Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ινστιτούτο Παστέρ: Έξαρση εποχικής γρίπης αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες

Ποιο στέλεχος του ιού έχει επικρατήσει φέτος και τι συμβαίνει με την αντοχή του στα αντι-ιικά φάρμακα

Αυξημένη δραστηριότητα των ιών της εποχικής γρίπης, αναμένουν τις επόμενες εβδομάδες οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ. To Eθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Νότιας Ελλάδος, το οποίο εδρεύει στο Ινστιτούτο, δέχεται έναν αντιπροσωπευτικό αριθμό δειγμάτων για τον έλεγχο της γρίπης από τις αρχές του χρόνου με ανοδική τάση μέχρι και το τέλος Μαρτίου.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, τα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν πως η εποχική γρίπη οφείλεται - μέχρι τώρα - στον ιό Α (Η3N2). Έκανε την εμφάνισή της στα μέσα Ιανουαρίου, δεν έχει κορυφωθεί, αλλά αναμένεται σταδιακή αύξηση του ποσοστού θετικότητας τις επόμενες εβδομάδες. Στο Εργαστήριο Αναφοράς δεν έχουν ανιχνευθεί κρούσματα γρίπης από τον ιό γρίπης τύπου Β που ενδέχεται, επίσης, να παρουσιάσουν άνοδο κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γρίπη είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος. Η εργαστηριακή επιτήρηση των ιών της γρίπης είναι απαραίτητη τόσο για την έγκαιρη ανίχνευση μεταλλαγμένων στελεχών - επικίνδυνων για την πρόκληση επιδημιών ή πανδημιών - όσο και για την επιλογή στελεχών στο αντιγριπικό εμβόλιο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Μέτρα και ρυθμίσεις που αφορούν την πρόληψη, την προστασία και την αναγκαιότητα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού συνέβαλαν στη σημαντική μείωση του αριθμού κρουσμάτων γρίπης. Η πανδημία, η οποία προκλήθηκε από τον ιό SARS-CoV-2, φαίνεται να έχει συνολικά επηρεάσει τις επισκέψεις στις δομές για αναζήτηση υγειονομικής περίθαλψης. Τα γενικά ή μερικά απαγορευτικά (lockdown), ο εμβολιασμός με αντιγριπικό εμβόλιο σε πολύ μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και η χρήση μάσκας, έχτισαν ένα ισχυρό τείχος προστασίας του πληθυσμού έναντι της γρίπης. Σε αυτό συνετέλεσε και η περιορισμένη νοσηρότητα της παραλλαγής Όμικρον, αντίστοιχα.

Συμπερασματικά, οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις χτίζουν τείχος προστασίας στα μολυσμένα σταγονίδια, μέσω των οποίων γίνεται η αερογενής μετάδοση των αναπνευστικών ιών. Η γρίπη και ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων.

 

Ποιοί τύποι και υπότυποι ιού γρίπης κυκλοφορούν στη Νότια Ελλάδα;

Τα δεδομένα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ δείχνουν ότι στον ελληνικό πληθυσμό κυκλοφορεί κατά κύριο λόγο ο υπότυπος Α (Η3Ν2) δηλαδή το γνωστό στέλεχος του ιού γρίπης τύπου Α το οποίο επιδεικνύει διαχρονικά εκτεταμένη γενετική και οντογονική εξέλιξη. Ο εργαστηριακός έλεγχος των ιών γρίπης που κυκλοφορούν συνεχίζεται συστηματικά.

Tα δύο Eθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης της Ελλάδος που συμμετέχουν στο δίκτυο εργαστηρίων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, παρακολουθούν συστηματικά την ύπαρξη μεταλλάξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα των ιών γρίπης που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

 

Είναι τα στελέχη εποχικής γρίπης A(H3Ν2) που κυκλοφορούν στην Ελλάδα μεταλλαγμένα;

Το στέλεχος του ιού γρίπης το οποίο ευθύνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων γρίπης στην Ελλάδα είναι το A (H3Ν2).

Αντιπροσωπευτικά στελέχη που απομονώθηκαν στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος συγκρίθηκαν με το στέλεχος A (H3N2) του εμβολίου ως προς την παρουσία μεταλλάξεων στο γονίδιο της αιμοσυγκολλητίνης τους. Ο γενετικός χαρακτηρισμός με βάση τις γονιδιακές αλληλουχίες που κατατέθηκαν από το εργαστήριο στη γενετική βάση δεδομένων “GISAID” υποδεικνύει γενετική παρέκκλιση από το στέλεχος του εμβολίου.

 

Είναι πιο λοιμογόνος ο ιός γρίπης Α(Η3Ν2) φέτος;

Για την επιβεβαίωση της λοιμογόνου ικανότητας του ιού το Εργαστήριο κρίνει επιτακτική την ανάγκη ελέγχου για τον ιό της γρίπης σε δείγματα ασθενών που νοσηλεύονται με επιπλοκές σε ΜΕΘ και των οποίων ο διαγνωστικός ελέγχος για την παρουσία του ιού SARS-CoV-2 είναι αρνητικός. θα πρέπει να περιμένουμε,

λοιπόν, μέχρι το τέλος της περιόδου, όταν θα έχουν συλλεχθεί στοιχεία από την Ελλάδα και άλλες χώρες, για την έγκυρη εξαγωγή συμπερασμάτων.

 

Παρουσιάζει ο ιός Α (Η3Ν2) αντοχή στα αντιικά φάρμακα;

Όχι, ο ιός αυτός δεν εμφανίζει αντοχή στους αναστολείς νευραμινιδάσης.

Πηγή: iatronet.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Μέτρα για ακρίβεια: Φθηνότερη βενζίνη για 60 λίτρα μηνιαίως – Επιδότηση 40 ευρώ

Καπραβέλος: Ανησυχία μήπως προκληθεί νέο κύμα από τη χαλάρωση (VIDEO)

Διάγγελμα Ζελένσκι: Οι προτεραιότητες στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία (VIDEO)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ