Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Μύθοι και αλήθειες για την πανδημία – Τι πρέπει να ξέρετε

Απαντήσεις σε γνωστά ερωτήματα που μπερδεύουν τους πολίτες

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ «ΤΥΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Από την αρχή της πανδημίας, ο μεγάλος εχθρός εκτός από τον ιό τον ίδιο, είναι η παραπληροφόρηση και η διασπορά ψευδών ειδήσεων, η οποία φοβίζει και μπερδεύει τους πολίτες.

Τώρα που τα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ενημερωθεί ο κόσμος με υπευθυνότητα και σαφήνεια για συχνές φήμες που κυκλοφορούν από το διαδίκτυο. Οι επιστήμονες έχουν χρέος να πληροφορήσουν τον κόσμο και να διαλύσουν κάθε υποψία παραπληροφόρησης, για να γίνει η κοινωνία μια γροθιά ενάντια σε μια πανδημία που ήρθε για να μείνει.

Σύμμαχος μας η γνώση σε αυτό τον δύσκολο αγώνα κατά του Covid -19. Με πληροφορίες από το υπουργείο υγείας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έγκυρους επιστήμονες συμβάλλουμε και εμείς σε μια προσπάθεια ορθής ενημέρωσης των πολιτών ανά τον κόσμο.

 

ΜΥΘΟΣ: Πλένοντας τα φρούτα και τα λαχανικά με απολυμαντικό προστατευόμαστε καλύτερα από τον ιό

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η ασφαλής προετοιμασία κάθε γεύματος είναι σημαντική, όχι μόνο εν
μέσω της πανδημίας αλλά και γενικότερα, για την προστασία από μικρόβια και
ιούς. Σίγουρα όμως η χρήση απολυμαντικού για το πλύσιμο φρούτων, λαχανικών ή
άλλων τροφίμων δεν είναι καθόλου ασφαλής πρακτική, καθώς μπορεί να
προκαλέσει δηλητηρίαση ή άλλους κινδύνους.
Οι βασικές οδηγίες που δίνουν διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Οργανισμός Τροφίμων
των ΗΠΑ (FDA), αναφέρουν ως ασφαλείς πρακτικές:

  • το καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20’’ πριν
    αρχίσουμε να ετοιμάζουμε το γεύμα μας
  • το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών με άφθονο τρεχούμενο νερό πριν τα
    κόψουμε/καθαρίσουμε και το στέγνωμά τους με μια καθαρή πετσέτα ή
    χαρτί
  • το καλό πλύσιμο οποιουδήποτε μαχαιριού ή πηρουνιού έχει χρησιμοποιηθεί
    για επεξεργασία ωμού κρέατος, θαλασσινών, πουλερικών, αυγών κ.ά.,
    προτού τα χρησιμοποιήσουμε για να φάμε
  • το καλό πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπούνι των επιφανειών και των σκευών
    της κουζίνας μετά από κάθε χρήση.

 

ΜΥΘΟΣ: Ο ιός μεταδίδεται με τα τσιμπήματα εντόμων (π.χ. κουνουπιών)

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται από οποιοδήποτε έντομο, συμπεριλαμβανομένων των κουνουπιών. Όπως εξηγεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, «o νέος κορονοϊός είναι ένας ιός της αναπνευστικής οδού, που εξαπλώνεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκροής από τη μύτη. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, καθαρίστε συχνά τα χέρια σας με απολυμαντικό με βάση το οινόπνευμα ή πλύνετε με σαπούνι και νερό. Επίσης, αποφύγετε στενή επαφή με καθέναν που βήχει και φτερνίζεται».

Ωστόσο, έντομα όπως τα κουνούπια είναι πιθανό να μεταφέρουν άλλες μολυσματικές νόσους στην Ελλάδα (όπως ο Ιός του Δυτικού Νείλου, ελονοσία, Δάγκειο, Chikungunya κ.ά.).

 

ΜΥΘΟΣ: H κατανάλωση αλκοόλ προσφέρει προστασία από λοιμώξεις

Πρόκειται για έναν επικίνδυνο ισχυρισμό. Η κατανάλωση αλκοόλ όχι μόνο δεν προστατεύει από τον COVID-19 αλλά εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την αντίσταση σας έναντι πιθανής λοίμωξης. Άλλωστε, η ικανότητα του ιού να εισέλθει και να διαδοθεί μέσω του αναπνευστικού συστήματος δεν επηρεάζεται από το αλκοόλ και την εισχώρησή του στο πεπτικό σύστημα. Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών δεν αντιστοιχεί σε χρήση αλκοολούχων αντισηπτικών για την απολύμανση. Επίσης, η κατάποση εργοστασιακού οινοπνεύματος είναι πολύ επικίνδυνη και προκαλεί δηλητηρίαση.

 

ΜΥΘΟΣ: Μόνο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κινδυνεύουν να κολλήσουν τον νέο κορονοϊό

Παρόλο που οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, υγιείς άνθρωποι όλων των ηλικιών βρίσκονται σε κίνδυνο και έχουν νοσήσει ή ακόμα και καταλήξει από το νέο κορονοϊό. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέλυσε πρόσφατα τις περιπτώσεις COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες και διαπίστωσε ότι ενώ οι ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, σχεδόν το 40% των ατόμων που χρειάστηκαν νοσηλεία ήταν ηλικίας 20-54 ετών. Το CDC εκτιμά ότι μεταξύ 14% και 21% των ενηλίκων ηλικίας 20-44 ετών μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για τον COVID-19. Στην πόλη της Νέας Υόρκης, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 είναι ηλικίας κάτω των 65 ετών και έχουν πεθάνει 42 άτομα ηλικίας κάτω των 44 ετών. Επιπλέον, στις 29 Μαρτίου ένα βρέφος τεσσάρων εβδομάδων πέθανε από τον κορονοϊό στο Ιλινόις των ΗΠΑ.

Όλα αυτά δείχνουν ότι κανείς δεν είναι άτρωτος έναντι του COVID-19. Όλες οι ηλικίες μπορεί να κολλήσουν τον νέο κορονοϊό, ωστόσο οι μεγαλύτεροι και τα άτομα με συνυπάρχουσες νοσηρότητες (ευπαθείς ομάδες, καρδιοπαθείς, διαβητικοί, υπερτασικοί, σε ανοσοκαταστολή) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά αν προσβληθούν από τον ιό. 

 

ΜΥΘΟΣ: Η επιδημία του κορονοϊού σχετίζεται με συγκεκριμένες τεχνολογίες

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το τελευταίο διάστημα αναπαράγονται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θεωρίες που συνδέουν την πανδημία του κορονοϊού με την ανάπτυξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επισημάνει πως «καμία αρνητική επίδραση στην υγεία δεν συνδέεται αιτιωδώς με την έκθεση σε ασύρματες τεχνολογίες» όπως είναι η τεχνολογία 5G.

Οι πολίτες πρέπει να δίνουμε αυξημένη προσοχή σε δημοσιεύσεις που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα και δεν πρέπει να θεωρούμε ως δεδομένη την αξιοπιστία κάθε ανάρτησης. Υιοθετούμε υπεύθυνη συμπεριφορά στο διαδίκτυο. Συμβουλευόμαστε τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (https://www.eody.gr) για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και δεν αναπαράγουμε πληροφορίες και υλικό που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης. Η ενημέρωση για επιστημονικά θέματα που αφορούν στη λειτουργία τεχνολογικών υποδομών στην Ελλάδα παρέχεται από τους θεσμοθετημένους φορείς της Πολιτείας, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία, τεχνογνωσία και καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό. Οι φορείς αυτοί είναι οι μόνοι που είναι σε θέση να δώσουν ακριβή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση για θέματα όπως η λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων στη χώρα μας.

 

Πέντε αλήθειες για τις μάσκες

Οι μάσκες έχουν μπει στις ζωές μας για τα καλά, ως ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν γίνει υποχρεωτικές. Όμως συνήθως συνοδεύονται με πολλούς μύθους. Ο Dr Aaron Hamilton, ειδικός σε θέματα ασφάλειας των ασθενών από το Quality and Patient Safety Institute της Cleveland Clinic, στο Οχάιο/, όπως αποδίδεται στο iatropedia.gr προσπαθεί να διαλύσει την ομίχλη που περιβάλλει τις μάσκες.

 

Οι υφασμάτινες μάσκες δεν προσφέρουν κάτι

Η αλήθεια: Η χρήση μιας χειροποίητης υφασμάτινης μάσκας είναι ένας εύκολος τρόπος για να προστατεύσετε την οικογένεια και τον περίγυρό σας.

Ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως με την εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων. Τα σταγονίδια αυτά εκπέμπονται από ασθενείς και ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, την ώρα που αυτοί βήχουν, φταρνίζονται, μιλούν, φωνάζουν ή τραγουδούν. Οι υφασμάτινες μάσκες αποτελούν έναν φυσικό φραγμό που εμποδίζει τη διασπορά των μολυσμένων σωματιδίων στον αέρα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να ελαττώσουν τον αριθμό των μικροοργανισμών που διασπείρει ένα άτομο. Επομένως, όσο περισσότεροι άνθρωποι φορούν μάσκες, ιδίως σε κλειστούς χώρους, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες έκθεσης στον ιό.

Με τη μάσκα είναι επίσης πιο δύσκολο να αγγίξετε το στόμα ή τη μύτη σας. Ο κορωνοϊός μεταδίδεται και με αυτόν τον τρόπο, καθώς τα μεγάλα μολυσμένα σταγονίδια που εκπέμπονται στον αέρα, αργά ή γρήγορα καταλήγουν στις επιφάνειες και στα αντικείμενα γύρω μας. Από εκεί, είναι θέμα χρόνου να τα αγγίξει κανείς και να μολυνθεί άθελά του.

Όποιος δεν είναι άρρωστος, δεν χρειάζεται μάσκα

Η αλήθεια: Δυστυχώς, ο κορωνοϊός δεν προκαλεί συμπτώματα σε όλα τα άτομα που μολύνει. Αντιθέτως, σημαντικό ποσοστό των φορέων του παραμένουν ασυμπτωματικοί. Οι άνθρωποι αυτοί διασπείρουν άθελά τους τον ιό με κάτι τόσο απλό όπως το ότι μιλούν ή και αναπνέουν ακόμα.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η διασπορά από ασυμπτωματικούς φορείς αποτελεί σημαντικό τρόπο εξάπλωσης της πανδημίας. Επειδή, λοιπόν, κανένας δεν μπορεί πρακτικά να ξέρει αν είναι φορέας ή όχι, καλό είναι να φοράμε όλοι μάσκες στους κλειστούς χώρους. Εξυπακούεται ότι, αν παραστεί ανάγκη, θα κληθούμε να τις φορέσουμε και στους ανοικτούς χώρους, όπως ήδη γίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου.

Όποιος φορά μάσκα, δεν χρειάζεται να τηρεί απόσταση ασφαλείας

Η αλήθεια: Οι μάσκες αποτελούν απλώς το ένα μέτρο προστασίας από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Αν όμως ένας ασθενής αρχίσει να βήχει και να φταρνίζεται απ' ευθείας πάνω στη μάσκα σας, δύσκολα θα αποφύγετε τη μόλυνση από τον κορωνοϊό. Γι' αυτό τον λόγο πρέπει όλοι να τηρούν απαρέγκλιτα απόσταση ασφαλείας από τους γύρω τους. Ιδανικά η απόσταση αυτή πρέπει να είναι 2 μέτρα από τα άλλα άτομα.

Απαραίτητο είναι ακόμα να απολυμαίνετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε το πρόσθιο τμήμα της μάσκας σας. Και αυτό διότι αν το μολύνετε με τον κορωνοϊό, μπορεί άθελά σας να τον εισπνεύσετε.

Η μάσκα πρέπει να καλύπτει μόνο το στόμα

Η αλήθεια: Πολλοί το κάνουν αυτό, αλλά είναι τραγικό λάθος. Ο κορωνοϊός μεταδίδεται (και) με την εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων από τη μύτη. Φροντίστε, λοιπόν, να καλύπτει η μάσκα το στόμα και τη μύτη σας, αν θέλετε στ' αλήθεια να σταματήσετε τον κορωνοϊό.

Προφανώς δεν παρέχει κανένα απολύτως όφελος η τοποθέτηση της μάσκας στο σαγώνι ή στο λαιμό, ούτε στο μέτωπο!

Η μάσκα μπορεί να μας αρρωστήσει

Η αλήθεια: Έχουν υπάρξει κάποιος εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως όσοι φορούν μάσκα, εισπνέουν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν με κάθε εκπνοή. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι όντως τοξικό, αν το εισπνεύσει κανείς σε υψηλά επίπεδα. Εν τούτοις, αυτό είναι απίθανο να συμβεί όταν κάποιος φορά υφασμάτινη προστατευτική μάσκα.

Παρ' όλα αυτά, ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες πρέπει να αποφεύγουν να φορούν μάσκα. Αυτές είναι:

  • Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών
  • Όποιος αντιμετωπίζει δυσκολίες με την αναπνοή του
  • Όποιος δεν μπορεί να αφαιρέσει μόνος του τη μάσκα.

Παιδιά και μάσκα: Από ποια ηλικία πρέπει να φορούν μάσκα και σε ποιες περιπτώσεις

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε σε συνεργασία με τη UNICEF οδηγίες για τη χρήση μάσκας από τα παιδιά. Ποιο είναι το όριο ηλικίας. Τι ισχύει για ειδικές περιπτώσεις.

Οδηγίες για τη χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου από τα παιδιά εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όπως ανακοίνωσε, τις οδηγίες συνέταξε ομάδα εμπειρογνωμόνων από τον ίδιο και τη UNICEF. Οι επιστήμονες εξέτασαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 και τις πιθανότητες μόλυνσης των παιδιών.

Έλαβαν επίσης υπ' όψιν επίσης τα διαθέσιμα στοιχεία για τη χρήση μάσκας από τα παιδιά. Τέλος, βασίστηκαν σε παράγοντες όπως οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών και η ανάπτυξή τους.

Με βάση όλους αυτούς τους παράγοντες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF συνιστούν τα εξής:

 

Για τα παιδιά 5 ετών και κάτω

Δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα. Η σύσταση αυτή βασίζεται κυρίως στην ασφάλεια και την ικανότητα των παιδιών να χρησιμοποιούν μάσκα με ελάχιστη βοήθεια.

Αν, πάντως, οι τοπικές Αρχές έχουν αποφασίσει κάτι διαφορετικό, τα μικρά παιδιά πρέπει να βρίσκονται διαρκώς υπό την επίβλεψη ενός ενήλικα όσο φορούν τη μάσκα. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και όταν το μικρό παιδί χρειάζεται να φορά μάσκα επειδή, π.χ., κατοικεί με πάσχοντα από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

 

Για τα παιδιά ηλικίας 6-11 ετών

Η απόφαση για τη μάσκα πρέπει να βασίζεται σε ορισμένες προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

-Να έχει ο κορωνοϊός μεγάλη διασπορά στον τόπο κατοικίας τους

-Να έχουν τα παιδιά την ικανότητα να χρησιμοποιούν σωστά και με ασφάλεια τη μάσκα

-Να έχουν πρόσβαση σε μάσκες και τη δυνατότητα να τις αλλάζουν όποτε είναι απαραίτητο (π.χ. στο σχολείο).

-Να υπάρχει επαρκής επίβλεψη από ενήλικες και οδηγίες για την ασφαλή χρήση της μάσκας

-Να έχει αξιολογηθεί ο πιθανός αντίκτυπος της μάσκας στη μάθηση και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, σε συνεργασία με τους δασκάλους, τους γονείς και/ή τους παιδιάτρους

-Να έχουν αξιολογηθεί οι αλληλεπιδράσεις και οι επαφές των παιδιών με ευπαθείς ομάδες (π.χ. ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες)

 

Για τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω

Πρέπει να φορούν μάσκα υπό τις ίδιες συνθήκες με τους ενήλικες. Η μάσκα είναι απαραίτητη ιδίως:

-Όταν δεν υπάρχει εγγύηση για απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από άλλα άτομα και

-Ο νέος κορωνοϊός έχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα

 

Τι είδους μάσκα συνιστάται στα παιδιά

Τα παιδιά με καλή γενική κατάσταση υγείας μπορούν να φορούν μη ιατρική ή υφασμάτινη μάσκα. Η υφασμάτινη μάσκα πρέπει να έχει το σωστό μέγεθος. Αυτό σημαίνει ότι θα καλύπτει επαρκώς το στόμα, τη μύτη και το πιγούνι του παιδιού.

Τα παιδιά με υποκείμενα προβλήματα υγείας (π.χ. κυστική ίνωση, καρκίνο, ανοσοκαταστολή) πρέπει να φορούν ιατρική μάσκα.

Η ιατρική μάσκα γενικώς συνιστάται σε όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Και αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες, τονίζουν οι δύο οργανισμοί.

 

Η χρήση μάσκας από παιδιά με προβλήματα υγείας ή ανάπτυξης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF τονίζουν πως η μάσκα δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική για τα παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές ή αναπηρίες. Κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά από τους γονείς, τους κηδεμόνες, τους δασκάλους και/ή τους παιδιάτρους.

Ειδικά τα παιδιά με σοβαρή νοητική ή αναπνευστική διαταραχή, που δυσκολεύονται να αντέξουν τη μάσκα, δεν πρέπει να τη φορούν.

Τα παιδιά με προβλήματα υγείας (π.χ. καρκίνο, κυστική ίνωση) που εξασθενούν το ανοσοποιητικό πρέπει να φορούν ιατρική μάσκα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους.

 

Πότε συνιστώνται ασπίδες προσώπου

Μερικά παιδιά μπορεί να αδυνατούν να φορέσουν μάσκες εξαιτίας αναπηριών ή σε ειδικά μαθήματα, όπως π.χ. όταν ο δάσκαλος πρέπει να βλέπει το στόμα τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μία εναλλακτική λύση είναι οι ασπίδες προσώπου. Ωστόσο αυτές δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο ο μάσκες.

Αν ληφθεί απόφαση να χρησιμοποιηθεί από το παιδί ασπίδα προσώπου πρέπει:

-Να καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο

-Να τυλίγεται γύρω από το κεφάλι, στα πλάγιά του

-Να εκτείνεται έως κάτω από το πιγούνι

-Εν όσω το παιδί φορά την ασπίδα, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό για να αποφευχθούν ατυχήματα που μπορεί να σπάσουν την ασπίδα, τραυματίζοντας το παιδί.

 

Τι ισχύει για την άθληση

Τα παιδιά δεν πρέπει να φορούν μάσκα όταν ασχολούνται με δραστηριότητες, όπως τρέξιμο, άλματα ή παιχνίδι στον παιδότοπο. Όταν, όμως, διοργανώνονται τέτοιου είδους δραστηριότητες για παιδιά, είναι σημαντικό να λαμβάνονται τα άλλα μέτρα προστασίας:

-Τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1 μέτρου από τα άλλα παιδιά

-Περιορισμός του αριθμού των παιδιών που παίζουν μαζί

-Παροχή πρόσβασης σε εγκαταστάσεις πλυσίματος των χεριών

-Συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών

-Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά όταν βάζουν τη μάσκα

-Να απολυμαίνουν τα χέρια τους με αλκοολούχο διάλυμα επί 20 δευτερόλεπτα ή να τα σαπουνίζουν επί 40 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό πριν τις φορέσουν

-Να μην αγγίζουν ποτέ με τα χέρια τους το πρόσθιο τμήμα τους

-Να την βγάζουν από τα πλαϊνά λάστιχα

-Να την αποθηκεύουν σε σακουλάκι ή κουτί, όταν την αφαιρούν

-Να μην μοιράζονται την μάσκα τους με τους συμμαθητές τους.

 

Κορωνοϊός: Τι πραγματικά ισχύει για τρόφιμα και διατροφή

Ποια τρόφιμα προστατεύουν από τον νέο κορωνοϊό; Είναι ασφαλές να πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ; Πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε τα φρέσκα τρόφιμα; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τις απαντήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων και τη δική μας στην εποχή του κορωνοϊού.

Ο κορωνοϊός Covid-19 έχει φέρει τα πάνω-κάτω στη ζωή μας και πολλά γράφονται και λέγονται για τους τρόπους προστασίας από αυτόν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε προ ημερών έναν οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν τη διατροφή και τα τρόφιμα.

Σε αυτόν, απαντά για το αν και ποια τρόφιμα, μπαχαρικά ή βιταμίνες μπορούν να μας προστατεύσουν από τον επικίνδυνο ιό. Παραθέτει επίσης συμβουλές για καλή διαχείριση των τροφίμων, ώστε να είναι ασφαλής η διατροφή μας.

Μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός από φρέσκα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά;

Δεν υπάρχουν ως τώρα επιστημονικά δεδομένα ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τη διατροφή. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αποτελούν ανεκτίμητο τμήμα της υγιεινής διατροφής και η κατανάλωσή τους πρέπει να ενθαρρύνεται.

Πώς πρέπει να καθαρίζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσουμε;

Όπως και πριν μπει ο νέος κορωνοϊός στη ζωή μας. Να τα ξεπλένετε με άφθονο, τρεχούμενο νερό. Πριν τα πλύνετε, όμως, σαπουνίστε καλά τα χέρια σας και ξεβγάλτε τα προσεκτικά.

Μπορεί ο κορωνοϊός να επιβιώσει στις συσκευασίες των τροφίμων;

Οι κορωνοϊοί χρειάζονται έναν ζώντα ξενιστή για να πολλαπλασιαστούν και να επιβιώσουν. Στις επιφάνειες των αντικειμένων (εν προκειμένω των συσκευασιών των τροφίμων) δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο να απολυμαίνετε τις συσκευασίες των τροφίμων. Πρέπει όμως να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας μετά τη χρήση των συσκευασιών και πριν καταναλώσετε φαγητό.

Μπορεί ο κορωνοϊός να μεταδοθεί με την κατανάλωση μαγειρεμένου φαγητού;

Όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για μετάδοση από τη διατροφή. Επιπλέον, ο ιός μπορεί να σκοτωθεί σε θερμοκρασίες εφάμιλλες με εκείνες που εξουδετερώνουν τα παθογόνα των τροφίμων. Εφ’ όσον, λοιπόν, μαγειρεύουμε καλά το φαγητό μας, δεν υπάρχει κίνδυνος.

Υπενθυμίζεται ότι κρέας, πουλερικά και αυγά πρέπει να μαγειρεύονται καλά (η θερμοκρασία πρέπει να φτάνει τους 70 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό τους). Να διαχειρίζεστε προσεκτικά τα ωμά ζωικής προελεύσεως  τρόφιμα, για να αποφύγετε την επιμόλυνση άλλων νωπών τροφίμων.

Είναι ασφαλές να πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ και στη λαϊκή αγορά;

Ναι είναι, εφ’ όσον τηρείτε τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας που είναι:

  • Να καθαρίζετε τα χέρια σας με απολυμαντικό πριν μπείτε στο κατάστημα
  • Να βήχετε και να φταρνίζεστε στο μανίκι σας ή σε ένα χαρτομάντιλο
  • Να διατηρείτε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο από τα άλλα άτομα. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, να φοράτε μάσκα. Σε πολλές χώρες ήδη η μάσκα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους και πρέπει να την φοράτε.
  • Μόλις επιστρέφετε στο σπίτι, να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας. Να επαναλαμβάνετε το καλό πλύσιμο μετά την τακτοποίηση των τροφίμων που αγοράσατε.

Να θυμάστε πως έως τώρα δεν έχει υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, το οποίο να προκλήθηκε από τη διατροφή ή τις συσκευασίες των τροφίμων.

Είναι ασφαλές να μας φέρνουν τρόφιμα στο σπίτι;

Ναι, εφ’ όσον ο διανομέας ακολουθεί τους κανόνες καλής προσωπικής και διατροφικής υγιεινής. Μετά την παραλαβή των τροφίμων, μην ξεχνάτε να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας.

Τί πρέπει να τρώω για να έχω γερό ανοσοποιητικό;

Το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται ποικιλία θρεπτικών συστατικών για να λειτουργεί ομαλά. Συνιστάται να ακολουθείτε μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή, πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και καλές ζωικές πρωτεΐνες. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο που να παρέχει προστασία από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Μπορεί μία πολυβιταμίνη να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τη νόσο Covid-19;

Όχι. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οδηγίες για τη λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων από υγιείς ανθρώπους για την πρόληψη της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ούτε υπάρχουν σχετικές οδηγίες για τη θεραπεία της νόσου Covid-19. Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα για υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και καλή υγεία. Όταν είναι εφικτό, πρέπει να προέρχονται από μία θρεπτική, ισορροπημένη διατροφή.

Είναι απαραίτητο ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D για όσους μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους εξαιτίας του κορωνοϊού;

Η βιταμίνη D παράγεται από το δέρμα κατά την έκθεση στον ήλιο ή λαμβάνεται από τη διατροφή από φυσικές πηγές. Τέτοιες πηγές είναι λ.χ. λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, τα ιχθυέλαια, το μοσχαρίσιο συκώτι κ.λπ. Άλλες πηγές είναι τα εμπλουτισμένα με τη βιταμίνη τρόφιμα και τα διατροφικά συμπληρώματα που την περιέχουν.

Όταν τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα είναι ήδη οριακά ή το άτομο δεν τρώει πλούσια στη βιταμίνη τρόφιμα, και η έκθεση στον ήλιο είναι περιορισμένη, μπορεί να χρειασθεί λήψη ενός διατροφικού συμπληρώματος. Η δόση εξαρτάται από την ηλικία και τις εθνικές οδηγίες.

Υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα ή μπαχαρικά που προλαμβάνουν ή θεραπεύουν την λοίμωξη Covid-19;

Όχι. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι προϊόντα όπως τα αφεψήματα βοτάνων, τα προβιοτικά, η πιπερόριζα, το σκόρδο και το πιπέρι, προλαμβάνουν ή θεραπεύουν τη νόσο. Όλα τους έχουν ιδιότητες που τα καθιστούν χρήσιμα στη διατροφή. Δεν έχει όμως αποδειχθεί να ασκούν κάποια ιδιαίτερη δράση έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

 

Τι πρέπει να προσέχω αν πάω ταξίδι;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε οδηγίες που αφορούν μεταξύ άλλων τα μέτρα προστασίας κατά το ταξίδι, τι είδους μάσκα απαιτείται και ποιοι δεν πρέπει να ταξιδέψουν.

Ο κορωνοϊός Covid-19 μοιάζει ασταμάτητος και έχει δημιουργήσει προβλήματα σε κάθε τομέα της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε προσφάτως οδηγίες για την ασφάλεια στα ταξίδια.

Σε αυτές εξηγεί μεταξύ άλλοι ποιοι δεν πρέπει να ταξιδεύουν και τι είδους μάσκα πρέπει να φορούν οι ταξιδιώτες. Εξηγεί επίσης τι πρέπει να κάνει όποιος αναπτύξει στη διάρκεια του ταξιδιού συμπτώματα ύποπτα για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Οι οδηγίες ισχύουν για τα ταξίδια με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως πλοία, αεροπλάνα και τραίνα.

Τι μέτρα προστασίας πρέπει να λαμβάνω όταν ταξιδεύω;

Στη διάρκεια του ταξιδιού πρέπει να τηρούνται από όλους ορισμένα βασικά μέτρα ασφαλείας:

  • Να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας
  • Να διατηρείτε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από άλλα άτομα
  • Να βήχετε στο μανίκι σας ή σε χαρτομάντιλο μιας χρήσεως
  • Να ακολουθείτε τις οδηγίες των ταξιδιωτικών Αρχών, όσον αφορά τις πολιτικές που ισχύουν κατά το ταξίδι σας

Ποιοι δεν πρέπει να ταξιδεύουν;

Ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:

  • Όσοι έχουν διαγνωσθεί με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα έως ότου αναρρώσουν
  • Όσοι έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Και αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να μείνουν σε καραντίνα έως ότου περάσει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα
  • Όσοι έχουν ηλικία 60 ετών και άνω και όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, πρέπει να καθυστερούν τα ταξίδια. Αν είναι απαραίτητα, πρέπει να φορούν διαρκώς προστατευτική μάσκα προσώπου.

Νιώθω καλά, αλλά ανήκω σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Μπορώ να ταξιδέψω;

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς και όσοι πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα. Στους ανθρώπους αυτούς συνιστάται, όπως προαναφέρθηκε, να καθυστερούν ή να αναβάλλουν τα ταξίδια, ιδίως σε περιοχές με μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού.

Αν παρ' όλα αυτά πρέπει να ταξιδέψετε, πρέπει να φοράτε συνεχώς ιατρική μάσκα προσώπου. Ωστόσο η μάσκα δεν εγγυάται απόλυτη προστασία έναντι του κορωνοϊού. Να τηρείτε απαρέγκλιτα και τα άλλα μέτρα προστασίας (απολύμανση των χεριών, απόσταση ασφαλείας, υγιεινή βήχα).

Μας λένε να φοράμε μάσκα στα ταξίδια. Για τί είδους μάσκα μιλάμε;

Εάν δεν διευκρινίζεται το είδος της μάσκας που πρέπει να φορέσετε στο ταξίδι, τότε:

  • Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και όσοι πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας πρέπει να φορούν ιατρική μάσκα προσώπου κατά τα ταξίδια. Η μάσκα αυτή παρέχει μεγαλύτερη προστασία έναντι του κορωνοϊού.
  • Οι νεότεροι, υγιείς άνθρωποι, χωρίς συμπτώματα, μπορούν να φορούν υφασμάτινη μάσκα

Μην ξεχνάτε ότι η μάσκα δεν παρέχει απόλυτη προστασία έναντι του κορωνοϊού. Πρέπει πάντοτε να συνδυάζεται με τα άλλα μέτρα προστασίας που προαναφέρθηκαν.

Μήπως θα ήταν καλύτερα να κάνω ένα τεστ για τον κορωνοϊό;

Η μοριακή εξέταση για τον κορωνοϊό (PCR) αμέσως πριν την αναχώρηση ή μετά την άφιξη μπορεί να παράσχει πολύτιμες πληροφορίες για τους ταξιδιώτες. Ωστόσο τα αποτελέσματα του τεστ πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. Υπάρχει περίπτωση ψευδώς θετικού ή ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος. Παραδείγματος χάριν μπορεί ένας άνθρωπος να είναι αρνητικός, διότι δεν έχει ακόμα επωαστεί ο κορωνοϊός. Επομένως, αν γίνει τεστ, πρέπει να συνοδεύεται από επαρκή παρακολούθηση, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά του.

Τι να κάνω αν αρρωστήσω στη διάρκεια του ταξιδιού;

Εάν αρρωστήσετε στη διάρκεια του ταξιδιού, ενημερώστε αμέσως το προσωπικό του αεροπλάνου, πλοίου, τραίνου κ.λπ. Μπορεί να σας μεταφέρουν σε θέση/καμπίνα μακριά από τους άλλους επιβάτες.

Έως ότου φθάσετε στον προορισμό σας, όπου θα σας βοηθήσουν οι τοπικές Αρχές, να φοράτε διαρκώς μάσκα και να τηρείτε όλους τους κανόνες προστασίας. Να ξέρετε πως αν διαπιστωθεί ότι έχετε τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, θα σας ζητηθεί να μπείτε σε καραντίνα έως 14 ημέρες.

Αν δεν παρουσιάσω συμπτώματα στο ταξίδι, πρέπει να λάβω μέτρα όταν φτάσω στον προορισμό μου;

Όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να προσέχουν επί 14 ημέρες μετά την άφιξή τους σε οποιονδήποτε προορισμό, μη τυχόν και εμφανίσουν συμπτώματα. Αν εκδηλώσετε οποιαδήποτε στιγμή συμπτώματα, ενημερώστε αμέσως τις Αρχές. Μην παραλείψετε να δηλώσετε το ταξιδιωτικό ιστορικό σας και τους ανθρώπους με τους οποίους έχετε έρθει σε στενή επαφή.

 

Μπορούμε να ξαναμολυνθούμε από κορωνοϊό: Ένα μυστήριο που προβληματίζει

Η περιγραφή ενός περιστατικού επαναμόλυνσης με το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2 ανακοινώθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Infectious Diseases.

Η βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους καθηγητές του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (καθηγητή Θεραπευτικής και πρύτανη του ΕΚΠΑ).

Το περιστατικό επαναμόλυνσης αφορούσε έναν 33χρονο υγιή άνδρα, που εμφάνισε συμπτώματα βήχα, πτύελα, πονόλαιμο, πυρετό και πονοκέφαλο επί 3 ημέρες, κατά την περίοδο της πρώτης μόλυνσης. Η διάγνωση Covid-19 τεκμηριώθηκε με μοριακή μέθοδο στις 26 Μαρτίου 2020.

Ο ασθενής νοσηλεύτηκε στις 29 Μαρτίου 2020 και αμέσως μετά τα συμπτώματά του άρχισαν να υποχωρούν. Ο ασθενής πήρε εξιτήριο στις 14 Απριλίου 2020.

Το περιστατικό διαγνώστηκε εκ νέου ενώ ήταν ασυμπτωματικός, κατά την επιστροφή του από την Ισπανία, στις 15 Αυγούστου 2020. Νοσηλεύτηκε ξανά και παρέμεινε ασυμπτωματικός.

Ο ασθενής δεν έλαβε αντι-ιική θεραπεία, και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του παρατηρήθηκε σταδιακή μείωση στη συγκέντρωση του ιού SARS-CoV-2 σε στοματοφαρυγγικό επίχρισμα, υποδηλώνοντας έτσι μείωση του ιικού φορτίου.

Εργαστηριακός έλεγχος σε διάστημα 10 ημερών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων κατά την πρώτη μόλυνση και 1 ημέρα μετά τη νοσηλεία κατά τη δεύτερη μόλυνση βρέθηκε αρνητικός για IgG αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2.

Κατά τη δεύτερη μόλυνση, δείγματα ορού που συλλέχθηκαν μεταξύ της 1ης και της 3ης ημέρας μετά τη νοσηλεία βρέθηκαν επίσης αρνητικά για IgG έναντι του SARS-CoV-2.

Παρόλα αυτά, σε δείγμα που συλλέχθηκε την 5η ημέρα μετά τη νοσηλεία ο έλεγχος για αντισώματα ήταν θετικός.

Ο ασθενής μολύνθηκε με διαφορετικό στέλεχος

Επιπλέον, έγινε αλληλούχηση του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 σε δείγματα που συλλέχθηκαν από την πρώτη και δεύτερη μόλυνση.

Η ανάλυση των γονιδιωμάτων ανέδειξε σημαντικές διαφορές στις αλληλουχίες του γενετικού υλικού, και επίσης βρέθηκε ότι τα γονιδιώματα ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές ομάδες.

Τα παραπάνω ευρήματα υποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο περιστατικό μολύνθηκε με διαφορετικό στέλεχος τον Αύγουστο σε σχέση με το Μάρτιο, τεκμηριώνοντας ότι πρόκειται για επαναμόλυνση και όχι αναζωπύρωση της πρώτης λοίμωξης

Επιπλέον, βρέθηκε ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης και δεύτερης μετάδοσης ήταν 142 ημέρες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι στους περισσότερους ασθενείς το ιικό RNA είναι μη ανιχνεύσιμο ένα μήνα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, και περιστατικά επιμένουσας ιαιμίας για περισσότερο από ένα μήνα είναι σπάνια.

Επιπλέον, ο ασθενής είχε αυξημένα επίπεδα CRP, σχετικά υψηλό ιικό φορτίο με βαθμιαία μείωση και ανάπτυξη αντισωμάτων IgG έναντι SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της δεύτερης μόλυνσης, υποδεικνύοντας ότι το περιστατικό αφορά μια πραγματική περίπτωση οξείας λοίμωξης, αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

«Αυτό το περιστατικό δείχνει ότι η επανεμφάνιση μπορεί να συμβεί ακόμα και μετά από λίγους μήνες ανάρρωσης από την πρώτη μόλυνση. Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να συνεχίσει να κυκλοφορεί στους ανθρώπινους πληθυσμούς ακόμα και αν επιτευχθεί η ανοσία αγέλης είτε μέσω φυσικής μόλυνσης ή εμβολιασμού. Κατά συνέπεια, ο εμβολιασμός θα πρέπει να εξεταστεί και για όσους έχουν ήδη μολυνθεί».

Στους περιορισμούς της μελέτης αναφέρθηκε η συλλογή μόνο ενός δείγματος κατά την πρώτη μόλυνση, και συνεπώς το αρνητικό αποτέλεσμα ελέγχου αντισωμάτων δεν αποκλείει την πιθανότητα να είχε αναπτύξει ο ασθενής αντισώματα κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου ανάρρωσης.

Επίσης, τα αποτελέσματα πειραμάτων καλλιέργειας ιού και από τις δύο περιόδους μόλυνσης είναι ακόμα σε εξέλιξη, και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει σύγκριση των επιπέδων εξουδετερωτικών αντισωμάτων στις δύο περιόδους.

Δύο ακόμη περιστατικά επαναμόλυνσης με SARS-CoV-2

Έχουν αναφερθεί άλλα δύο πιθανά παρόμοια περιστατικά επαναμόλυνσης με SARS-CoV-2 στο Βέλγιο και στην Ολλανδία.

Στην πρώτη περίπτωση, του Βελγίου, δεν ήταν γνωστό αν το άτομο είχε αναρρώσει πλήρως από την πρώτη μόλυνση, αλλά όπως ανακοινώθηκε υπήρχαν αρκετές διαφορές στο γενετικό υλικό των ιών στα δύο διαστήματα όπου διαγνώστηκε θετικό το περιστατικό.

Αντίστοιχα, η περίπτωση επαναμόλυνσης 33χρονου άνδρα στην Ολλανδία είναι επαρκώς τεκμηριωμένο περιστατικό επαναμόλυνσης και «εγείρει σοβαρά ζητήματα αναφορικά με τη στρατηγική εμβολιασμού και επίσης τη δυνατότητα κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα ακόμα και αν έχει επιτευχθεί η ανοσία αγέλης», σημειώνουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Από την άλλη σκοπιά, προστίθεται, «είναι πιθανόν η επαναμόλυνση να σχετίζεται με ήπια συμπτώματα, οπότε αν αυτό ισχύει, δεν θα μας ανησυχεί ιδιαίτερα η κλινική έκβαση σε όσους επαναμολύνονται».

Απαιτούνται, καταλήγουν, περαιτέρω μελέτες για το φαινόμενο της επαναμόλυνσης, οι οποίες θα είναι ζωτικής σημασίας για την έρευνα και την ανάπτυξη αποτελεσματικότερου εμβολίου, καθώς και την καλύτερη κατανόηση του φαινομένου της επαναμόλυνσης.

 

Τα κατοικίδια ζώα μπορεί να κολλήσουν Covid αλλά δεν τον μεταδίδουν σε ανθρώπους

Ιταλοί ερευνητές μελέτησαν 540 σκυλιά και 277 γάτες στη Λομβαρδία, την περιοχή στην Ιταλία που επλήγη περισσότερο από τον κοροναϊο. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 3,4% ανάμεσα στους σκύλους και το 3,9% στις γάτες είχαν αντισώματα κοροναϊού.

Η έρευνα σε ένα σχετικά υψηλό αριθμό ζώων πιστοποιεί ότι τα κατοικίδια μπορεί να μολυνθούν από τους ανθρώπους με τον ιό SARS-CoV-2, ωστόσο το αντίστροφο δεν είναι πιθανόν.

Τα τεστ που έγιναν με δείγματα από τη μύτη, το στόμα και τον φάρυγγα ήταν αρνητικά σε όλα τα ζώα και ο κύκλος της ασθένειας ολοκληρωνόταν μετά από δυο εβδομάδες. Τα ζώα μελετήθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020.

Για την επιστημονική κοινότητα η έρευνα αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Σύμφωνα με τον Τόμας Μετενλάιτερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Φρίντριχ Λέφλερ, τα αποτελέσματα δεν αποτελούν έκπληξη.

«Επιβεβαιώνουν όσα ήδη γνωρίζαμε, ωστόσο ήταν καλό που έγινε μια έρευνα με μεγάλο αριθμό κατοικίδιων, μια και δεν ήταν τόσο απλό να διασφαλίσουμε δείγματα», λέει.

Ο κορονοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο…

Η έρευνα πιστοποιεί όσα μέχρι σήμερα διατεινόταν το Ινστιτούτο Φρίντριχ Λέφλερ, ότι δηλαδή οι σκύλοι ή οι γάτες δεν παίζουν ρόλο στη διάδοση του κορονοϊού. Ο κορονοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Γι αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριστεί η επαφή των ανθρώπων με τα κατοικίδιά τους.

Σύμφωνα με τον Τόμας Μετενλάιτερ δεν υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι τα κατοικίδια πεθαίνουν από κορονοϊό. Ακόμα και εάν μολυνθούν, δεν σημαίνει ότι μεταδίδουν τον ιό.

Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οικόσιτα ζώα, όπως οι χοίροι ή τα κοτόπουλα, μπορεί να μολυνθούν με κορονοϊό.

Στο Ινστιτούτο Φρίντριχ Λέφλερ γίνονται αυτή την περίοδο έρευνες με πολλά διαφορετικά είδη ζώων. Περισσότερο ευαίσθητα στον κορονοϊό φαίνεται να είναι τα φέρετ και οι πτεροποδίδες όχι όμως οι χοίροι και τα κοτόπουλα. Μελέτες για βοοειδή μόλις ξεκίνησαν.

… ίσως όμως όχι μόνο

Το ερώτημα που θέτουν πάντως οι επιστήμονες είναι πώς μολύνθηκαν ολόκληρες φάρμες ζώων στην Ισπανία και την Ολλανδία. Εάν δηλαδή τα ζώα μόλυναν τους εργαζόμενους ή το αντίστροφο.

Σε μια φάρμα που εκτρέφονταν βιζόν στην Λα Πουέμπλα της Βαλβέρδε στην Ισπανία, σε ένα χωριό μόλις 500 κατοίκων, 14 εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Δυο μολύνθηκαν μετά το κλείσιμο της φάρμας.

Τα κρούσματα στην Ολλανδία διαπιστώθηκαν τον Απρίλιο και ο καθηγητής Βιμ φαν ντερ Πολ από το πανεπιστήμιο του Βάγκινγκεν δηλώνει πως ο τύπος του ιού στα βιζόν μοιάζει με τον τύπο που απαντά στους ανθρώπους και για αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο.

Στην Λα Πουέμπλα θανατώθηκαν 92.000 βιζόν. Το 90% είχε μολυνθεί με τον ιό. Στην Ολλανδία θανατώθηκαν πάνω από 1,1 εκατομμύρια βιζόν. Συνολικά λειτουργούν 160 φάρμες βιζόν στην Ολλανδία και είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα μετά τη Δανία, την Κίνα, την Πολωνία και την Ισπανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί