Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χανταϊός: Πανικός για δήθεν «νέο κορωνοϊό» από Κίνα – Η απάντηση ειδικών

Τι απαντούν οι ειδικοί μετά από το σάλο περί «νέο κορωνοϊού» με νεκρό στην Κίνα

Σάλος έχει ξεσπάσει σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ μετά το θάνατο ενός ανθρώπου στην Κίνα, ο οποίος οφείλονταν στον «χανταϊό», κάτι που προκάλεσε τρόμο με ορισμένους να κάνουν λόγο για «νέο κορωνοϊό» από την Κίνα. Ωστόσο, οι επιστήμονες και οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί, αναφέροντας πως πρόκειται για έναν ιό που δεν είναι καινούργιος και απλά έρχεται στο προσκήνιο σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία και πως δεν είναι τόσο επικίνδυνος.

Ειδικότερα, τη στιγμή που ο κορωνοϊός έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας προκαλώντας χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως, ένας διαφορετικός ιός έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ένας άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή από έναν ιό που ονομάζεται χανταϊός. Το άκουσμα και μόνο της είδησης προκαλεί νέο γύρο φόβου. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, παρά το γεγονός πως «δεν υπάρχει συγκεκριμένο εμβόλιο» για την αντιμετώπισή του, ενώ φέρεται να παρουσιάζει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το USA Today, ένας επιβάτης λεωφορείου, βρέθηκε νεκρός και παράλληλα θετικός στον συγκεκριμένο ιό. Στο ίδιο λεωφορείο επέβαιναν άλλοι 32 άνθρωποι στην επαρχία Γιουνάν.

Η απάντηση του Ηλία Μόσιαλου

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος ήταν εξαιρετικά καθυσηχαστικός αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής: «Ας σταματήσουν κάποιοι να σπέρνουν τον πανικό χωρίς λόγο για το θάνατο Κινέζου από Hantavirus.

Παρότι ο Ηantavirus αναφέρεται σε μια επικίνδυνη οικογένεια ιών, δεν είναι συγκρίσιμος με τον κορωνοϊο και δεν είναι τόσο επικίνδυνος.

Ο Hantavirus δεν είναι νέος ιός, είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες και ενδεχομένως ενεργός για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων, κολλάει μόνο με την κατάποση και βρώση των σωματικών υγρών ποντικών ή αρουραίων, και είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι για να τον αντιμετωπίσουμε, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής εμβολίων.

Τα ψεύτικα μηνύματα φαίνεται να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον φόβο των ανθρώπων, εν μέσω κρίσης κορωνοϊού, για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μοιράζονται ακόμα πιο ανησυχητικές πληροφορίες, και είναι πιθανό να προκαλέσουν περιττό άγχος στους ανθρώπους που ήδη ανησυχούν για τις πανδημίες».

Τι λένε οι Αμερικανοί ειδικοί

«Ο χανταϊός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950 στον πόλεμο της Αμερικής – Κορέας στην Κορέα. Μεταδίδεται από ποντίκια αν οι άνθρωποι καταπιούν τα σωματικά τους υγρά. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι σπάνια», υποστήριξε στη NY Post ο σουηδός επιστήμονας Dr. Sumaiya Shaikh και συνέχισε λέγοντας: «Παρακαλώ, μην πανικοβληθείτε, εκτός αν σκοπεύετε να φάτε ποντίκια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ