τους μεγαλύτερους συγγενείς;

Οποιοσδήποτε έχει οποιαδήποτε αδιαθεσία δεν πρέπει να επισκέπτεται τους ηλικιωμένους συγγενείς τους μέχρι να είναι εντελώς καλά, ενώ καλό θα ήταν να αποφύγειτε πλήρως την οποιαδήποτε επαφή με ηλικιωμένους συγγενείς κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού. Προσέξτε ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, τα συμπτώματα των οποίων είναι απίστευτα ήπια. 

Τι να κάνετε αν πρέπει να βρεθείτε σε κλειστό χώρο;

Ακόμη και αν χρειαστεί να βρεθείτε σε έναν κλειστό χώρο με άλλους ανθρώπους, κρατήστε τις αποστάσεις: πλύνετε τα χέρια σας μόλις φτάσετε. Μην αγκαλιάζετε, κάνετε χειραψίες και καθίστε μακριά ο ένας από τον άλλο. Βεβαιωθείτε ότι και οι υπόλοιποι χρησιμοποιούν απολυμαντικό χεριών και προσπαθήστε να κρατήσετε τον χώρο αεριζόμενο, καθώς η καθαρή ατμόσφαιρα θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Πώς κρατάτε τα παιδιά απασχολημένα στην καραντίνα;

Εκτός από την εργασία και την εκμάθηση στο σπίτι, υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές: αρχικά, οργανώστε την ημέρα σας. Κάντε ένα χρονοδιάγραμμα και μοιραστείτε αυτό μαζί τους. Εάν είναι νέοι (κάτω των οκτώ), μπορείτε πιθανώς να κάνετε κάποια άσκηση.

Επικεντρωθείτε σε πέντε δεξιότητες που θέλετε να κυριαρχήσουν μέχρι το τέλος της λήξης της καραντίνας, αφιερώνοντας λίγα λεπτά κάθε μέρα για κάθε δεξιότητα. Εξασφαλίστε κάποια ώρα για τηλεπικοινωνία με τους φίλους τους.

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τον κορωνοϊό;

Το καλύτερο είναι να αρχίσετε μια ερώτηση: Πόσα γνωρίζεις για αυτό; Πως αισθάνεσαι για αυτό; Όμως προσέξτε να φέρεστε και να μιλάτε φυσιολογικά, γιατί αν αλλάξετε τον τόνο και το ύφος σας, τα παιδιά σας θα το καταλάβουν και θα τρομοκρατηθούν.

Μην χρησιμοποιείτε φράσεις που έχετε δει και διαβάσει, μιλήστε φυσιολογικά όπως κάθε μέρα. Πείτε την αλήθεια: Αυτός ο ιός, δεν επηρεάζει σημαντικά τα παιδιά και δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την υγεία τους. Όμως, τονίστε ότι μπορεί να επηρεάσει μεγαλύτερους ανθρώπους, για αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Οι πέντε σημαντικοί κανόνες 

Αν έχετε ταξιδέψει πρόσφατα σε ενδημική περιοχή (Κίνα, Χονγκ-Κονγκ, Ιράν, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ισραήλ, Αίγυπτος) ή έχετε έρθει σε στενή επαφή με άτομο που είναι διαγνωσμένο κρούσμα ή έχετε συμπτωματολογία που παραπέμπει σε λοίμωξη από κορωνοϊό (ρινική καταρροή, ξηρό βήχα, πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή) τότε πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

α) τηλεφωνείτε στον ΕΟΔΥ (1135 και 210-5212054) και αναφέρετε λεπτομερώς τυχόν συμπτωματολογία, ταξιδιωτικό ιστορικό ή ιστορικό επαφών,

β) εναλλακτικά του πρώτου βήματος μπορείτε πρώτα να καλέσετε τον θεράποντα ιατρό σας και να αναφέρετε τα παραπάνω κι εκείνος να σας παραπέμψει στον ΕΟΔΥ,

γ) εφόσον ο ΕΟΔΥ αποφανθεί ότι πρέπει να υποβληθείτε σε αξιολόγηση ως ύποπτο κρούσμα, τότε σας παραπέμπει σε ένα από τα 15 νοσοκομεία αναφοράς ανά την ελληνική επικράτεια,

δ) η ειδική ομάδα του νοσοκομείου αναφοράς αξιολογεί τη συμπτωματολογία σας και αφού έχει αποκλείσει άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτωματολογία με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, λαμβάνει γενετικό υλικό το οποίο αποστέλλεται στα εργαστήρια αναφοράς (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, Ινστιτούτο Παστέρ). Τα δείγματα λαμβάνονται μόνον στα νοσοκομεία αναφοράς και ο έλεγχος τους γίνεται μόνον στα ειδικά εργαστήρια που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας. Συνεπώς, δεν πρέπει να σπεύδετε σε μικροβιολογικά εργαστήρια ή άλλες δομές υγείας ζητώντας να υποβληθείτε σε εξέταση για κορωνοϊό,

ε) ανάλογα με το αποτέλεσμα του εργαστηρίου και την κλινική εικόνα σας η ιατρική ομάδα του νοσοκομείου αποφαίνεται για τα περαιτέρω (εισαγωγή για νοσηλεία, κατ' οίκον περιορισμό κ.λπ.).

Ακολουθούν γραφήματα με συμβουλές υγείας που πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε. 

ygeia-2.jpg
ygeia-1.jpg
ygeia-3.jpg

 

Πηγές: Guardian, Υπουργείο Υγείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάζα: Προειδοποιήσεις για επίθεση στη Ράφα – «Θα έφερνε καταστροφή στη Μέση Ανατολή»
Για μια εξέλιξη που θα φέρει την καταστροφή στη Μέση Ανατολή, προειδοποιούν οργανώσεις αρωγής
Γάζα: Προειδοποιήσεις για επίθεση στη Ράφα – «Θα έφερνε καταστροφή στη Μέση Ανατολή»