Skip to main content

Εντατική εκπαίδευση για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού σε νησιά

«Υποθέτουμε ότι θα υπάρχει κι ένα δεύτερο κύμα»

Εκτεταμένο και εντατικό πρόγραμμα διαδικτυακής εκπαίδευσης του υγειονομικού προσωπικού των νησιών για τη διαχείριση κρουσμάτων κορωνοϊού, θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς μέρες, όπως είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και γιατρός στο νοσοκομείο αναφοράς «Αττικόν» κ. Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή «Όσα φέρνει ο Βαρδάρης».

«Ως Σύστημα Υγείας, αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα απ’ όσα ξέραμε», σημείωσε. «Σίγουρα όμως οι τουρίστες θα κατευθυνθούν σε κάποια μέρη δίπλα στη θάλασσα. Τα νησιά έχουν μικρά κέντρα υγείας. Αυτή την εβδομάδα ξεκινάμε μια πολύ μεγάλη διαδικτυακή εκπαίδευση του προσωπικού όλων των δομών υγείας των μικρών νησιών. Θα κάνουμε μια προσπάθεια να μιλήσουμε μαζί τους και να τους εκπαιδεύσουμε. Διότι αν ζεις σε ένα νησί και δεν έχεις αντιμετωπίσει κανένα περιστατικό δεν ξέρεις πώς να το αντιμετωπίσεις άμα σου έρθει. Σίγουρα υπάρχει και για εμάς αυτή η σκέψη, τι θα γίνει με τον εισαγόμενο τουρισμό, αλλά θεωρούμε ότι το καλοκαίρι -χωρίς να είμαστε σίγουροι- είναι μια περίοδος που ο συγχρωτισμός λείπει, οι θερμοκρασίες είναι πολύ πιο υψηλές, οι υγρασίες λιγότερες, υπάρχει ένα περιβάλλον που θα μπορούσε να μειώσει την ιική δύναμη, το ιικό φορτίο και τα περιστατικά που θα μπορούσαν να υπάρχουν.»

Όσον αφορά στο φθινόπωρο ο κ. Λουκίδης υπογράμμισε: «Δεν είμαστε σίγουροι, δεν έχουμε κάποια απόδειξη, υποθέτουμε ότι θα υπάρχει κι ένα δεύτερο κύμα. Το αν θα είναι ισχυρό όσο το πρώτο, κανείς δεν γνωρίζει. Αν ο ιός θα κρατήσει την ιική του δύναμη, κανείς δεν γνωρίζει».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην αφρικανική σκόνη, επισημαίνοντας ότι έρχεται με εποχιακή κατανομή, συνήθως άνοιξη και φθινόπωρο και πως όσοι πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα θα πρέπει να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους, κυρίως τις μεσημεριανές, ζεστές ώρες, ώστε να μην εκτίθενται σε αυτό το τοξικό φαινόμενο. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι είναι άλλο ο κορωνοϊός και τα συμπτώματά του, άλλο η δύσπνοια από την αφρικανική σκόνη.