Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νικοτίνη: Η απάντηση για «προστασία» καπνιστών από τον κορωνοϊό

Η απάντηση Τσιόδρα για τις μελέτες περί του καπνίσματος και της νικοτίνης

Στο κάπνισμα και στο κατά πόσον η νικοτίνη αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου για τους ασθενείς με covid-19, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης σήμερα Δευτέρα 5 Μαΐου, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε δύο μελέτες με αντικρουόμενα από Γαλλία και ΗΠΑ. Η πρώτη έδειξε πως το κάπνισμα δεν λειτουργούσε επιβαρυντικά, ενώ η δεύτερη έδειξε το αντίθετο αποτέλεσμα. 

Όπως τόνισε ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας «σε κάτι τέτοια δημοσιεύματα αναφέρομαι καμιά φορά όταν μιλάω για fake news. Όμως κάποια αποτελέσματα επιδημιολογικής μελέτης έδειξαν ότι όντως οι καπνιστές είχαν κάποια μικρότερα ποσοστά λοίμωξης. Μάλιστα χτίστηκε και μια θεωρία πίσω από αυτή τη μελέτη που είχε να κάνει με την επίδραση της νικοτίνης σε κάποιους ειδικούς υποδοχείς στον πνεύμονα. Ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι η νικοτίνη είναι μία βλαβερή ουσία για τον οργανισμό, τον πνεύμονα για τα στεφανιαία αγγεία των ανθρώπων, ενώ οι καπνιστές πάσχουν σε μεγάλο βαθμό από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια η οποία είναι η νούμερο 1 ασθένεια που συνδέεται με θάνατο από κορονοϊό».

«Σε μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ φάνηκε ότι το να καπνίζεις είναι παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο και θάνατο. Έτσι λοιπόν έχουμε δύο αντικρουόμενες μελέτες. Μία από τη Γαλλία και μία από τις ΗΠΑ. Οι Γάλλοι θα κάνουν μία μελέτη για τη νικοτίνη με διαδερμικό αυτοκόλλητο για να δουν εάν έχει κάποιο αποτέλεσμα στην πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό. Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι σαφώς υπέρ του ότι το κάπνισμα λειτουργεί επιβαρυντικά για νοσήσει κανείς σοβαρά, για να αναπτύξει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Ως εκ τούτου θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για να πούμε ότι το κάπνισμα προστατεύει» συμπλήρωσε. 

Εξηγώντας τα δεδομένα των δύο ερευνών ο κ. Τσιόδρας είπε πως η μελέτη στη Γαλλία έδειξε ότι το κάπνισμα δεν λειτουργούσε επιβαρυντικά, ενώ η μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε το αντίθετο αποτέλεσμα και πρόσθεσε ότι πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα, αλλά εκτίμηση ότι είναι πιθανό η μελέτη των ΗΠΑ να έχει ορθότερο αποτέλεσμα. «Για μένα τα δεδομένα τώρα είναι υπέρ του ότι η νικοτίνη λειτουργεί αρνητικά».

Ο κ. Τσιόδρας ερωτήθηκε ακόμα και για την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα να καταγράφει κάθε θάνατο ασθενούς, ασχέτως της αιτίας, αν έχει τον ιό ως θάνατο από τον κορωνοϊό. 

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε ένα περιστατικό ενός ασθενούς που κατέληξε από εγκεφαλική αιμορραγία. Στη διάρκεια της νοσηλείας του και ενώ ήταν σε κρίσιμη κατάσταση διαγνώστηκε με κορωνοϊό. Όταν κατέληξε, τέθηκε το ερώτημα αν θα καταγραφεί ως θάνατος από κορωνοϊό ή από εγκεφαλική αιμορραγία και η απάντηση ήταν να καταγραφεί ως θάνατος από τον κορωνοϊό.

Ίσως έτσι είπε έχουμε καταγράψει περισσότερους θανάτους, αλλά σίγουρα δεν έχουμε καταγράψει λιγότερους.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσιόδρας νωρίτερα ανακοίνωσε πως τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 10 και συνολικά 2.642. Το 55,4% είναι άνδρες.

Όπως ανακοίνωσε οι νεκροί στη χώρα είναι 146, καθώς δεν υπήρξε κανένας νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο.

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων είναι τα 74 έτη με την πλειοψηφία τους να νοσούν από κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα 35 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. To 23% είναι γυναίκες.

Μέχρι σήμερα 81 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τη ΜΕΘ, ενώ έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε 83.750 κλινικά δείγματα.

Παράλληλα ο καθηγητής αναφέρθηκε στον εντοπισμό κρούσματος στη Γαλλία από τις 27 Δεκεμβρίου, κάνοντας λόγο για σιωπηλή επιδημία για εβδομάδες πριν εξακριβωθεί κάποιο κρούσμα, τονίζοντας πως αντίστοιχα περιστατικά μπορεί να εξακριβωθούν και σε άλλες χώρες.

Αναφέρθηκε ακόμα σε μελέτη εμβολίου στις ΗΠΑ, με την τακτική messenger RNA,  με την οποία δημιουργείται στον οργανισμό ένας ψευτοϊός, με τον οποίο το άτομο δεν ασθενεί, αλλά δημιουργεί τα αναγκαία αντισώματα.

O κ. Τσιόδρας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα την υγιεινή των χεριών, επέμεινε στην εφαρμογή της καθαριότητας των χεριών για τη συγκράτηση της νόσου, με το σωστό πάντα τρόπο, ως ένα από τα κύρια μέτρα πρόληψης. 

Για πρώτη φορά σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση λόγω της υγειονομικής που «εγείρει τριβές και προκαλεί θεωρίες συνωμοσίας, με ψυχροπολεμικές δηλώσεις». 

«Η καθημερινή επιτήρηση της νόσου θα οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τυχόν περαιτέρω αναγκαίες παρεμβάσεις. Ελπίζουμε να μην κριθούν απαραίτητες» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ