Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: «Επιταχύνει» ο ιός παγκοσμίως – Πρόοδος για το εμβόλιο

Τι αναφέρει ο ΠΟΥ για τα νέα κρούσματα παγκοσμίως, ενώ δύο εταιρείες ανακοινώνουν νεότερα για το εμβόλιο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός (ΠΟΥ), ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται καθημερινά από τον κορωνοϊό παγκοσμίως υπερβαίνει τους 160.000 εδώ και μία εβδομάδα. Πριν από λίγες ημέρες ο Οργανισμός είχε διαμηνύσει ότι η πανδημία επιταχύνεται και πως δεν είμαστε «καν κοντά» στο τέλος της.

«Εδώ και μία εβδομάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπερνά τις 160.000 την ημέρα. Το 60% όλων των κρουσμάτων Covid-19, που έχουν καταμετρηθεί έως σήμερα, έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, τα κράτη που απέτυχαν να χρησιμοποιήσουν κάθε μηχανισμό που είχαν στη διάθεσή τους στη μάχη κατά του κορωνοϊού θα δυσκολευτούν να τον νικήσουν.

«Ορισμένες χώρες… ακολούθησαν μια κατακερματισμένη προσέγγιση. Αυτές οι χώρες θα έχουν έναν μακρύ, δύσκολο δρόμο μπροστά τους», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, χωρίς να ξεχωρίζει κάποιο κράτος.

«Ιταλία και Ισπανία κατάφεραν να περιορίσουν την επιδημία»

«Δεν θα κουραστούμε ποτέ να λέμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξέλθουμε αυτής της πανδημίας είναι να υιοθετήσουμε μια καθολική προσέγγιση», τόνισε ο Γκεμπρεγέσους, απευθύνοντας για μία ακόμη φορά έκκληση να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, να εντοπίζονται και να απομονώνονται τα περιστατικά, να τίθενται σε καραντίνα οι επαφές τους και να χρησιμοποιείται μάσκα, όταν είναι απαραίτητο.

Πρέπει να «κάνουμε τα πάντα», επέμεινε, επισημαίνοντας πως οι χώρες που έχουν υιοθετήσει αυτήν «την καθολική προσέγγιση» έχουν καταφέρει να αναχαιτίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού.

«Ένα από τα διδάγματα της πανδημίας είναι ότι όποια κι αν είναι η κατάσταση μιας χώρας, μπορεί να αντιστραφεί. Δεν είναι ποτέ πολύ αργά», υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Ιταλία και η Ισπανία, αν και αντιμετώπισαν μια «αποθαρρυντική κατάσταση», όταν βρίσκονταν στο επίκεντρο της πανδημίας τον Μάρτιο, κατάφεραν να περιορίσουν την επιδημία χάρη σε έναν «συνδυασμό ηγεσίας, σεμνότητας, ενεργούς συμμετοχής κάθε μέλους της κοινωνίας και εφαρμογής μιας καθολικής προσέγγισης».

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο»

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό στην περιοχή από το Μαρόκο μέχρι το Πακιστάν, ανακοίνωσε το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ανατολικής Μεσογείου.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο» στην περιοχή αυτήν, προειδοποίησε σε διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Άχμεντ Αλ Μαντάρι.

«Πριν από λίγες ημέρες, η περιοχή μας ξεπέρασε ένα σημαντικό και ανησυχητικό όριο, αυτό του ενός εκατομμυρίου μολύνσεων», εξήγησε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ Ανατολικής Μεσογείου, ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 στην περιοχή, που περιλαμβάνει 21 χώρες από το Μαρόκο μέχρι το Πακιστάν, ανέρχεται στα 1.077.706. Από αυτούς τους ασθενείς, οι 24.973 πέθαναν. Η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο είναι το Ιράν, με 227.662 κρούσματα και 10.817 θανάτους.

Τον Ιούνιο, ο αριθμός των κρουσμάτων στην περιοχή αυτή «ήταν μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων των τεσσάρων προηγουμένων μηνών», τόνισε ο Αλ Μαντάρι.

Ενθαρρυντικά νέα για το εμβόλιο

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα όσον αφορά στην πρόοδο των ερευνών και των κλινικών δοκιμών για την εξεύρεση εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Τόσο ενθαρρυντικά, που «αναγκάζουν» τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να δηλώνει -και πάλι ότι σύντομα θα έχουμε εμβόλιο για τον ιό.

Τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ ήρθαν έπειτα από ενθαρρυντικές αναφορές για εμβόλιο από την Pfizer και την BioNtech. Πιο συγκεκριμένα, μια πρώιμη δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό από την Pfizer Inc. και τη BioNtech SE έδειξε θετικά αποτελέσματα, προκαλώντας ανοσολογική απόκριση σε υγιείς ασθενείς, αλλά και πυρετό μαζί με άλλες παρενέργειες, ειδικά σε υψηλότερες δόσεις.

Οπως μεταδίδει το CNBC, το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε 45 ενήλικες χωρισμένους σε διαφορετικές ομάδες. Δώδεκα έλαβαν δόση 10 microgram, άλλοι 12 δόση 30 μg, άλλοι 12 δόση 100 μg και εννέα ένα φάρμακο placebo. Έπειτα από δεύτερη ένεση, τρεις εβδομάδες αργότερα, το 8,3% από την πρώτη ομάδα των 10 μg και 75% από την ομάδα των 30 μg εμφάνισαν πυρετό. Πάνω από το 50% των ασθενών που έλαβαν μία από τις δόσεις αυτές εμφάνισε κάποια παρενέργεια, όπως πυρετό ή διαταραχές ύπνου. Καμία ωστόσο από τις παρενέργειες δεν οδήγησε στη νοσηλεία κάποιου ασθενή και δεν απείλησε τη ζωή του.

Το εμβόλιο δημιούργησε αντισώματα κατά του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τη νόσο Covid-19 και μερικά από αυτά τα αντισώματα ήταν «εξουδετερωτικά», κάτι που σημαίνει ότι φαίνεται να εμποδίζουν τη λειτουργία του ιού. Τα επίπεδα «εξουδετερωτικών» αντισωμάτων ήταν 1,8 έως 2,8 φορές υψηλότερα από εκείνα στους ασθενείς που ανακτήθηκαν.

Δεν είναι βέβαιο ότι τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων θα οδηγήσουν σε ανοσία στον ιό. Για να το αποδείξει αυτό, η Pfizer θα πρέπει να πραγματοποιήσει μεγάλες μελέτες, που στοχεύουν να αποδείξουν ότι τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο είναι τουλάχιστον 50% λιγότερο πιθανό να μολυνθούν. Αυτές οι μελέτες αναμένεται να ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Pfizer δοκιμάζει τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις του εμβολίου, αλλά μόνο μία θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες μελέτες.

Όπως ήταν φυσικό, οι μετοχές τόσο της Pfizer όσο και της BioNtech SE εκτοξεύτηκαν, μετά τις ανακοινώσεις για θετικές δοκιμές στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Η BioNTech και η Pfizer, σύμφωνα με τους Financial Times, αναμένεται να παρασκευάζουν περί τα 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου ως τα τέλη του τρέχοντος έτους και πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος του 2021, σε συνάρτηση πάντα με το μέγεθος των δόσεων που θα απαιτηθούν.

Πηγές: Πρώτο Θέμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ