Skip to main content

Προειδοποίηση επιστημόνων: «Δεν έχει κορυφωθεί ακόμη ο κορωνοϊός»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πατάει «φρένο» για κορύφωση και εμβόλιο

«Δεν θα πρέπει να περιμένουμε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό τους επόμενους 12 μήνες ή και περισσότερο» ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πατώντας «φρένο» στα δημοσιεύματα, ενώ παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς τις χώρες λέγοντας πως «δεν έχει κορυφωθεί ακόμη ο κορωνοϊός».

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων COVID-19 μειώνεται σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ισπανίας, αλλά τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται στη Βρετανία και την Τουρκία, ανακοίνωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις σε ενημέρωση στη Γενεύη.

«Στο συνολικό ξέσπασμα παγκοσμίως, το 90% των περιπτώσεων προέρχεται από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Επομένως, σίγουρα δεν βλέπουμε ακόμη την κορύφωση της πανδημίας» τόνισε η Χάρις. 

Σημείωσε ακόμη ότι στην Κίνα «η μεγαλύτερη απειλή είναι οι εισαγόμενες περιπτώσεις» και ότι «δεν θα πρέπει πραγματικά να περιμένουμε το εμβόλιο μέσα στους επόμενους 12 μήνες ή και περισσότερο».

ΠΟΥ: Δέκα φορές πιο θανατηφόρος ο νέος κορονοϊός από τον Η1Ν1

Υπενθυμίζεται πως ο ΠΟΥ έχει ζητήσει μία «αργή» άρση των μέτρων περιορισμού της μετακίνησης από τις χώρες, τονίζοντας πως ο νέος κορωνοϊός είναι δέκα φορές πιο θανατηφόρος από τον ιό της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1), που εμφανίστηκε στα τέλη Μαρτίου 2009 στο Μεξικό.

«Τα δεδομένα από αρκετές χώρες μας δίνουν μια σαφέστερη εικόνα αυτού του ιού, πώς συμπεριφέρεται, πώς να τον σταματήσουμε. Γνωρίζουμε ότι η Covid-19 εξαπλώνεται γρήγορα και γνωρίζουμε ότι είναι θανατηφόρος: Δέκα φορές περισσότερο από τον ιό που είναι υπεύθυνος για την πανδημία της γρίπης του 2009», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους σε ψηφιακή συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη.

Παράλληλα τόνισε πως η παραγωγή ενός «ασφαλούς και αποτελεσματικού» εμβολίου είναι αναγκαία για να σταματήσει εντελώς η μετάδοση της Covid-19, που έχει σκότωσει σχεδόν 115.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Η εποχή της παγκοσμιοποίησης σημαίνει ότι ο κίνδυνος της επαναφοράς και αναζωπύρωσης της Covid-19 θα συνεχίσει να υπάρχει. Ουσιαστικά, η παραγωγή και η διανομή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου θα είναι αναγκαία για την πλήρη διακοπή της μετάδοσης», πρόσθεσε ο Τέντρος.

Η πρόωρη χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει στη «φονική επανεμφάνιση» της πανδημίας

Άλλωστε, σε προ ημερών μήνυμά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε τις χώρες να είναι πολύ προσεκτικές σε ό,τι αφορά την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί ο ρυθμός διάδοσης του κορωνοϊού. Ο ΠΟΥ θα ήθελε να δει μια χαλάρωση, όμως ταυτόχρονα μια πρόωρη κατάργηση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «φονική επανεμφάνιση» της πανδημίας, τόνισε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Όπως είπε, διαπιστώνεται μια «ευπρόσδεκτη επιβράδυνση» της επιδημίας σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες -την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία- αλλά ταυτόχρονα παρατηρείται μια «ανησυχητική επιτάχυνση» σε άλλες χώρες, φέρνοντας για παράδειγμα τη διάδοση στην κοινότητα σε 16 χώρες της Αφρικής. Ανησυχητικό χαρακτήρισε επίσης το γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 μέχρι και το 10% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

«Είμαστε τώρα στη φάση του πανικού επειδή υπάρχει αυτός ο επικίνδυνος αόρατος ιός που σπέρνει το χάος, αλλά πρέπει να ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας», τόνισε ο Γκεμπρεγέσους. «Καμία χώρα δεν είναι άτρωτη, καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι έχει ισχυρό σύστημα υγείας», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ