Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πνευμονολόγος: Να εμβολιαστούν υποχρεωτικά όλοι οι υγειονομικοί

Τι ποσοστά έχουν εμβολιαστεί ως σήμερα

Του Γιώργου Καλλίνη

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε επαγγελματικές ομάδες της χώρας, «άνοιξε» και επίσημα μετά την απόφαση για την ΕΜΑΚ και η συζήτηση για να πάρουν σειρά οι υγειονομικοί έχει ξεκινήσει για τα καλά. Άλλωστε, ένα επάγγελμα τόσο κομβικό για τη δημόσια υγεία ήταν επόμενο να ενταχθεί στη συνολική συζήτηση για την αναγκαιότητα των υποχρεωτικών εμβολιασμών.

Ο ειδικός πνευμονολόγος Δημήτρης Οικονόμου, εξηγεί στο TyposThes γιατί θα πρέπει όλοι οι υγειονομικοί να εμβολιάζονται υποχρεωτικά, βρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία. «Οι υγειονομικοί επιτελούν το πιο σημαντικό έργο τον καιρό της πανδημίας και επιβάλλεται να έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ενάντια στον ιό, καθώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Δεν μπορεί ένας γιατρός να ξεγεννάει ένα παιδί στο νοσοκομείο και να μην είναι εμβολιασμένος. Όντως πρέπει γιατροί και νοσηλευτές να εμβολιαστούν όλοι υποχρεωτικά».

Φυσικά, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και απαιτεί την απόλυτη προσοχή της πολιτείας. «Οι γιατροί είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους εμβολιασμένοι. Οι νοσηλευτές έχουν μικρότερα ποσοστά στον εμβολιασμό, όμως σιγά σιγά αυξάνονται. Είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν όλοι, ακόμη και αν έχουν εύλογες αμφιβολίες από τις αντικρουόμενες πληροφορίες για τα εμβόλια», εξηγεί ο κ. Οικονόμου.

«Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο όπου ένα μεγάλο ποσοστό των ηλικιών από 30 ως 55 εμβολιάζονται, μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Οπότε θα πρέπει να κάνουμε 20 μέρες υπομονή όλοι μας μετά τον εμβολιασμό για να αναπτυχθούν τα αντισώματα και μετά να μπορέσουμε να είμαστε πιο ασφαλείς και να έρθουν καλύτερες μέρες», σχολίασε ο πνευμονολόγος.

 

Πόσοι υγειονομικοί έχουν εμβολιαστεί

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σημαντικό αλλά όχι ικανοποιητικό ποσοστό εργαζομένων έχει λάβει το εμβόλιο για την covid-19, με αποκλίσεις ανάλογα με τους κλάδους. Ειδικότερα, έχει εμβολιαστεί το 82% των γιατρών του ΕΣΥ και το 88% του ιδιωτικού τομέα -ποσοστό υψηλό που βοηθά ουσιαστικά στην οικοδόμηση τείχους ανοσίας στις δομές υγείας-, το 63% του νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ και το 62% του ιδιωτικού τομέα, ενώ περίπου στα ίδια ποσοστά κυμαίνεται ο εμβολιασμός για το λοιπό προσωπικό σε ΕΣΥ και ιδιωτικές δομές, 60% και 63%, αντίστοιχα.

Πρόκειται για μεγάλη διαφοροποίηση στη συγκεκριμένη -κρίσιμη- επαγγελματική κατηγορία, καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο τα σχετικά ποσοστά ήταν πολύ πιο χαμηλά. Ενδεικτικά, οι εμβολιασμένοι νοσηλευτές δεν ξεπερνούσαν το 40%. Ωστόσο, με δεδομένο ότι όλοι οι υγειονομικοί εργαζόμενοι είχαν την δυνατότητα να μπουν πρώτοι στην εμβολιαστική εκστρατεία, από τις αρχές Ιανουαρίου, γίνεται αντιληπτό ότι δεν κινήθηκαν όλοι με γρήγορα αντανακλαστικά ούτε με εμπιστοσύνη ως προς το «επιστημονικό δώρο» που τους προσφερόταν για να θωρακιστούν ως στρατιώτες στην πρώτη γραμμή ενός ιδιότυπου πολέμου. Απεναντίας, η στάση τους ήταν στάση αναμονής έναντι των εμβολίων, συχνά δε και επιφύλαξης, η οποία χαρακτηρίζει ακόμη το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Άλλωστε το 37%-40% παραμένει ανεμβολίαστο.

 

Η τοποθέτηση Μανιτάκη και το παράδειγμα της Ιταλίας

Την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό της ΕΜΑΚ σχολίασε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, κ. Μανιτάκης, λέγοντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι η «υποχρεωτικότητα» του εμβολιασμού, έχει συνταγματικά ερείσματα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. «Είναι απολύτως σύμφωνη η απόφαση με τη νομοθετική πρόβλεψη που υπάρχει ήδη από τον Απρίλιο του 2020, η οποία επιτρέπει σε διάφορες υπηρεσίες, να επιβάλουν ορισμένες υποχρεώσεις -μεταξύ των οποίων και ο εμβολιασμός- προκειμένου να προστατεύσουν τη ζωή των ανθρώπων και την υγεία τους από την επιδημία» εξήγησε. «Μια γενική, νομοθετική ή υπουργική απόφαση που θα υποχρέωνε όλο τον πληθυσμό χωρίς εξαίρεση να εμβολιαστεί, θα ήταν αντισυνταγματική. Άλλωστε δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, ούτε το διανοούνται οι κυβερνήσεις της Ευρώπης» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, όμως, ότι «για ορισμένες κατηγορίες προσώπων, όπως είναι το υγειονομικό προσωπικό ή οι δάσκαλοι, είναι δυνατόν να προβλεφθεί ο εξαναγκαστικός ή ο πειθαναγκαστικός εμβολιασμός, για προφανείς λόγους, δηλαδή όταν πρόκειται για πανδημία». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι όποιες κυρώσεις για τους αρνητές, δεν μπορούν να φτάσουν έως την απόλυση. «Δεν μπορεί να έχει τέτοια δυσμενή συνέπεια ο πολίτης. Δεν μπορούν οι κυρώσεις να είναι δυσανάλογες σε σχέση με αυτό που θες να πετύχεις, αλλά μπορείς να πεις σε έναν δάσκαλο, για παράδειγμα, ότι “από τη στιγμή που δεν έχεις εμβολιαστεί, για ένα διάστημα δεν θα διδάσκεις”», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης τον περασμένο Μάρτιο να θεσπίσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού για τους επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμακοποιών, μάλλον λειτούργησε καταλυτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασσελάκης: Είμαι θρήσκος, δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα (VIDEO)
«Είμαι και ηγέτης και για μπίρες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Τι είπε για τις ευρωεκλογές, τον Παπανώτα και τον Τσίπρα
Κασσελάκης: Είμαι θρήσκος, δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα (VIDEO)
Απολογούνται σήμερα οι πρώτοι 10 από τους 67 συλληφθέντες για το θάνατο Λυγγερίδη
Αναμένονται και νέα εντάλματα για τη σύλληψη ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο
Απολογούνται σήμερα οι πρώτοι 10 από τους 67 συλληφθέντες για το θάνατο Λυγγερίδη