Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: «Σαν φωτιά στις φλέβες μου» - Η διπλή μάχη 14χρονου ασθενούς

Ο Τζακ ΜακΜόροου είναι ένα από τα παιδιά που νόσησε από το μυστηριώδες σύνδρομο

«Ο πόνος με διαπερνούσε σαν αστραπή». «Ήταν σαν φωτιά στις φλέβες μου». Είναι μερικές μόνο από τις συγκλονιστικές φράσεις με τις οποίες ο 14χρονος Τζακ περιγράφει τη μάχη του με το σύνδρομο που συνδέεται με τον κορωνοϊό.

Το μυστηριώδες αυτό σύνδρομο, που πλήττει παιδιά, έχει προβληματίσει τους γιατρούς. Μόνο στη Νέα Υόρκη- όπου ζει ο Τζακ ΜακΜόροου- έχουν αναφερθεί 137 περιπτώσεις και 3 θάνατοι. Περιπτώσεις έχουν αναφερθεί και στην Ευρώπη για αυτό το σύνδρομο που συνδέεται με τον κορωνοϊό.   

Όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα, οι γονείς του Τζακ δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι επρόκειτο για κάτι που συνδέεται με τον κορωνοϊό. Πίστεψαν ότι για το εξάνθημα στα χέρια του ευθύνονταν η υπερβολική χρήση αντισηπτικού. Όταν παρατήρησαν ότι τα μάτια του Τζακ γυάλιζαν, το απέδωσαν στα ξενύχτια του παίζοντας video games και βλέποντας τηλεόραση. Όταν άρχισε να πονά το στομάχι του και δεν ήθελε να φάει, πίστευαν ότι «ήταν επειδή έτρωγα πολλά μπισκότα». Όμως, τις επόμενες 10 ημέρες, ο Τζακ αισθανόταν ολοένα και χειρότερα. Οι γονείς του συμβουλεύτηκαν παιδίατρο με βιντεοκλήση και τον πήγαν επειγόντως στο νοσοκομείο.  

Ένα πρωί, ξύπνησε και δεν μπορούσε να κινηθεί. Είχε έναν λεμφαδένα σαν μπαλάκι του τένις, πυρετό, γρήγορο σφυγμό και επικίνδυνα χαμηλή πίεση. Ο πόνος κατέκλυζε το σώμα του σαν σφυροκόπημα, λέει. «Το ένιωθες να περνά στις φλέβες και ήταν σαν να σου έκανε κάποιος ένεση με φωτιά», περιγράφει ο 14χρονος μιλώντας στους New York Times.   Ο Τζακ ήταν υγιής πριν από αυτή την περιπέτεια, αλλά εκείνη την ημέρα νοσηλεύτηκε με καρδιακή ανεπάρκεια. Η περίπτωσή του αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του μυστηριώδους συνδρόμου που αντί να στοχεύει τους πνεύμονες, όπως η μόλυνση από τον κορωνοϊό, προκαλεί φλεγμονή σε όλο το σώμα και πλήττει την καρδιά. Έχει συγκριθεί με την σπάνια ασθένεια Καβασάκι, αλλά γιατροί διαπίστωσαν ότι το νέο σύνδρομο επηρεάζει διαφορετικά την καρδιά και πλήττει κυρίως ανήλικους σχολικής ηλικίας και όχι μικρά παιδιά. Και συχνά εμφανίζεται εβδομάδες έπειτα από τη μόλυνση από κορωνοϊό, σε παιδιά που δεν είχαν συμπτώματα σε πρώτη φάση.  

Η εμπειρία του Τζακ, όπως και των υπόλοιπων παιδιών, έχει κρίσιμη σημασία προκειμένου να κατανοήσουν οι γιατροί αυτό το μυστηριώδες σύνδρομο. «Σίγουρα θα μπορούσε να είχε πεθάνει. Όταν υπάρχει καρδιαγγειακή ανεπάρκεια, άλλα πράγματα μπορούν να ακολουθήσουν. Μπορεί να υπάρξει ανεπάρκεια του ενός οργάνου μετά το άλλο και η επιβίωση να γίνει πολύ δύσκολη», δήλωσε ο δρ. Γκεόργκε Γκανέα που μαζί με τη σύζυγό του, Καμέλια, είναι παιδίατροι της οικογένειας του Τζακ εδώ και χρόνια.   

Ούτε ο Τζακ ούτε οι γονείς του γνωρίζουν πώς μολύνθηκε από τον κορωνοϊό. Από τις 18 Μαρτίου βγήκε από το διαμέρισμα της οικογένειας μόνο μια φορά, για να βοηθήσει τη μητέρα του να πλύνει ρούχα στο χώρο πλυντηρίων του κτιρίου που ζουν. Οι γονείς του και η 22χρονη αδελφή του επίσης απέφυγαν να βγουν έξω, ενώ βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό.

Πώς εμφανίστηκαν τα συμπτώματα  

Μία εβδομάδα μετά το εξάνθημα και τον πονόκοιλο, ο Τζακ ανέβασε πυρετό 38,8 και είχε πονόλαιμο. Ανήσυχη η μητέρα του, μίλησε με τους παιδίατρους της οικογένειας και άρχισε να του χορηγεί αντιβίωση. Για αρκετές μέρες η κατάσταση παρέμεινε ίδια, αλλά μετά άλλα συμπτώματα εμφανίστηκαν γρήγορα: πρησμένος λαιμός, ναυτία, βήχας και μεταλλική γεύση. 

Το Σάββατο, 25 Απριλίου, ο πυρετός του ανέβηκε πάνω από 40, ενώ είχε ενοχλήσεις στο στήθος όταν έπαιρνε βαθιά αναπνοή. Εκείνο το πρωί, μετά βίας μπορούσε να ανοίξει το στόμα του. Η δρ. Καμέλια Γκανέα συνέστησε στεροειδή και να τον μεταφέρουν στα επείγοντα. Εκεί, εξετάστηκε για κορωνοϊό, αλλά χρειάστηκαν δύο ημέρες για τα αποτελέσματα.  

Μέχρι τη δευτέρα, ο πόνος «με διαπερνούσε σαν αστραπή», λέει ο Τζακ, ενώ ένα εξάνθημα κάλυψε τα πόδια του. «Έκλαιγα σαν μωρό», παραδέχεται. Ξαπλωμένος στον καναπέ, δεν μπορούσε να κινηθεί μόνος του.  

Αρνητικό το πρώτο τεστ  

Οι γονείς του ανακάλυψαν ότι η πίεσή του ήταν πολύ χαμηλή. Ο πατέρας του τον πήγε αμέσως στο νοσοκομείο. Εκεί, οι γιατροί προσπαθούσαν να κάνουν μια διάγνωση. Δεν είχε την προφανή αναπνευστική δυσκολία του κορωνοϊού. Και μετά πήραν τα αποτελέσματα του τεστ: ήταν αρνητικό.  

Οι γιατροί υποπτεύθηκαν ότι είχε λοιμώδη μονοπυρήνωση και ετοιμάζονταν να του δώσουν εξιτήριο, με οδηγία να τον ξαναπάνε αν έπεφτε η πίεσή του. Η μητέρα τους ζήτησε να τον κρατήσουν περισσότερο όταν τα μάτια του Τζακ έγιναν κόκκινα. Το νοσοκομείο του έκανε ξανά τεστ και αυτή τη φορά ήταν θετικό στον κορωνοϊό.  

Από εκεί, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο που αντιμετώπιζε περιπτώσεις κορωνοϊού. Ο σφυγμός του σε κατάσταση ηρεμίας ήταν 165 παλμοί, σχεδόν διπλάσιος από τον κανονικό καθώς η καρδιά του πάσχιζε να αντιμετωπίσει την ανησυχητικά χαμηλή πίεση. Η κατάστασή του ήταν μιας μορφής καρδιακή ανεπάρκεια, που ονομάζεται καρδιογενές σοκ και στην περίπτωση του Τζακ ήταν αρκετά σοβαρή, δήλωσε ο δρ. Στίβεν Κέρνι, επικεφαλής της παιδιατρικής πτέρυγας στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Κολούμπια «Συνολικά, η καρδιά του δεν λειτουργούσε πολύ καλά», συνόψισε.  

Οι γιατροί δεν μπορούσαν να εξηγήσουν αυτή την ανεπάρκεια. Υποπτεύθηκαν μυοκαρδίτιδα που στις σοβαρές περιπτώσεις αν δεν αντιμετωπιστεί προκαλεί μόνιμη βλάβη. Έως τις 29 Απριλίου κι ενώ νοσηλευόταν ήδη 3 ημέρες στην εντατική, τα φάρμακα για την πίεση δεν βοηθούσαν αρκετά. Οι γιατροί ετοιμάζονταν να τον βάλουν σε αναπνευστήρα, όταν άρχισαν να του δίνουν στεροειδή και αυτό φάνηκε να έχει αποτέλεσμα. Έπειτα από μερικές ώρες, ο 14χρονος χρειαζόταν λιγότερα φάρμακα για την πίεση.  

Μία εβδομάδα αργότερα, ο Τζακ ανέκαμψε. Στις 7 Μαΐου, έπειτα από 10 ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο σπίτι. Θα πρέπει να τον δει ξανά καρδιολόγος και να παίρνει φάρμακα για κάποιο διάστημα. Ήδη τόσο ο ίδιος όσο η οικογένειά του έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις, στο πλαίσιο της έρευνας για το σύνδρομο. Παράλληλα, οι γιατροί θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τον Τζακ, όπως και άλλα παιδιά που προσβλήθηκαν από αυτή τη νόσο, σε μια προσπάθεια να μάθουν πώς να εντοπίζουν τα «σημάδια» του συνδρόμου αλλά και να το αντιμετωπίζουν.

Πηγή: www.lifo.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ