Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σαρηγιάννης: «Όχι» σε προνόμια και διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους

Ο καθηγητής του ΑΠΘ τοποθετείται στη συζήτηση που έχει ανοίξει

Του Γιώργου Καλλίνη

«Άναψε» η συζήτηση για πιθανά «προνόμια» ή διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους στην Ελλάδα, με την επιστημονική κοινότητα να είναι διχασμένη προς το παρόν, ως προς τη χρησιμότητα μιας τέτοιας κίνησης. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξηγεί στο TyposThes διαφωνεί με μια τέτοια κίνηση.

«Όντως έχει ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση, η οποία με βρίσκει πολύ αντίθετο, καθώς θολώνει το επιστημονικό μήνυμα που πρέπει να περάσει στους πολίτες. Είναι γνωστό πλέον, ότι ο πολίτης προστατεύει τον εαυτό του και σε κάποιο ποσοστό και τους γύρω του αν εμβολιαστεί. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να δίνεται και από εκεί και πέρα μπορούμε να κάνουμε και άλλα», δήλωσε ο καθηγητής.

«Τώρα που άνοιξαν οι περισσότεροι κλάδοι, το κράτος θα έπρεπε να περάσει το μήνυμα πως φροντίζει για το ασφαλές άνοιγμα, προσφέροντας για παράδειγμα απολύμανση αέρα και σωστά μέτρα προστασίας για όλους. Έτσι θα αντιλαμβανόταν ο πολίτης, ότι δεν ξανανοίγουν απλώς τα πάντα με τον ίδιο τρόπο, αλλά ότι από τη στιγμή που το κράτος κάνει το «κομμάτι» του, έτσι και εγώ πηγαίνω να εμβολιαστώ», εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης.

Αντίθετα, η όλη συζήτηση για «προνόμια» και διευκολύνσεις, θολώνουν το μήνυμα της κοινωνικής ευθύνης και αντιπαραθέτουν δήθεν κίνητρα στους πολίτες για να εμβολιαστούν, εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης. «Όταν όλοι ξέρουμε ότι ένας εμβολιασμένος μπορεί και να ξαναμολυνθεί αλλά και να μεταδώσει τον ιό, όταν λες ότι ο εμβολιασμένος θα έχει προνόμια σε σχέση με κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί, ενισχύεις τη σύγχυση και τις παρεξηγήσεις. Είναι μία λάθος προσέγγιση και πρέπει να επιμείνουμε στο καθαρό επιστημονικό μήνυμα, τουλάχιστον μέχρι να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας», κατέληξε.

Θυμίζουμε ότι, οι πολίτες που είναι εμβολιασμένοι ήδη μπορούν να ταξιδέψουν στα νησιά επιδεικνύοντας μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού (αφού όμως έχουν περάσει 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση τους).

Επίσης από την 1η Ιουνίου θα τεθεί σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, που έρχεται να υλοποιήσει την πρόταση της χώρας μας, για διευκόλυνση των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ.

Από τα παραπάνω λοιπόν είναι κατανοητό πως τα ταξίδια για τους εμβολιασμένους πολίτες δεν θα διαφέρουν πολύ από αυτά της προ covid εποχής, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που η διενέργεια, επίδειξη και καταχώρηση pcr, rapid ή self test είναι υποχρεωτική.

 

 

 

Γεωργαντάς: «Όλοι μπορούν να κάνουν τα ίδια πράγματα, απλώς οι εμβολιασμένοι τα κάνουν λίγο πιο εύκολα»

Ερωτηθείς για τα προνόμια των εμβολιασμένων, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης  Γ. Γεωργαντάς διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για προνόμια, αλλά για επιπλέον δυνατότητες. «Η κουβέντα έχει ανοίξει βέβαια. Εκ των πραγμάτων οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν περισσότερες δυνατότητες. Για παράδειγμα αυτός που έχει εμβολιαστεί πλήρως για να πάει σε ένα νησί απλά μπαίνει στο gov. gr και εκτυπώνει τη βεβαίωση».

«Αυτός που δεν έχει κάνει το εμβόλιο, πρέπει να κάνει τεστ, να το δηλώσει στην πλατφόρμα κλπ. Και οι δύο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα ίδια πράγματα. Απλώς άλλοι ταλαιπωρούνται περισσότερο και άλλοι λιγότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι όταν ανοίξουν οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικίες, τότε θα διαμορφωθεί και το πλαίσιο για τα προνόμια.

«Αυτή τη στιγμή, αφού δεν έχει δοθεί η δυνατότητα να εμβολιαστούν όλες οι ομάδες, είναι λίγο πρόωρο να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση», συμπλήρωσε.

 

Χαρδαλιάς για προνόμια εμβολιασμένων: Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να μην εμβολιαστεί

Σε ερώτηση για τα «προνόμια» που μπορεί να δοθούν στους εμβολιασμένους έναντι των ανεμβολίαστων πολιτών απάντησε από την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας και ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθαρίζοντας: «Δεν αντιλαμβάνομαι την αναφορά περί προνομίων. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Κανένας πολίτης δεν στερείται κανένα δικαίωμα.

Όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα του εμβολιασμού κι αυτό το δικαίωμα μπορούν να το ασκήσουν οποιαδήποτε στιγμή εκείνοι θέλουν. Ταυτόχρονα ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να μην εμβολιαστεί.

Γνωρίζουμε όμως όλοι και αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους που εμπεριέχει μία τέτοια απόφαση για τους υπόλοιπους πολίτες που πρέπει, αν μη τι άλλο, να προφυλαχθούν από την ό,ποια διασπορά του ιού. Ας είμαστε προσεκτικοί όταν κάνουμε αναφορές περί ρατσιστικών δεδομένων και ρατσιστικών προσεγγίσεων», ενώ προσέθεσε ότι ο εμβολιασμός είναι δικαίωμα, είναι ελευθερία όπως και ο μη εμβολιασμός είναι δικαίωμα. 

«Προσωπικά θα μου επιτρέψετε να μείνω πιστός στην άποψη ότι η ελευθερία και το δικαίωμα του καθενός από εμάς σταματά εκεί που αρχίζουν να θίγονται τα όρια της ελευθερίας όλων των υπολοίπων. Κι όταν αυτά αφορούν στη δημόσια υγεία νομίζω ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό, ακόμα πιο εμφατικό να δώσουμε προσοχή», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ