Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μέταλλα και υγεία - Πώς συντελούν στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Η χρήση χρυσού και χαλκού στην ιατρική

Τους τελευταίους μήνες η ανθρωπότητα περισσότερο ίσως από ποτέ, έχει συνειδητοποιήσει πόσο αληθής είναι τελικά η φράση «υγεία πάνω από όλα». Ο κορωνοϊός έχει επιτεθεί σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας παγκοσμίως, με επιστήμονες και ερευνητές να έχουν επιδοθεί σε έναν ιδιότυπο αγώνα ταχύτητας, που στον τερματισμό του δεν θα υπάρχουν χαμένοι μα μόνο νικητές.

Στο σημείο τερματισμού βρίσκεται το φάρμακο ή το εμβόλιο που θα καταφέρει να σταματήσει την επέλαση του ιού, με την ελπίδα πως αυτό θα επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή όμως η ανθρωπότητα παλεύει με όσα μέσα διαθέτει να περιορίσει τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, με τη χώρα μας να έχει καταφέρει να αποτελεί παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο χάρη στην έγκαιρη λήψη προληπτικών μέτρων.

Τα ισχυρότερα όπλα που ίσως διαθέτουμε σήμερα είναι η πρόληψη, μέσω της κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά και η έγκαιρη διάγνωση και επιβεβαίωση κρουσμάτων, που θα επιτρέψει τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο δίνεται τόσο μεγάλη σημασία στην αξιοπιστία των διαγνωστικών τεστ.

Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, όμως για αυτόν το σκοπό η ιατρική βιομηχανία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εξειδικευμένα μέταλλα και κράματα, καθώς αποτελούν τη βάση για διαγνωστικά τεστ όπως άλλωστε και για ιατρικά μηχανήματα και συσκευές, χειρουργικά εργαλεία και υλικά ατομικής προστασίας. Όλο όσα αποτελούν δηλαδή τον «οπλισμό» του επιστημονικού και ιατρικού προσωπικού στη μάχη με τον κορωνοϊό.

Αποκτά αυτόματα τεράστια σημασία η επάρκεια σε ορυκτές πρώτες ύλες που θα διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την κατασκευή διαγνωστικών τεστ αλλά και άλλων ιατρικών προϊόντων έγκαιρα.

Στον τομέα αυτό η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, διαθέτοντας ένα πλούσιο μεταλλευτικό υπέδαφος με πολλά είδη ορυκτών σε υψηλή ποιότητα, αλλά και βιομηχανίες που υπεύθυνα και βιώσιμα πραγματοποιούν καθημερινά το δύσκολο έργο της εξόρυξης και διάθεσης των ορυκτών στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα παγκοσμίου κλάσης κοιτασμάτων στη χώρα μας, σε χρυσό, άργυρο, μόλυβδο, χαλκό και ψευδάργυρο, αποτελούν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, στη βορειοανατολική Χαλκιδική, εκεί όπου δραστηριοποιείται η Ελληνικός Χρυσός. Εκεί τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών στο Στρατώνι, βρίσκονται σε φάση παραγωγής και εξαγωγών, ενώ εκείνο των Σκουριών τελεί υπό καθεστώς ανάπτυξης και κατασκευαστικών εργασιών.

Το μεταλλευτικό δυναμικό της περιοχής θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα στη Ευρώπη.

hrysos-exoryxi.jpg

Ο χρυσός που αποτελεί την πιο στέρεη επένδυση, ειδικά σε περιόδους κρίσεων, αποδεικνύεται πως μπορεί να επιτελέσει και αυτόν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Περίπου διακόσια διαφορετικά διαγνωστικά τεστ είναι σήμερα είτε διαθέσιμα είτε σε φάση παραγωγής. Επιπλέον, χάρη στη νανοτεχνολογία, εδώ και δεκάδες χρόνια ο χρυσός συντελεί στο διαγνωστικό έλεγχο για ασθένειες που σήμερα μπορεί να φαντάζουν ακίνδυνες, όμως δεν ήταν πάντα έτσι.

Και σήμερα αναμένεται πως σωματίδια χρυσού θα χρησιμοποιηθούν από πολλά διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό σε κάθε σημείο του πλανήτη.

Πέραν του κορωνοϊού, όμως, ο χρυσός χρησιμοποιείται και σε άλλες θεραπείες και εφαρμογές της ιατρικής. Η χρησιμοποίηση νανομορίων χρυσού είναι αρκετά διαδεδομένη για ιατρική έρευνα, διαγνωστικό έλεγχο, αλλά ακόμη και για θεραπεία μορφών καρκίνου. Νανομόρια χρυσού συνδυάζονται με ειδικά αντικαρκινικά φάρμακα, προσβάλλοντας αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα.

Ακόμη ο χημικά ρευστοποιήσιμος χρυσός, χορηγείται σε ασθενείς της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Εφτά στις δέκα περιπτώσεις ασθενών θεραπεύονται μέσω εισχώρησης στους μύες.

Χρυσός χρησιμοποιείται επίσης και στις επικαλύψεις των stents, αλλά και για τη διάγνωση του HIV και σε πειραματικά φάρμακα.

Αντίστοιχη είναι όμως και η σημασία του χαλκού που συναντάται σε διαγνωστικό εξοπλισμό, όπως ο αξονικός τομογράφος, ενώ χρησιμοποιείται και σε διαγνωστικές μεθόδους όπως η πυρηνική απεικόνιση και η ραδιοθεραπεία.

Πολλές μελέτες επιχειρούν να διαπιστώσουν την ανθεκτικότητα του κορωνοϊού και στις διάφορες επιφάνειες, με το χαλκό να διαθέτει σπουδαίες αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο για την παρεμπόδιση εξάπλωσης ιών αλλά και των λοιμώξεων, καθώς οι επιφάνειες από χαλκό έχουν ιδιαίτερα υψηλή δυσανεξία στα βακτήρια και τους ιούς, η οποία δεν επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις τους.

Η χρήση χαλκού για αυτόν ακριβώς το λόγο συνιστάται από ειδικούς για ευρεία χρήση σε Νοσοκομεία και σε όποιον άλλο χώρο μπορεί να κρύβει υγειονομικούς κινδύνους.

Εφαρμογή βρίσκει ο χαλκός και στην κατασκευή προστατευτικών μασκών, που θα αποτελέσουν όπως όλα δείχνουν απαραίτητο «αξεσουάρ» των πολιτών στο δρόμο της επιστροφής προς την κανονικότητα, καθώς εταιρείες στην Ευρώπη κατασκευάζουν μάσκες από νανοΐνες και οξείδιο του χαλκού.

Τέλος και μέσω της διατροφής ο ανθρώπινος οργανισμός βρίσκει οφέλη από το χαλκό, καθώς συνδέεται με ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα αλλά προλαμβάνει συγχρόνως και την οστεοπόρωση.

Συμπληρώματα με χαλκό και άλλα μέταλλα, όπως ο ψευδάργυρος, χρησιμοποιούνται άλλωστε ευρέως για καλή υγεία και ανοσολογική λειτουργία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι δείχνει για την υγεία μας ο τρόπος που... σηκωνόμαστε από την καρέκλα
Το πόσο γρήγορα μπορούμε να σηκωθούμε από μια καρέκλα δεν αποκαλύπτουν πολλά μόνο για την ισορροπία μας αλλά και για τη μακροβιότητά μας
Τι δείχνει για την υγεία μας ο τρόπος που... σηκωνόμαστε από την καρέκλα
«Φύγε εσύ, έλα εσύ»: «Παίζει» η αφρικανική σκόνη - Με 30άρια μπαίνει ο Απρίλιος
Η αφρικανική σκόνη δεν αναμένεται να υποχωρήσει πριν από την Τρίτη 2 Απριλίου - Θερμοκρασίες ακόμη και 18 βαθμούς πάνω από το κανονικό
«Φύγε εσύ, έλα εσύ»: «Παίζει» η αφρικανική σκόνη - Με 30άρια μπαίνει ο Απρίλιος