Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εξαδάκτυλος: Καμία αντένδειξη για τον εμβολιασμό ανθρώπων με αυτοάνοσα

emvolio

Tι αναφέρει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου με αφορμή την παράλυση στα κάτω άκρα που εμφάνισε 40χρονη μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακού, σύμφωνα με τις οποίες η παράλυση στα κάτω άκρα που εμφάνισε 40χρονη νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου συνιστά παρενέργεια του εμβολιασμού της.

Σχολιάζοντας σχετικά ο κύριος Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι: «θα πρέπει να περιμένουμε τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων που θα μιλήσουν με στοιχεία και θα δούμε αν είναι το 1 στα 500 χιλιάδες σπάνιας περίπτωσης που έχουμε υπεραντίδραση στο εμβόλιο ή κάτι διαφορετικό. Η χρησιμότητα του εμβολίου είναι δεδομένη και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι περιστατικά που παρουσιάζονται γύρω από τον εμβολιασμό σχετίζονται με αυτόν».

«Δεν υπάρχει αντένδειξη για τον εμβολιασμό των ανθρώπων που έχουν αυτοάνοσα νοσήματα, θα πρέπει μαζί με τον γιατρό τους που γνωρίζει την κατάσταση της υγείας τους, θα πρέπει να εμβολιαστούν κι αυτοί όταν έρθει η σειρά τους», διευκρίνισε.

Αναφορικά στην χρήση διπλής μάσκας τόνισε: «Το πρώτο αναγκαίο μέτρο είναι να γίνεται σωστή χρήση της μάσκας και να είναι η μάσκα επαρκής. Πρέπει να προσέχει και το πώς πλένει, σιδερώνει την υφασμάτινη μάσκα. Να κάνουμε αυτά τα απλούστερα πράγματα και μετά θα δούμε αν θα πάμε σε μια σύσταση για διπλή μάσκα ή άλλου τύπου μάσκα». Και στάθηκε στον τρόπο που χρησιμοποιεί κανείς την προστατευτική μάσκα, ειδικά στην περίπτωση που είναι υφασμάτινη.

Ερωτηθείς για την διάρκεια του γενικευμένου lockdown στην Αττική ανέφερε:«Ενδεχομένως να χρειαστεί μια παράταση, αλλά είναι σημαντικό να δούμε στο αρχικό διάστημα τους αριθμούς να τιθασεύονται. Στο lockdown του Νοεμβρίου που είχε χρονική καθυστέρηση, από τις 16/11 που έφτασε στο επίπεδο που είναι τα μέτρα σήμερα στις 14/12 είχαμε την πρώτη χαλάρωση των μέτρω. Η έγκαιρη απόφαση για το lockdown θα φέρει ταχύτερα αποτελέσματα και θα αποδειχθεί οικονομικότερο σε χρήμα, απώλειες και χρόνο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΠΥΥ: Οι ασθενείς με θαλασσαιμία μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους κατ΄ οίκον
Η συνταγογράφηση φαρμάκων σε ασθενείς που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία εξαιρείται του πλαφόν των γιατρών
ΕΟΠΥΥ: Οι ασθενείς με θαλασσαιμία μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους κατ΄ οίκον