Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χρούσος: Πιθανή αλλαγή σε οδηγίες για άλλο εμβόλιο – Πότε πετάμε τις μάσκες

Τι σχολιάζει ο καθηγητής και μέλος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών στο TyposThes

Του Γιώργου Καλλίνη

Οι πρόσφατες αλλαγές στις οδηγίες για τους εμβολιασμούς με AstraZeneca αναστάτωσαν τους πολίτες και εγείρουν σημαντικά ερωτήματα για τη συνέχεια των εμβολιασμών και με άλλα εμβόλια.

Ένα πολύ σημαντικό ερώτημα αφορά το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson, το οποίο έχει παρόμοια τεχνολογία με αυτό της AstraZeneca και αν θα πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στις ηλικίες που το εμπιστεύονται. «Όντως η τεχνολογία αυτών των δύο εμβολίων είναι παρόμοια και στο εξωτερικό έχουν ήδη αναφερθεί περιστατικά θρομβώσεων από το εμβόλιο μίας δόσης J&J. Είναι ένα φαινόμενο που παρακολουθούμε και στην χώρα μας και είμαστε πάντα σε επιφυλακή», δηλώνει στο TyposThes ο Γιώργος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής και ενδοκρινολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

«Το ζήτημα είναι ότι στην Ελλάδα ακόμη δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα περιστατικό παρενεργειών θρόμβωσης από το Johnson&Johnson. Θα πρέπει να γίνουν περίπου ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί για να εμφανιστούν τόσο σοβαρά περιστατικά και προς το παρόν έχουν γίνει περίπου 200 χιλιάδες με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Πάντως, υπάρχει πιθανότητα και για αυτό, είμαστε πάντα σε επιφυλακή αν χρειαστεί να συζητήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή στις οδηγίες και τις συστάσεις εμβολιασμών», συμπληρώνει.

Όμως τέθηκαν υπό αμφισβήτηση από μέλη της επιστημονικής κοινότητας και ζητήματα γονιμότητας που σχετίζονται με συγκεκριμένα εμβόλια. «Δεν υπάρχει καμία σχέση της γονιμότητας με κανένα από τα 4 εμβόλια, δεν έχει αποδειχτεί απολύτως τίποτα από καμία έρευνα», σχολίασε ο κ. Χρούσος εξηγώντας ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για τέτοια ανησυχία.

Όσον αφορά τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας από τα εμβόλια mRna, ο καθηγητής σχολίασε ότι η συγκεκριμένη παρενέργεια είναι επίσης πολύ σπάνια, με ποσοστό περίπου ένας στους 100 χιλιάδες και ότι είναι αυτοπεριοριζόμενη, δηλαδή φεύγει από μόνη της.

Για την πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Χρούσος υποστήριξε ότι ήδη έχει χτιστεί το τείχος ανοσίας και πως «με λίγη προσπάθεια ακόμα θα απαλλαγούμε τελείως από τον κορωνοϊό. Όταν φτάσουμε στο 80% με ένα εκατομμύριο δόσεις ακόμα».

Όπως εξήγησε, σε αυτούς που έχουν ανοσία περιλαμβάνονται: οι πλήρως εμβολιασμένοι, όσοι έκαναν την πρώτη δόση αλλά και όσοι νόσησαν από την Covid 19. «Όταν αυτοί συνολικά φθάσουν στο 80% θα απελευθερωθούμε από την πανδημία. Θα πετάξουμε τις μάσκες, θα γίνουμε αυτό που ήμασταν πριν. Αυτό προχωράει ραγδαία».

Τέλος, συνέστησε όσοι έκαναν με AstraZeneca την πρώτη δόση εμβολίου να κάνουν και την δεύτερη. «Είναι προστατευτική και εναντίον της ινδικής μετάλλαξης που εξαπλώνεται. Επίσης στην δεύτερη δόση δεν είδαμε επιπλοκές του AstraZeneca. Οι ελάχιστες επιπλοκές που είδαμε ήταν στην πρώτη δόση».

 

Λινού: Ποια εμβόλια να αποφεύγουν οι γυναίκες

Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, ενώ αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό με AstraZeneca. Όπως σημείωσε, είναι «λογικό» το να ανησυχεί ο κόσμος για το εμβόλιο της AstraZeneca ξεκαθαρίζοντας όμως πως «όπου κι αν χρησιμοποιήθηκε το AstraZeneca, υπήρχαν πάντα λίγα θρομβοεμβολικά επεισόδια, όμως πουθενά δεν υπήρξε τέτοιο επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση».

Στο ερώτημα αν θα συμβούλευε ασθενή της που έχει κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca να κάνει και τη δεύτερη, απάντησε πως «θα έλεγα αυτό που ξέρω: αν δεν είχατε πρόβλημα στην 1η δόση, η πιθανότητα να έχετε στη 2η είναι 1 στο 1 εκατομμύριο».

Αν και χαρακτήρισε «λάθος» το ότι δεν δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν άλλο σκεύασμα για τη δεύτερη δόση τους, εξήγησε ότι, δεν υπάρχει «επαρκής πληροφορία κι αυτό γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για το πόσο αποτελεσματική είναι η μίξη».  Όσο για το ότι είχε εξ αρχής πει και συμβουλέψει τις γυναίκες νεότερης ηλικίας να μην κάνουν το AstraZeneca, εξήγησε ότι, το έκανε γιατί «υπήρχαν τα δεδομένα, τα οποία δεν έλεγαν ότι κινδυνεύει όποιος το κάνει, αλλά το ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις νέες γυναίκες».

Είπε τέλος ότι, «τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή είναι αν έκανες το πρώτο, κάνεις το δεύτερο» και εμφανίστηκε καθησυχαστική για το θέμα, όμως εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για το ότι, «δίνουμε ως εναλλακτική στις νέες γυναίκες –κάτω των 50- το Johnson & Johnson» και συμβούλεψε τις γυναίκες κάτω των 50 να κάνουν εμβόλια mRNA. Έτσι, η κα. Λινού συμβούλεψε τις νέες γυναίκες να αποφύγουν τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson.

 

Παπαευαγγέλλου: Έχουμε 25-27 περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά από mRNA εμβόλιο

Περί τα 25 με 27 περιστατικά μυοκαρδίτιδας – περικαρδίτιδας σε εμβολιασμένους με mRNA σκεύασμα έχουν αναγερθεί στη χώρα μας, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο εάν σχετίζονται με τον εμβολιασμό, τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παιδιατρικής μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Σημείωσε ακόμη ότι τα περιστατικά αφορούν μεγάλους ανθρώπους ενώ τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί κυρίως το Ισραήλ αφορούν νέα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών.

Η κ. Παπαευαγγέλλου, πρόσθεσε επίσης ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με Pfizer είναι ήπια, και δεν αφήνουν κάποιο κατάλοιπο. 

Για το εμβόλιο της AstraZeneca σχολίασε ότι δεν έχουν αλλάξει καθόλου τα επιστημονικά δεδομένα ως προς το σκεύασμα και ότι παραμένει εξαιρετικό και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Κάλεσε όσους έχουν προγραμματίσει δεύτερη δόση με AstraZeneca να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

 

Εμβολιασμοί: Άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού στους νέους 18 έως 24 ετών

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για να μπορεί να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό και η τελευταία ηλικιακή ομάδα από 18 έως 24 ετών, με τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της Johnson & Johnson, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην τελευταία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος ανέφερε πως με αυτήν την εξέλιξη σηματοδοτείται και η ολοκλήρωση της προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό.

Ο προγραμματισμός ραντεβού για τους πολίτες 18-24 ετών με άυλη συνταγογράφηση είναι ήδη σε εξέλιξη. Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως το τελευταίο δεκαήμερο 275.000 συμπολίτες μας από όλες τις ηλικιακές ομάδες έχουν κλείσει νέα ραντεβού για εμβολιασμό, ενώ τώρα εμβολιάζονται:

-Πολίτες άνω των 18 ετών με Johnson &Johnson

-Πολίτες άνω των 25 ετών

-Πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου

-Εργαζόμενοι στο τομέα της υγείας

-Εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης

Στην πλατφόρμα των εμβολιασμών η οποία ξεκίνησε χθες για την τελευταία ηλικιακή ομάδα στη χώρα μας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. Μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, ο κ. Γεωργαντάς γνωστοποίησε ότι μέσα στις πρώτες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν ήδη σταλεί μηνύματα σε 51.000 νέους για να κλείσουν τα ραντεβού τους για εμβολιασμό. Αναφορικά με την ηλικιακή ομάδα των 25 - 29 ετών, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ότι τα ραντεβού που έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής προσεγγίζουν τις 100.000.

 

Johnson & Johnson: Αποσύρονται 17 εκατ. δόσεις από την ΕΕ για λόγους ασφαλείας

Αδύναμη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την προμήθεια εμβολίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους φαίνεται πως είναι η Johnson & Johnson, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αναφέρει το Reuters, την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε πως 17 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της Johnson & Johnson που στάλθηκαν στην Ευρώπη δεν θα χρησιμοποιηθούν για λόγους ασφαλείας. Οι συγκεκριμένες παρτίδες του εμβολίου της J&J προέρχονται από εργοστάσιο των ΗΠΑ και δεν θα χρησιμοποιηθούν προληπτικά λόγω ανησυχιών για περιστατικό επιμόλυνσης με ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν για τα εμβόλια της AstraZeneca, που παράγονται στο ίδιο εργοστάσιο.

«Έπειτα από την απαγόρευση χορήγησης των παρτίδων αυτών, η εταιρεία δεν αναμένεται να είναι σε θέση να προμηθεύσει 55 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος αυτού του τριμήνου» δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει παραγγείλει συνολικά 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J, 55 εκατομμύρια από τα οποία επρόκειτο να παραδοθούν μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Η εταιρεία έχει προμηθεύσει μέχρι στιγμής περί τα 12 εκατομμύρια δόσεις.

«Η Johnson & Johnson παραμένει δεσμευμένη για την παράδοση 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Νορβηγία και την Ισλανδία και θα συνεχίσει να ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη εγκαίρως καθώς θα αναπροσαρμόζει τους χρόνους παράδοσης» ανέφερε σε ανακοίνωσή της εκπρόσωπος της J&J.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ