Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Γιατί η Ελλάδα είναι από τις πιο «ευαίσθητες» χώρες στον ιό

Η εξήγηση του καθηγητή κ. Γώγου για την Ελλάδα και τον πληθυσμό

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Ιατρικής Χαράλαμπος Γώγος, αναφορικά με τον κορωνοϊό και το κατά πόσο είναι ευάλωτη η χώρα μας. Η ανάλυση του κ. Γώγου βασίζεται στη δημοσίευση του περιοδικού “General Public Health”. Ο καθηγητής εξηγεί ότι παρά τον μικρό αριθμό κρουσμάτων, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πιο ευάλωτες χώρες στον κορωνοϊό και γι’ αυτό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσουν οι πολίτες.

Στην Ευρώπη υπάρχουν έξι - επτά χώρες αυτή την στιγμή που είναι πιο ευάλωτες στον κορωνοϊό, μέσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα, όπως τόνισε ο καθηγητής σ' αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνονται η Γερμανία και η Σουηδία. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είναι πως αυτές οι χώρες και ιδιαίτερα η Ελλάδα έχει γερασμένο πληθυσμό και πληθυσμό με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που ζουν πολύ καιρό. Αυτό σημαίνει ότι, ναι μεν αντιμετωπίζονται καλά από το σύστημα υγείας γιατί ζουν πολύ καιρό, αλλά, ταυτόχρονα, πρόκειται για έναν πληθυσμό ευάλωτο, που αν ο ιός διασπαρεί τα αποτελέσματα θα είναι άσχημα.

Παράλληλα αναφέρει πως υπάρχει μια δραστηριότητα του ιού. «Δεν έχει σταματήσει να υπάρχει και σε μερικές περιοχές όπου αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα αυτό επανεμφανίζεται με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή της Ξάνθης», επισημαίνει ο καθηγητής. Oπως υπογράμμισε στην υπόλοιπη χώρα δεν είχαμε διασπορά του ιού και αυτό φάνηκε από την παρακολούθηση μέχρι τώρα. «Τα αποτελέσματα της καραντίνας ήταν ικανοποιητικά γι’ αυτό δεν είχαμε δραστηριοποίηση του ιού σε άλλες περιοχές της Ελλάδος και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει ο νους στον περιορισμό του ιού σε περιοχές, όπως την Ξάνθη» τόνισε.

Μεγάλη αύξηση του αριθμού των νεκρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας του κορωνοϊού στα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου

Κατακόρυφη αύξηση των νεκρών εξαιτίας του κορωνοϊού σημειώθηκε σε ορισμένα κράτη-μέλη, στις αρχές του Μαρτίου σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. O αντίκτυπος της πανδημίας μπορεί να συνεκτιμηθεί από την αύξηση του συνολικού αριθμού των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της COVID. Σε μερικές χώρες της Ευρώπης, η διαφορά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια ήταν ιδιαίτερα αισθητή, ενώ από την άλλη πλευρά ορισμένες περιοχές επηρεάστηκαν λιγότερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που αφορούν σε 21 χώρες (Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Φινλανδία, Σουηδία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία), καταγράφηκαν 140.000 περισσότεροι θάνατοι στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου, δηλαδή μεταξύ της 10ης και 17ης εβδομάδας του χρόνου, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο των ετών 2016-2019.

Από τη 10η μέχρι τη 13η εβδομάδα του 2020, παρατηρήθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι άνδρες, ενώ τη 14η εβδομάδα ο αριθμός των θανάτων ανδρών και γυναικών είναι σχεδόν ο ίδιος. Aπό τη 15η μέχρι τη 17η εβδομάδα, δηλαδή αρχές Απριλίου, ήταν περισσότεροι οι θάνατοι των γυναικών. Σ' αυτό το χρονικό διάστημα (τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου) αυξήθηκαν οι θάνατοι ανθρώπων 70 ετών και άνω.

Γερμανία: Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν προειδοποιεί για δεύτερο κύμα του κορωνοϊού

Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος στην πανεπιστημιακή κλινική του Σαριτέ του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν, προειδοποιεί για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού και δηλώνει πως δεν είναι αισιόδοξος.  

 Μετά τα τελευταία κρούσματα κορωνοϊού, μεταξύ άλλων στο κρατίδιο της  Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν φοβάται ότι ο ιός της κορώνας θα εξαπλωθεί απαρατήρητα στον πληθυσμό. Η πρόληψη της εξάπλωσης, πέρα από τις συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί, είναι τώρα το κλειδί, είπε ο κορυφαίος επιστήμονας την Τρίτη στο podcast του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου NDR.

Κατά την άποψή του, απαιτείται από τώρα μεγάλη προσοχή, ώστε να μην υπάρξει δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού.  Ο Ντρόστεν, στην τελευταία του παρουσία στο podcast του NDR μέχρι τα τέλη Αυγούστου, παρέπεμψε στην περίπτωση των ΗΠΑ: «Στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκεται σε εξέλιξη μια "φοβερή κατάσταση" παρά τις υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες επικρατούν. Υπήρξε χαλάρωση πολύ νωρίς εκεί», τόνισε.  

Αναφερόμενος στην Γερμανία, είπε : «Δεν είμαι αισιόδοξος ότι σε ένα μήνα θα έχουμε εδώ ακόμα μια τόσο καλή κατάσταση όπως σήμερα όσον αφορά στην επιδημία του κορωνοϊού. Σε δύο μήνες, νομίζω ότι θα έχουμε πρόβλημα, αν δεν ενεργοποιήσουμε ξανά όλους τους "αισθητήρες συναγερμού" τώρα. Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι οι υγειονομικές αρχές χρειάζονται υποστήριξη και συναίνεση», είπε χαρακτηριστικά πρόσθεσε . 

Κοντά στους 480.000 οι θάνατοι σε όλο τον κόσμο

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 478.818 ανθρώπων παγκοσμίως μετά την εμφάνιση του ιού στην Κίνα, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο βάσει επίσημων πηγών σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδος.

Περισσότεροι από 9.326.400 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό επίσημα σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας, από τους οποίους τουλάχιστον 4.574.300 θεωρούνται θεραπευμένοι.

Αυτός ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων. Ορισμένες χώρες κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση, ενώ ένας αριθμός φτωχών χωρών διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες ανίχνευσης.

Από την καταμέτρηση που έγινε χθες στις 22.00 ώρα Ελλάδος, 5.177 νέοι θάνατοι και 160.065 κρούσματα καταγράφηκαν στον κόσμο. Οι χώρες που είχαν τους περισσότερους νέους θανάτους είναι η Βραζιλία (1.374) το Μεξικό (793) και οι ΗΠΑ (749).

Οι ΗΠΑ, που κατέγραψαν τον πρώτο τους θάνατο που οφειλόταν στον κορωνοϊό στις αρχές Φεβρουαρίου, είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό θανάτων όσο και σε αριθμό κρουσμάτων, με 121.662 θανάτους σε 2.364.874 κρούσματα. Τουλάχιστον 647.548 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί.

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 52.645 νεκρούς (1.145.906 κρούσματα), το Ηνωμένο Βασίλειο με 43.081 νεκρούς (306.862 κρούσματα), η Ιταλία με 34.644 νεκρούς (239.410 κρούσματα), και η Γαλλία με 29.731 νεκρούς (197.755 κρούσματα).

Ανάμεσα στις πιο σκληρά πληγείσες χώρες, το Βέλγιο είναι αυτό που θρηνεί τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες σε σχέση με τον πληθυσμό του, με 84 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθούν η Βρετανία (63), η Ισπανία (61), η Ιταλία (57) και η Σουηδία (52).

Η Κίνα (χωρίς τα εδάφη του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο) όπου η επιδημία ξέσπασε στα τέλη Δεκεμβρίου, καταγράφει επισήμως συνολικά 83.430 κρούσματα (12 νέα), από τα οποία 4.634 θάνατοι. Παράλληλα, 78.428 ασθενείς θεραπεύτηκαν.

Η Ευρώπη είχε συνολικά σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδος, 194.294 θανάτους (2.575.077 κρούσματα), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 130.161 θανάτους (2.466.837 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 100.684 θανάτους (2.168.873 κρούσματα), η Ασία 30.624 θανάτους (1.100.599 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 14.307 θανάτους (678.804 κρούσματα), η Αφρική 8.616 θανάτους (327.259 κρούσματα) και η Ωκεανία 132 θανάτους (8.958 κρούσματα).

Ο απολογισμός αυτός συντάχθηκε από δεδομένα που συνέλλεξαν τα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Λόγω των διορθώσεων που γίνονται από τις αρχές ή των καθυστερημένων δημοσιεύσεων δεδομένων, οι αριθμοί αύξησης για το 24ωρο μπορεί να μην ανταποκρίνονται ακριβώς σε αυτούς που είχαν δημοσιευθεί την προηγουμένη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Θεραπευτικές ενδείξεις για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με κάνναβη
Επιστημονική εκδήλωση για τη φαρμακευτική κάνναβη θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Θεσσαλονίκη: Θεραπευτικές ενδείξεις για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με κάνναβη