Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επιστήμονες: Πότε και ποιοι πρέπει να φοράνε μάσκα κατά του κορωνοϊού

Σε ποιους συνίσταται η χρήση μάσκας σύμφωνα με τους ειδικούς

Το ερώτημα των ημερών αφορά την χρήση ή μη της μάσκας κατά του κορωνοϊού. Χθες, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείο Υγείας για το ζήτημα της πανδημίας, Σωτήρης Τσιόδρας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μάσκες.

Όπως επισήμανε μέχρι στιγμής επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει για άλλους ιούς δεν έχουν αποδείξει ότι είναι αποτελεσματική η χρήση τους από ανθρώπους που δεν νοσούν. «Μεγαλύτερο όφελος από την κάλυψη της μύτης και του στόματος υπάρχει για όσους νοσούν» είπε ο κ. Τσιόδρας και επισήμανε ότι μάσκα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο όσοι έχουν συμπτώματα ή φροντίζουν ασθενείς.

Μάλιστα παρατήρησε ότι ή χρήση μάσκας γίνεται με πολύ λανθασμένο τρόπο όπως προέκυψε από τις ίδιες μελέτες. 

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας σύμφωνα και με την τελευταία σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η χρήση μάσκας συστήνεται στους επαγγελματίες υγείας αλλά και σε ασθενείς και σε όσους τους φροντίζουν. Κλινικές μελέτες δεν έχουν αποδείξει μέχρι στιγμής ότι η χρήση από το γενικό πληθυσμό δεν περιορίζει τη λοίμωξη. «Η χρήση μάσκας δεν αναιρεί την ανάγκη απόστασης», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τονίζει μέσω του TyposThes πως δεν πρέπει ο κόσμος να χρησιμοποιεί μάσκες με φίλτρο και βαλβίδα. «Οι μάσκες με φίλτρο ή βαλβίδα θα πρέπει να διατίθενται αυστηρά για χρήση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να τις χρησιμοποιούν οι πολίτες», ξεκαθαρίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ο λόγος είναι απλός, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ: Ένας απλός πολίτης που έχει κορωνοϊό και φοράει αυτή τη μάσκα προσώπου, με κάθε του εκπνοή μπορεί να μολύνει τον διπλανό του. «Η μάσκα με φίλτρο μπορεί να διασπείρει τον κορωνοϊό με την εκπνοή, καθώς επιτρέπει τα σταγονίδια να φύγουν από το φίλτρο. Αυτό σημαίνει ότι ένας πολίτης που δεν ξέρει ότι έχει τον ιό και χρησιμοποιεί αυτή τη μάσκα, αποτελεί κίνδυνο διασποράς του Covid -19, με κάθε του αναπνοή!».

Η κοινή χειρουργική μάσκα είναι η ενδεδειγμένη λύση για τους απλούς πολίτες, καθώς εμποδίζει τη διασπορά του ιού στον διπλανό μας. «Όσοι νοσούν ή ανησυχούν για ύποπτα συμπτώματα, καλύπτονται απόλυτα από τις κοινές χειρουργικές μάσκες».

Βιολόγος: Δικαιολογείται η χρήση των χειρουργικών μασκών

Οι επίσημες συστάσεις που ισχύουν σε Ευρώπη και ΗΠΑ, εν καιρώ πανδημίας λόγω του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 είναι πως δεν χρειάζεται ο γενικός πληθυσμό που είναι υγιής να φορά προστατευτικές μάσκες. Ωστόσο αυτό, όπως εξηγεί ο Sui Huang, Μοριακός και Κυτταρικός Βιολόγος στο Ινστιτούτο Βιολογίας των Συστημάτων στις ΗΠΑ, προέκυψε από την ανάγκη να εξασφαλιστεί επάρκεια μασκών για τους υγειονομικούς εργαζόμενους.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του που δημοσιεύει το medium.com, ο ερευνητής υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει επιστημονική βάση στην άποψη ότι οι μάσκες που φορούν οι μη υγειονομικοί δεν είναι αναποτελεσματικές. Αλλά αντιθέτως, ενόψει του της προσπάθειας της «ισοπέδωσης της καμπύλης», οποιαδήποτε επιπρόσθετη, μερική μείωση μετάδοση του κορωνοϊού θα ήταν ευπρόσδεκτη - ακόμη και από τις απλές χειρουργικές μάσκες ή από αυτοσχέδια φτιαγμένες μάσκες (που δεν θα επιδεινώσουν πρόβλημα έλλειψης μασκών).

Τα τελευταία βιολογικά ευρήματα σχετικά με την είσοδο του SARS-Cov-2 στους ανθρώπινους ιστούς και τις βαλλιστικές μελέτες για τα σταγονίδια που εκτοξεύονται με τον βήχα και το φτέρνισμα, δείχνουν ότι ο κύριος μηχανισμός μετάδοσης είναι όχι μέσω των μικρών αερολυμάτων αλλά των μεγάλων σταγονιδίων. Άρα, δικαιολογείται η χρήση των χειρουργικών μασκών από όλους μας.

Τσιόδρας: Δεν είναι βέβαιο ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα βοηθήσουν στον έλεγχο του κορονοϊού

Την ίδια ώρα, σε άλλες απορίες για τον κορωνοϊό ο κ. Τσιόδρας ερωτηθείς για το ρόλο του κλίματος και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ήταν σαφής ότι αν και γνωρίζουμε ότι οι αναπνευστικοί ιοί το καλοκαίρι υποχωρούν, κι αυτό αποτελεί γνώση για όλους τους ιούς του αναπνευστικού και τους κορονοϊούς, «δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι, ελπίζουμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα μειώσουν τη διασπορά αλλά δεν θα εξαφανίσουν τον ιό». Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την εμφάνιση εισαγόμενων κρουσμάτων είπε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στο παράδειγμα του Χονγκ Κόνγκ, όπου υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία και επανεμφανίστηκε ο ιός από εισαγόμενα κρούσματα.

Ο ρόλος των ασυμπτωματικών στη μετάδοση

Στην ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε 20 κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου σε σύνολο 383 ατόμων που ελέγχθηκαν. Είπε ότι ήδη ο ΕΟΔΥ επιλαμβάνεται της κατάστασης. Αναφερόμενος δε στην περίπτωση μιας αλλοδαπής γυναίκας, η οποία γέννησε σε δημόσιο νοσοκομείο και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ήταν θετική στον ιό σημείωσε ότι «ο ΕΟΔΥ ιχνηλατεί όλες τις επαφές του κρούσματος και φιλικό πρόσωπο της γυναίκας με το οποίο συγκατοικούσε δεν είναι φορέας του ιού». Κάνοντας λόγο για τη μεταδοτικότητα του ιού, είπε ότι φαίνεται πως σε κάθε συμπτωματικό αντιστοιχεί κι ένας ασυμπτωματικός φορέας του ιού που μπορεί να μεταδώσει τη νόσο χωρίς να το γνωρίζει. «10-50% των μεταδόσεων εκτιμούμε ότι οφείλονται σε ασυμπτωματικούς ασθενείς».  

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρώτο Θέμα 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πόλος έλξης πολλών τουριστών μουσεία και ιστορικά μνημεία
Άνοιγμα και στον θρησκευτικό τουρισμό με την παραχώρηση για πρώτη φορά του Γενί Τζαμί στους μουσουλμάνους για το Ραμαζάν
Θεσσαλονίκη: Πόλος έλξης πολλών τουριστών μουσεία και ιστορικά μνημεία
Κασσελάκης: Έσβησε κεράκια με λάθος νούμερο – «Συν ένα παιδιά» (VIDEO)
Μπαίνοντας στο μαγαζί στη Θήβα τον περίμενε μια τούρτα έκπληξη για τα γενέθλιά του, που πάνω της είχε μπλε κεράκια με τον αριθμό 35
Κασσελάκης: Έσβησε κεράκια με λάθος νούμερο – «Συν ένα παιδιά» (VIDEO)