Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Επιστήμονες: Τι προκαλεί στους πνεύμονες ο κορωνοϊός - Οι 4 κατηγορίες ασθενών

Το εύρος των συμπτωμάτων του Covid-19 σύμφωνα με εξειδικευμένους επιστήμονες

Ο Covid-19, ή ο κορωνοϊός, ξεκίνησε στα τέλη του 2019 ως μια συστοιχία περιπτώσεων πνευμονίας από άγνωστη αιτία. Η αιτία της πνευμονίας βρέθηκε να είναι ένας νέος ιός - ο coronavirus 2, ή ο Sars-CoV-2. Η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό είναι το Covid-19.

Πλέον, ο κορωνοϊός έχει κηρυχτεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ως πανδημία και η πλειονότητα των ανθρώπων που προσβάλλονται το Covid-19 υποφέρουν μόνο από ήπια συμπτώματα.

 Ο ΠΟΥ λέει ότι περίπου το 80% των ατόμων με Covid-19 αναρρώνουν χωρίς να χρειάζεται ειδική θεραπεία. Μόνο περίπου ένα άτομο στους έξι γίνεται σοβαρά άρρωστο «και αναπτύσσει δυσκολία στην αναπνοή».

Πώς λοιπόν μπορεί να αναπτυχθεί το Covid-19 σε μια πιο σοβαρή ασθένεια με πνευμονία και τι κάνει αυτό στους πνεύμονες και στο υπόλοιπο σώμα μας;

 

Πως επηρεάζει ο κορωνοϊός τους ανθρώπους;

Ο καθηγητής John Wilson, εκλεγμένος πρόεδρος του Royal Australasian College of Physicians εξηγεί όλες σχεδόν τις σοβαρές συνέπειες της πνευμονίας του Covid-19.

Ο Wilson λέει ότι οι άνθρωποι που κολλούν το Covid-19 μπορούν να τοποθετηθούν σε τέσσερις ευρείες κατηγορίες.

1)Τα λιγότερο σοβαρά είναι εκείνα τα άτομα που είναι οι ασυμπτωματικοί και έχουν τον ιό αλλά δεν έχουν συμπτώματα.

2) Στη συνέχεια, είναι εκείνοι που πάσχουν από λοίμωξη στην ανώτερη αναπνευστική οδό, η οποία, λέει ο Wilson, σημαίνει ότι ένα άτομο έχει πυρετό και βήχα και ίσως ηπιότερο συμπτώματα όπως πονοκέφαλο ή επιπεφυκίτιδα. «Αυτοί οι άνθρωποι με μικρά συμπτώματα είναι ακόμα σε θέση να μεταδώσουν τον ιό, αλλά ίσως να μην το γνωρίζουν».

3) Η μεγαλύτερη ομάδα από εκείνους που θα νοσήσουν με κορωνοϊό και οι άνθρωποι που είναι πιθανότερο να καταλήξουν σε νοσοκομεία και χειρουργικές επεμβάσεις είναι αυτοί που αναπτύσσουν τα ίδια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και τα οποία συνήθως θα τους απομακρύνουν από την εργασία τους.

4) Μια τέταρτη ομάδα, λέει ο Wilson, θα αναπτύξει σοβαρή ασθένεια που χαρακτηρίζει πνευμονία. «Στο Wuhan, έλεγε ότι από εκείνους που είχαν διαγνωστεί με κορωνοϊό και είχαν ζητήσει ιατρική βοήθεια, περίπου το 6% είχε σοβαρή ασθένεια."

Ο ΠΟΥ λέει ότι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα προβλήματα όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα προβλήματα καρδιάς και πνευμόνων ή ο διαβήτης, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια.

 

Πώς αναπτύσσεται η πνευμονία;

Όταν οι άνθρωποι με το Covid-19 αναπτύσσουν βήχα και πυρετό, ο Wilson λέει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της λοίμωξης που φτάνει στο αναπνευστικό δέντρο - τις διόδους που μεταφέρουν αέρα από τους πνεύμονες προς τα έξω.

«Το αναπνευστικό σύστημα αναπτύσσει μια φλεγμονή. Αυτή με τη σειρά της ερεθίζει τα νεύρα στους αεραγωγούς. Όταν αυτό χειροτερέψει, πηγαίνει στις μονάδες ανταλλαγής αέρα, οι οποίες βρίσκονται στο τέλος των αεραγωγών. Εάν μολυνθούν, ανταποκρίνονται με την έκχυση φλεγμονώδους υλικού στα αερόσακους που βρίσκονται στο κάτω μέρος των πνευμόνων μας.

Εάν οι αερόσακοι αναπτύξουν φλεγμονή, ο Wilson εξηγεί ότι αυτό προκαλεί «έκχυση φλεγμονώδους υλικού [ρευστά και φλεγμονώδη κύτταρα] στους πνεύμονες και καταλήγουμε με πνευμονία».

Λέει ότι οι πνεύμονες που γίνονται γεμάτοι με φλεγμονώδες υλικό δεν μπορούν να πάρουν αρκετό οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ικανότητα του οργανισμού να πάρει οξυγόνο και να απαλλαγεί από το διοξείδιο του άνθρακα.

«Αυτή είναι η συνηθισμένη αιτία θανάτου με σοβαρή πνευμονία», λέει.

 

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πνευμονία

Ο καθηγητής Christine Jenkins, πρόεδρος του Lung Foundation Australia, δήλωσε στον Guardian Australia: «Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουμε τίποτα που να προστατεύει τους ανθρώπους από την πνευμονία Covid-19.

«Δοκιμάζονται ήδη όλα τα είδη των φαρμάκων και ελπίζουμε ότι θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν διάφοροι συνδυασμοί ιογενών και αντι-ιικών φαρμάκων που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικοί. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καθιερωμένη θεραπεία εκτός από την υποστηρικτική θεραπεία, που δίνουμε στους ανθρώπους εντατικής θεραπείας».

«Τους βοηθάμε να αναπνεύσουν  και διατηρούμε υψηλά επίπεδα οξυγόνου μέχρις ότου οι πνεύμονές τους είναι σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά, καθώς αναρρώνουν».

Ο Wilson λέει ότι οι ασθενείς με ιογενή πνευμονία διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να αναπτύξουν δευτερογενείς λοιμώξεις, με αποτέλεσμα να υποβάλλονται σε θεραπεία με αντιιικά φάρμακα και αντιβιοτικά.

«Σε μερικές περιπτώσεις αυτό δεν είναι αρκετό», σημειώνει για την σημερινή πανδημόα. «Η πνευμονία έμεινε αμείωτη και οι ασθενείς δεν επιβίωσαν».

 

Είναι η πνευμονία Covid-19 διαφορετική;

Ο Jenkins λέει ότι η πνευμονία του Covid-19 είναι διαφορετική από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις που οι άνθρωποι γίνονται δεκτοί στα νοσοκομεία.

«Οι περισσότεροι τύποι πνευμονίας που γνωρίζουμε και παρατηρούμε σε άτομα στο νοσοκομείο είναι βακτηριακοί και ανταποκρίνονται σε ένα αντιβιοτικό. Ο Wilson λέει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η πνευμονία που προκαλείται από το Covid-19 μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Ο Wilson λέει ότι οι περιπτώσεις πνευμονίας από κορωνοϊό έχουν την τάση να επηρεάζουν όλους τους πνεύμονες, αντί για μικρά μόνο μέρη.

«Μόλις έχουμε μια λοίμωξη στον πνεύμονα και, εάν εμπλέκεται στους αερόσακους, τότε η απάντηση του οργανισμού είναι να προσπαθήσει πρώτα να καταστρέψει [τον ιό] και να περιορίσει την αναπαραγωγή του».

Αλλά ο Wilson λέει ότι αυτός ο «μηχανισμός πρώτης ανταπόκρισης» μπορεί να υπολειτουργήσει σε ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με υποκείμενες καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, διαβήτη και ηλικιωμένους.

Ο Jenkins λέει ότι, γενικά, άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω κινδυνεύουν να πάθουν πνευμονία, καθώς και άτομα με ιατρικές παθήσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος ή μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει τους πνεύμονες, την καρδιά, τα νεφρά ή το συκώτι, τους καπνιστές, αλλά και βρέφη ηλικίας 12 μηνών και κάτω.

«Η ηλικία είναι ο κύριος παράγοντας πρόβλεψης του κινδύνου θανάτου από πνευμονία. Η πνευμονία είναι πάντα σοβαρή για έναν ηλικιωμένο και στην πραγματικότητα ήταν μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στους ηλικιωμένους. Τώρα έχουμε πολύ καλές θεραπείες για πνευμονία».

«Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ανεξάρτητα από το πόσο υγιείς και δραστήριοι είστε, ο κίνδυνος πνευμονίας αυξάνεται με την ηλικία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποδυναμώνεται φυσικά με την ηλικία, καθιστώντας πιο δύσκολο το σώμα μας να καταπολεμά τις μολύνσεις και τις ασθένειες».

Πηγή Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ