Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τοξικό νέφος «σαρώνει» την Ελλάδα – Μάσκες και μέσα στο σπίτι (ΧΑΡΤΗΣ)

Οι οδηγίες των επιστημόνων για την αντιμετώπιση της χαμηλής ποιότητας του αέρα

Χαμηλή είναι και σήμερα η ποιότητα του αέρα πάνω από τη χώρα μας και γενικότερα την Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των πολλών πυρκαγιών στην περιοχή.

Μια δορυφορική εικόνα ορατού φάσματος που το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr επεξεργάστηκε νωρίς το πρωί σήμερα, αποκαλύπτει τη μετεωρολογική κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένας μεγάλος αριθμός δασικών πυρκαγιών που βρίσκεται σε εξέλιξη, κυρίως σε Ελλάδα και Τουρκία, απελευθερώνει πολύ μεγάλες ποσότητες μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Ο καπνός παρασύρεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις εστίες των πυρκαγιών και φτάνει μέχρι τη Βόρεια Αφρική.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το meteo, υψηλή είναι και η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης πάνω από την περιοχή μας, η οποία συμβάλλει επίσης στη χαμηλή ποιότητα του αέρα. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας λόγω της υψηλής συγκέντρωσης μικροσωματιδίων και της υγρασίας παρατηρείται υγρά αχλύς και ομίχλη.

Σημαντική βελτίωση της ποιότητας του αέρα αναμένεται από την Παρασκευή με την ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων που θα απομακρύνουν μεγάλη ποσότητα ρύπων.

meteo.jpg

 

Μάσκα και μέσα στο σπίτι

Τους κινδύνους για την υγεία που εγκυμονεί η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν οι πυρκαγιές επισημαίνει ο καθηγητής πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης.

Μιλώντας στα ΝΕΑ, προειδοποιεί ότι όποιος εμφανίζει συμπτώματα πέρα από τον απλό ερεθισμό των αεροφόρων οδών θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του ώστε να εκτιμηθεί εάν θα πρέπει να επισκεφθεί νοσοκομείο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μπεχράκης, η χρήση μάσκας ακόμα και μέσα στο σπίτι και η εισπνοή από τη μύτη βοηθούν διότι τα φίλτρα των κλιματιστικών συχνά δεν σταματούν αυτούς τους ρύπους.

Εξυπακούεται ότι ισχύει η γενική σύσταση ότι όσοι βρίσκονται κοντά σε σημεία με πυκνούς καπνούς από πυρκαγιές θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι φροντίζοντας να είναι κλειστές οι πόρτες και τα παράθυρα.

Βρεγμένες πετσέτες και σεντόνια

«Το τοξικό νέφος, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, έχει μέσα του τα πάντα. Μικροσωματίδια και βλαβερές ενώσεις που αναπτύσσονται και μεταφέρονται με την πυρκαγιά γιατί η φωτιά δεν καίει μόνο δάσος καίει σπίτια, εργοστάσια και αποθήκες. Η σύσταση λοιπόν αφορά ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αναπνευστικό τους να μείνουν σπίτια τους και να βάλουν σε χαραμάδες βρεγμένες πετσέτες και σεντόνια ώστε να απορροφήσουν τα αιωρούμενα σωματίδια. Είναι επιβλαβή και καλό είναι να μην εκτίθενται όσοι έχουν προβλήματα», είπε στο protothema.gr ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και εθνικός εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή καθηγητής Χρήστος Ζερεφός.

Από την πλευρά του ο πνευμονολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας επισήμανε ότι: «Πρέπει να περιορίσουμε την άσκοπη μετακίνηση και αν είμαστε έξω να φοράμε μάσκα. Όταν έχουμε και καπνό από πυρκαγιά και καύσωνα όπως τώρα αυτές τις ημέρες. Αυτοί που έχουν χρόνιες παθήσεις και οι γυναίκες που κυοφορούν πρέπει να δείχνουν πολύ μεγάλη προσοχή και να μην μετακινούνται άσκοπα. Όταν έχει υψηλές θερμοκρασίες και ρίπους από πυρκαγιά μένουμε στο σπίτι».

«Τοξικό κοκτέιλ»

Ως ένα «τοξικό κοκτέιλ» χαρακτήρισε την αποπνικτική ατμόσφαιρα από τον καύσωνα και τις φωτιές η Διευθύντρια 10ης Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία», Μερόπη Μανταίου, τονίζοντας ότι η μάσκα προστασίας για τον κορωνοϊό θα προστατεύει πλέον και από την αιθάλη.

Όπως ανέφερε η κα Μανταίου, αυξάνονται τα αναπνευστικά προβλήματα από το «τοξικό κοκτέιλ» που υπάρχει στην ατμόσφαιρα από τις πυρκαγιές και τον καύσωνα.

«Τα προβλήματα έχουν αυξηθεί για τους αναπνευστικούς ασθενείς και για τους καρδιοπαθείς. Πρέπει να περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας όσο το δυνατόν περισσότερο και να κυκλοφορούμε με μάσκα που προστατεύει και για την Covid και για την αιθάλη» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Mega.

Όσον αφορά τα παιδιά, η κ. Μανταίου τόνισε ότι η μάσκα είναι απαραίτητη και για αυτά, όπως ισχύει για όλους και σημείωσε ότι αρκεί μια απλή μάσκα που δεν αφήνει την αιθάλη να περάσει. «Να μην είναι εκτεθειμένα πολύ ώρα, να μην βγαίνουν έξω», σημείωσε.

Αναφορικά με το αν μπορούν τα κλιματιστικά που έχουμε στην Ελλάδα να συγκρατήσουν τα επικίνδυνα σωματίδια, η ίδια απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως «έτσι κι αλλιώς... δεν έχουμε κάτι καλύτερο να κάνουμε».

Με την άποψη ότι η χρήση μάσκας είναι το βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της αποπνικτική ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί από τον καύσωνα και το τοξικό νέφος των πυρκαγιών, συμφώνησε και ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής συνιστά να χρησιμοποιείται η μάσκα ΚΝ95 και όχι η απλή που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα για τον κορονοϊό, ενώ ανέφερε ότι τα σωματίδια από τις πυρκαγιές θα αιωρούνται για πολλές ημέρες στην ατμόσφαιρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Στις 26 Μαΐου η Νέα Παραλία γίνεται ροζ - Μεγάλη γιορτή για την πρόληψη
Έρχεται το 1ο “Pink Together”, η μεγαλύτερη ενημερωτική εκστρατεία στη Β. Ελλάδα για την Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού
Θεσσαλονίκη: Στις 26 Μαΐου η Νέα Παραλία γίνεται ροζ - Μεγάλη γιορτή για την πρόληψη
Τραγωδία στα Τέμπη: Έρευνα για το «μπάζωμα» - Προθεσμία 20 ημερών
Προθεσμία 20 ημερών ώστε να γίνει γνωστό, ποιο ή ποια πρόσωπα βρίσκονταν στον χώρο του δυστυχήματος από τις πρώτες ημέρες και μέχρι και την επίστρωση...
Τραγωδία στα Τέμπη: Έρευνα για το «μπάζωμα» - Προθεσμία 20 ημερών