Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Φόβοι για 1.000 κρούσματα τη μέρα - Πρόβλεψη σοκ για τις ΜΕΘ

axepa-koronoios

Πρόβλεψη ακόμη και για τετραψήφιο αριθμό ασθενών στις ΜΕΘ από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

"Μπορεί να έχουμε και πάνω από 1.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα, όμως θεωρώ πως δε θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο" δήλωσε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Αυτή τη στιγμή "τρέχουν" δύο διαφορετικά σενάρια, το καλό και το κακό. Το καλό δείχνει αύξηση κρουσμάτων τον Δεκέμβριο. Το κακό σενάριο, πάνω στο οποίο βαδίζουν τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, δείχνει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων από τον Νοέμβριο», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης, τονίζοντας πως ενδέχεται να καταγράφονται περισσότερα από 1.000 κρούσματα ημερησίως.

Αναφερόμενος στα σενάρια lockdown, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ ανέφερε πως "εξετάζονται τα περιοδικά lockdown, μίας ή δύο εβδομάδων, ώστε να μπορέσει να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, χωρίς να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία της κοινωνίας και στην οικονομία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς που ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ: «Υπάρχει μια προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε τον Αύγουστο και ειδικά στην Αττική, το οποίο μας οδήγησε στο να προτείνουμε τα νέα μέτρα».

Όπως πρόσθεσε, δεν τηρούνται πλέον τα μέτρα και αυτό ήταν που οδήγησε στα νέα μέτρα. Το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική ανεβαίνει συνέχεια και κοντεύουμε να φτάσουμε στο «κόκκινο» ενώ επεσήμανε πως αν δεν μειωθεί το φορτίο στην Αττική ίσως τα μέτρα να γίνουν πιο αυστηρά. Ο κ. Λαζανάς τόνισε πως η καθολική χρήση της μάσκας έπρεπε να έχει γίνει ήδη και πως τα επόμενα μέτρα θα μπορούσαν να είναι το lockdown, η γενίκευση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να περιοριστούν οι κοινωνικές συναναστροφές και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να κάθονται πιο πολύ στο σπίτι.

Τόνισε ακόμη ότι υπάρχουν διάφορα στοιχεία που μπορεί να πει κάποιος ότι η επιδημία χειροτερεύει και αυτά είναι η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι ανάγκες εντατικές θεραπείας ενώ τόνισε πως αυτή την στιγμή οι ΜΕΘ έχουν αρχίσει και «στριμώχνονται». «Συνέχεια υπάρχει πίεση στις μονάδες». «Φοβάμαι ότι αυτό το ποσοστό θα ανέβει και άλλο. Διασωληνώνονται και άτομα νεαρής ηλικίας».

Την ίδια στιγμή σοκαριστική ήταν η πρόβλεψη που έκανε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, καθώς δήλωσε πως αν δεν υπάρξει παρέμβαση από την Πολιτεία, είναι πολύ πιθανό τον Νοέμβριο να έχουμε όχι μόνο τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων αλλά και τετραψήφιο αριθμό ασθενών στις ΜΕΘ. 

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε πως δεν υπάρχει δίλημμα «οικονομία ή υγεία», καθώς αν δεν έχουμε υγεία δεν μπορούμε να έχουμε και οικονομία και σημείωσε πως το γενικευμένο lockdown έχει αποκλειστεί ως ενδεχόμενο από την Πολιτεία για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού. 

Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε πως υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά στους νέους ηλικίας 25 - 34 ετών ενώ τόνισε πως πρέπει να παρθούν μέτρα για να μην φτάσουμε σε αυτά τα σκληρά νούμερα και επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις. 

Με τα επιδημιολογικά δεδομένα να έχουν πάρει αρνητική τροχιά το γενικό lockdown αν τα κρούσματα επιστρέφει στο τραπέζι των πιθανών μέτρων, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στον ΣΚΑΪ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Το πρόβλημα είναι δυναμικό, εξελίσσεται. Δεν αποκλείουμε τίποτα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown είναι πάντα ορατό. 

Όπως εξήγησε ο Στέλιος Πέτσας «δεν είμαστε ακόμη στο lockdown, αλλά όλα τα σχέδια είναι στο τραπέζι. Θέλουμε να προλάβουμε την κατάσταση και να μην φτάσουμε εκεί που είναι η Γαλλία με 10.000 κρούσματα κάθε ημέρα ή το Ισραήλ που επανέφερε την καραντίνα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης
Στην εξιχνίαση ενός από τα μεγαλύτερα σχήματα Πόντσι στην ιστορία, μια «πυραμίδα» επενδυτών που δρούσε στον τομέα της κάνναβης, προχώρησαν πριν από...
Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης