Skip to main content

Η Ελλάδα που καινοτομεί και συνεισφέρει στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης

Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για τη δορυφορική τηλεπισκόπηση και τη σημασία της στη ζωή μας και το οικοσύστημα

Εσύ ξέρεις τι είναι η τηλεπισκόπηση, το πρόγραμμα Παρατήρησης Γης «Copernicus» και ποια η σημασία του στην καθημερινότητά μας;

Για να μάθεις τα πάντα για το πρόγραμμα και την αξία τους στις ζωές μας (φυσικές καταστροφές, ενέργεια, βιώσιμη γεωργία, επιδημιολογία) συντονίσου στον σύνδεσμο https://bit.ly/BeyondEO την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, στις 09:30 π.μ. Αφορά σε εταιρείες, Πανεπιστήμια, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και αγροτικούς συνεταιρισμούς που ασχολούνται ή θα ήθελαν να μάθουν πως θα επωφεληθούν από τα δορυφορικά δεδομένα.

Περισσότερα από 150 άτομα έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η ενημερωτική ημερίδα εστιάζει σε ζητήματα που αφορούν συγκεκριμένα στην γεωγραφική περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, επιδιώκοντας να προσεγγίσει όλο το τοπικό οικοσύστημα που ασχολείται με την παρατήρηση και δορυφορική τηλεπισκόπηση της Γης. 

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστεί το Πρόγραμμα «Copernicus» και οι υπηρεσίες του, η συνεισφορά του στις θεματικές της διαχείρισης φυσικών καταστροφών, της ενέργειας, της βιώσιμης γεωργίας και της επιδημιολογίας ενώ θα γίνει και παρουσίαση των εταιριών που χρησιμοποιούν επιτυχημένα υπηρεσίες γεω-επισκόπησης. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ενημερωτικό εργαστήριο με τίτλο «Απο το διάστημα στο χωράφι σου | Μια πρακτική παρουσίαση της χρήσης των εφαρμογών Agrowth & Resagri απο Βαμβακοπαραγωγούς στον Ορχομενό».

Την ενημερωτική ημερίδα σχετικά με το «Copernicus» διοργανώνουν το Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ|ΙΑΑΔΕΤ), σε συνεργασία με το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ, στις 30 Νοεμβρίου 2021, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

Η αξία των δεδομένων και οι λύσεις που προσφέρουν

Η κλιματική κρίση είναι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ένας σημαντικός πολλαπλασιαστής των φυσικών καταστροφών παγκοσμίως. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, δημιουργώντας συνολικές οικονομικές απώλειες ύψους σχεδόν 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, επηρεάζοντας δυσανάλογα τις φτωχότερες χώρες και οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Ενδεικτικά το 2019, 18 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν (βιαίως) από τα σπίτια τους, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Με τη χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί είναι δυνατή η παρακολούθηση, μελέτη και καταγραφή ενός θέματος που απασχολεί τον πλανήτη μας στο σύνολό του καθώς και την κάθε τοπική κοινωνία και άνθρωπο.

«Επιστημονική πρωτοβουλία με ελληνικό πρόσημο ως προστασία για τον Ιό του Δυτικού Νείλου»

Ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND, Δρ Χάρης Κοντοές δήλωσε: «Το σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για ασθένειες που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών βασισμένο σε δορυφορικά δεδομένα Παρατήρησης της Γης «EYWA», αναπτύσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας EuroGEO Action Group for Epidemics και ενσωματώνει εντομολογικά και επιδημιολογικά δεδομένα συνδυάζοντας κλιματικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους. Κάνει εκτιμήσεις των κλιματικών/περιβαλλοντικών αλλαγών και εντάσσει δεδομένα δορυφορικής Παρατήρησης της Γης. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ανάλυση μεγάλων δεδομένων. Επιπλέον, παρέχονται εβδομαδιαίες/εποχικές προβλέψεις αφθονίας κουνουπιών (Culex, Aedes, κλπ), μεταφοράς παθογόνου, αναμενόμενα κρούσματα Ιού Δυτικού Νείλου, ελονοσία, Δάγκειος πυρετός, κλπ σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Σερβία και Γερμανία ενώ το σύστημα στοχεύει στην επέκτασή του σε Ευρωπαϊκό πρότυπο εφαρμοσμένο από ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς Υγείας».

Το σύστημα «EYWA» βρίσκεται ανάμεσα στις 3 επικρατέστερες παγκοσμίως συμμετοχές για το Βραβείο Horizon “Early Warning for Epidemics”, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (European Innovation Council).

Οι φορείς υλοποίησης του συστήματος «EYWA» είναι το Κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (συντονιστής), το εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, η Οικοανάπτυξη Α.Ε. και άλλοι 15 εταίροι από 5 Ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ένα από τα θεματικά πάνελ συζήτησης της Ημερίδας, αυτό της επιδημιολογίας, θα γίνει αναφορά από την εταιρεία Οικοανάπτυξη Α.Ε. για το σύστημα «EYWA».

Περισσότερες πληροφορίες: ΕΔΩ 

Τα δεδομένα στη χρήση του πολίτη

Το «Copernicus» είναι το πρόγραμμα παρακολούθησης της γης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο παρατηρεί το περιβάλλον και τον πλανήτη μας προς όφελος. Συλλέγει δεδομένα που αφορούν τους τομείς της ατμόσφαιρας, της θάλασσας, της ξηράς, της κλιματικής αλλαγής, της ασφάλειας και στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης με βάση δορυφορικά δεδομένα γεωσκόπησης και επίγεια (μη διαστημικά) δεδομένα. Η εντατικότερη χρήση δεδομένων και υπηρεσιών του «Copernicus» για τη δημιουργία νέων εφαρμογών είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες των δράσεων του ευρωπαϊκού έργου FPCUP (Framework Partnership Agreement for Copernicus User Uptake).

Η τροφή: Ύψιστης σημασίας για τον κόσμο μας και κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕ αποτελεί η επισιτιστική ασφάλεια δηλαδή η φυσική και οικονομική πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και θρεπτική τροφή, η οποία να ικανοποιεί τις διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις των ανθρώπων ώστε να διατηρούν μια υγιή και δραστήρια ζωή. Η παρακολούθηση της γεωργίας είναι ένα βασικό μέσο σε αυτό το πολυπαραγοντικό θέμα με πολλαπλές προεκτάσεις και αιτίες και συνεισφέρει στον έλεγχο της εφαρμογής βιώσιμων γεωργικών πολιτικών καθώς και τη βελτίωση της συνολικής γεωργικής παραγωγικότητας.

Ενέργεια: στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος EuroGEO e-shape, αναπτύχθηκε μια καινοτόμα υπηρεσία με σκοπό την υποστήριξη της ενεργειακής διαχείρισης των διεσπαρμένων ηλιακών συστημάτων, των διαχειριστών μεταφοράς και διανομής της παραγομένης ηλεκτρικής ενέργειας και των έξυπνων δικτύων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Στα πλαίσια του προγράμματος έχουν αναπτυχθεί 37 πιλοτικές εφαρμογές που υπάγονται σε 7 διαφορετικές θεματικές που ως στόχο έχουν την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων, την προώθηση της επιχειρηματικότητας και στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το έργο e-shape μια εμβληματική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την Παρατήρηση της Γης

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος e-shape (EuroGEO Showcases, Applications Powered by Europe) το οποίο έχει ως στόχο την υλοποίηση του «EuroGEO», με συντονιστή το Γαλλικό Ερευνητικό Ινστιτούτο ARMINES, αλλά με πολύ έντονη την παρουσία των ελληνικών ερευνητικών κέντρων και φορέων ως προς την υλοποίηση του. Ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκής και όχι μόνο εμβέλειας, με τη συμμετοχή 69 οργανισμών από την Ευρώπη, η Ελλάδα συμμετέχει με 6 φορείς: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών -ΙΑΑΔΕΤ, Ακαδημία Αθηνών, ΕΚΕΤΑ - Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών , DRAXIS Τεχνολογίες Περιβάλλοντος Α.Ε, Neuropublic S.A. & I-BEC Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος. Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020.

Το e-shape αποτελεί μια εμβληματική πρωτοβουλία, που συγκεντρώνει δεκαετίες ευρωπαϊκών επενδύσεων στην Παρατήρηση της Γης και σε υποδομές υπολογιστικού νέφους και τις μετασχηματίζει σε υπηρεσίες για τους πολίτες, τη βιομηχανία, τους ερευνητές και τους υπεύθυνους για λήψη αποφάσεων.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη ανάπτυξης επιχειρησιακών υπηρεσιών Παρατήρησης της Γης με και για τους χρήστες δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον, όπου όλες οι υπάρχουσες υποδομές θα αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων, την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την υποστήριξη της αειφόρου ανάπτυξής.

Κλιματική κρίση: Το έργο EIFFEL για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής φιλοδοξεί να αποτελέσει μοχλό για την προσαρμογή και την άμβλυνση της, συλλέγοντας και αξιοποιώντας τα δεδομένα του Παγκόσμιου Δικτύου Συστημάτων Γεωσκόπησης (GEOSS). Στο έργο συμμετέχουν 19 εταίροι από 8 ευρωπαϊκές χώρες. Από την ελληνική πλευρά συμμετέχει με συντονιστικό ρόλο η ομάδα ISENSE του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και ακόμα πέντε εταίροι: το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Αττικής και οι εταιρείες ΔΡΑΞΙΣ Τεχνολογίες Περιβάλλοντος Α.Ε., LIBRA AI Technologies και EDGE IN EARTH OBSERVATION SCIENCES.

Στο πλαίσιο του έργου αναπτύσσονται διαλειτουργικές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας με τη βοήθεια εργαλείων που βασίζονται σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης και Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας. Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι υπηρεσίες και τα δεδομένα του προγράμματος «Copernicus» παρέχονται δωρεάν. Θες να μάθεις πως περισσότερα για το πως χρησιμοποιούνται τα ελεύθερα δεδομένα για να παραχθούν σημαντικές υπηρεσίες για την κοινωνία; Ακολούθησε αυτό τον σύνδεσμο και θα μάθεις: http://beyond-eocenter.eu/index.php/thematic-areas