Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το πρώτο «ζωντανό» ελληνικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού

farmako-koronoios-papanikolaoy

Χρηματοδότηση βρήκαν οι δύο μελέτες της αιματολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου από την Επιτροπή 2021 και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των λοιμώξεων από τον SARS-CoV-2

Μετά τον εμβολιασμό της, η πρώτη πολίτης της χώρας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι «τα φετινά Χριστούγεννα το μεγαλύτερο δώρο μας το έκανε η επιστήμη».

Για τον επικεφαλής της μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων του Τμήματος Αιματολογίας του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο, που εκπροσωπεί την επιστήμη, το μεγαλύτερο δώρο τα φετινά Χριστούγεννα του το έκανε η Επιτροπή 2021 που ανταποκρίθηκε άμεσα στο δημόσιο κάλεσμά του για χρηματοδότηση του «ζωντανού» φαρμάκου, του πρώτου ελληνικού αντι-ιικού φαρμάκου για την αντιμετώπιση της βαριάς λοίμωξης του κορωνοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς επίσης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναλαμβάνοντας το κόστος της δεύτερης μελέτης της ερευνητικής ομάδας για την Covid-19.

Για τα οφέλη του «ζωντανού φαρμάκου» και την ανάγκη χρηματοδότησής του ο Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος είχε μιλήσει στα «ΝΕΑ» (23/12/2020) σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει την ελπίδα που κυοφορεί μια απλή μετάγγιση της καινοτόμου θεραπείας του σε έναν νοσούντα από κορωνοϊό, διεκδικώντας ψήφο εμπιστοσύνης, κόστους 230.000 ευρώ - ποσό προορισμένο να καλύψει δύο μελέτες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και τη δημιουργία ενός κυτταρικού προϊόντος με Τ λεμφοκύτταρα.

Συγκεκριμένα, την προτυποποίηση της διαδικασίας υπό GMP συνθήκες, τη δημιουργία τράπεζας αντι-SARS-CoV-2-ειδικών κυτταρικών προϊόντων (από τουλάχιστον 20 δότες) και τη χορήγηση σε τουλάχιστον 70 (έως 90) ασθενείς, την αγορά των GMP-grade πεπτιδίων του SARS-COV-2, κυτοκινών, θρεπτικών υλικών, αντισωμάτων κυτταρομετρίας ροής, βιοαντιδραστήρων, αναλωσίμων, λοιπών αντιδραστηρίων και τα κόστη του ελέγχου HLA ιστοσυμβατότητας, ασφαλιστηρίου συμβολαίου και του monitoring της μελέτης.

Μέσα σε ελάχιστα 24ωρα τα χρήματα βρέθηκαν και ο επικεφαλής της πρωτοποριακής έρευνας ευχαρίστησε τους χρηματοδότες δημοσίως: «Με τις χρηματοδοτήσεις αυτές θα ολοκληρωθεί σύντομα η συνεισφορά της κλινικής μας στην αντιμετώπιση της Covid-19. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όσα χρήματα μπήκαν ήδη στον ειδικό λογαριασμό του νοσοκομείου για τη μελέτη με τα Τ-λεμφοκύτταρα θα χρησιμοποιηθούν για να αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που θα επωφεληθούν από αυτά. Είμαστε όλοι στην Αιματολογική Κλινική ευγνώμονες προς την Επιτροπή 2021, τον περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα και όλους εσάς που αγκαλιάσατε το αίτημά μας, κινητοποιήσατε ανθρώπους και καταθέσατε τη δική σας αγάπη για τον άνθρωπο. Είστε όλοι άνθρωποι!».

 

Ελπίδες

Η επιτυχία (90%) του κυτταρικού φαρμάκου σε μεταμοσχευμένους ασθενείς με βαριά λοίμωξη γέννησε ελπίδες στους ερευνητές του «Παπανικολάου» και για τους ασθενείς με βαριά λοίμωξη από κορωνοϊό. «Προσδοκούμε στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου θεραπευτικής προσέγγισης στη μάχη κατά του ιού της πανδημίας, όπου τα "φάρμακα" είναι ζωντανά κύτταρα, τα οποία έχουν εκπαιδευτεί στο εργαστήριο ώστε να αναγνωρίζουν τον SARS-CoV-2. Μετά τη χορήγησή τους ως ζωντανών φαρμάκων πλέον, μπορούν να πολλαπλασιαστούν εντός του σώματος μόλις αναγνωρίσουν τον ιό και ως ένας ισχυρός στρατός να εξαλείψουν με φυσικό τρόπο τα μολυσμένα από SARS-CoV-2 κύτταρα του ασθενούς» περιγράφει ο ίδιος.

Από την Επιτροπή 2021 αποφασίστηκε η υπογραφή της σχετικής σύμβασης με το Νοσοκομείο για τη δημιουργία του φαρμάκου, ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τα χρήματα που προσφέρει δίνει φτερά στη μελέτη της ομάδας αναφορικά με τον ρόλο του συμπληρώματος και των γονιδίων του στη βαρύτητα της Covid-19. Αλλά και το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» έκανε γνωστό ότι θα αναλάβει ένα μέρος του κόστους για λογαριασμό της ερευνητικής ομάδας. Τι είναι αυτό όμως που κάνει τόσο σημαντικό αυτό το φάρμακο και προς τι η βιασύνη για τη χρηματοδότησή του; Η επιστημονική κοινότητα έχει καταστήσει σαφές ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν επαρκεί για να εξαφανίσει τη θανατηφόρο νόσο. Πόσω μάλλον όταν για ολόκληρους μήνες, λόγω του πρωτοκόλλου που τηρείται, θα παραμένουν ανεμβολίαστα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού τα οποία είναι πολύ πιθανόν να νοσήσουν. Για τη νοσηλεία τους δεν αρκεί μια ΜΕΘ και η εμπειρία του υγειονομικού προσωπικού, χρειάζεται κι ένα αποτελεσματικό φάρμακο. Αυτό υπόσχεται ο Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος και η ομάδα του να χαρίσουν στους έλληνες ασθενείς Covid, την ανακούφιση από τα βαριά και ύπουλα συμπτώματα του κορωνοϊού και την ελπίδα ενός γρήγορου και ανώδυνου εξιτηρίου.

Πηγή: tanea.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ