Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καθηγητής ΑΠΘ: Πώς θα κάνουμε μπάνια το καλοκαίρι – Τι ισχύει για την άμμο

Μόνο εφόσον τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και με τήρηση μέτρων υγιεινής θα μπορέσουμε να πάμε αυτό το καλοκαίρι στις παραλίες

Της Λεμονιάς Βασβάνη

«Όποιος θα τολμούσε να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη σήμερα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαψευστεί. Όλα θα εξαρτηθούν από τις επιδημιολογικές καμπύλες, τόσο της χώρας μας, όσο και των άλλων χωρών, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε στο αν θα έχουμε αυτό το καλοκαίρι τουρισμό».

Με τα παραπάνω λόγια αναφέρθηκε ο υπεύθυνος του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του ΑΧΕΠΑ, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής του Α.Π.Θ., κ. Σίμος Μεταλλίδης σε δηλώσεις του στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» για το θέμα του πώς θα είναι αυτό το καλοκαίρι με δεδομένη την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής ήταν καθησυχαστικός σε σχέση με τα μπάνια το καλοκαίρι, εξηγώντας πως η επίσκεψη και η έκθεση στην παραλία δεν προκαλεί μετάδοση του κορωνοϊού. Ωστόσο, είναι δεδομένο πως θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας και μέτρα ασφαλείας και στην παραλία. 

Ερωτώμενος για την πιθανότητα μετάδοσης μέσω της άμμου είπε «είναι ακραίο να το σκεφτεί κανείς αυτό» και πως αυτό που πρέπει «να αποφεύγουμε είναι συνθήκες συγχρωτισμού», «το να μην είμαστε κοντά ο ένας με τον άλλο».

«Δεν γνωρίζουμε αν θα έχουμε τουρισμό και πως θα είναι αυτός ο τουρισμός. Πώς θα είναι το επιδημιολογικό διαβατήριο. Και αν πχ πολλά άτομα θα μπορούν να βρίσκονται σε ένα ξενοδοχείο και να πάρουν το πρωινό τους. Ή τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα σε ένα τέτοιο σημείο», σημείωσε ο κ. Μεταλλίδης.

 

Ελάχιστα τα νέα περιστατικά τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη

axepa.jpg

Σε κάθε περίπτωση τόνισε πως «απόλυτη ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει» και πως θα κινηθούμε με βάση τις επιδημιολογικές καμπύλες. Απαντώντας σε ερώτησή μας ως προς το τι είναι η ασφαλής καμπύλη είπε πως «μια τέτοια καμπύλη δείχνει χαμηλά ποσοστά της έξαρσης του ιού. Αυτό συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στην χώρα μας».

Ωστόσο υπενθύμισε και τα πρόσφατα περιστατικά σε κλειστές δομές όπως σε δύο κλινικές στην Αθήνα όπου σημειώθηκαν πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού και υπογράμμισε πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. «Υπάρχει όπως είδατε το ενδεχόμενο έξαρσης τοπικών περιστατικών, όπως είδαμε πρόσφατα στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες μέρες έχουμε ελάχιστα νέα περιστατικά. Όμως αυτό κάθε στιγμή μπορεί να ανατραπεί αν δεν προσέχουμε και δεν τηρούμε τα μέτρα της ατομικής προστασίας και υγιεινής», σχολίασε ο κ. Μεταλλίδης.

Παράλληλα τόνισε πως ο καλός καιρός βοηθά στη μείωση της μετάδοσης τέτοιων ιών. Το καλοκαίρι οι χώροι που ζούμε και εργαζόμαστε θα αερίζονται καλύτερα ενώ και οι μεταφορές θα είναι πιο εύκολες. «Οι κλειστοί χώροι ευνοούν στην μετάδοση ιών», σημείωσε, ενώ ανέφερε πως μένει να δούμε τι επίδραση θα έχει η θερμοκρασία πάνω στον ίδιο τον COVID-19. Πάντως υπογράμμισε πως το επιστημονικό προσωπικό θα είναι σε συνεχή εγρήγορση.

 

«Το καλοκαίρι μας δεν θα είναι το ίδιο»

«Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στον κόσμο μας σε σχέση με ό,τι ξέραμε πριν λίγους μήνες. Το καλοκαίρι μας δεν θα είναι το ίδιο. Και θα πρέπει όλοι μας να προσαρμοστούμε στη νέα εποχή μέχρι να βγει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Τα μέτρα που θα μπαίνουν σε κάθε αναγκαία στιγμή θα είναι η λύση της επόμενης μέρας», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ