Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ελπίδες σε ογκολογικούς ασθενείς για αναπαραγωγή

Μέσα από τη χρήση μεθόδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Ελπίδες για να αποκτήσουν μελλοντικά το δικό τους υγιές παιδί έχουν ολοένα και περισσότεροι ογκολογικοί ασθενείς μέσα από τα άλματα που έχει κάνει η έρευνα στο κομμάτι της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Όπως εξήγησε ο ομότιμος καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας & Ανθρώπινης Αναπαραγωγής ΑΠΘ, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της Μονάδας FIVI Βασίλης Ταρλατζής το μεσημέρι στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «FIVI» με θέμα: «Διατήρηση γονιμότητας σε ογκολογικούς ασθενείς με μεθόδους Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής», που έγινε υβριδικά στο Αμφιθέατρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού: «Σήμερα χάρη στις μεγάλες προόδους της ογκολογίας και των τεχνικών που χρησιμοποιούν οι συνάδελφοι ογκολόγοι χειρουργοί, παθολόγοι, έχει επιτευχθεί να αντιμετωπίζεται επιτυχώς ένας μεγάλος αριθμός ογκολογικών περιπτώσεων και να εξασφαλίζεται ένα πολύ ικανοποιητικό προσδόκιμο επιβίωσης γι’ αυτούς τους ασθενείς. Το πρόβλημα είναι ότι τα χημειοθεραπευτικά που χρειάζονται σε αυτές τις περιπτώσεις ή η ακτινοβολία ή ο συνδυασμός των δύο, επηρεάζουν την γονιμότητα  δεδομένου ότι προκαλούν βλάβες σε γενετικά κύτταρα στα ωάρια και τα σπερματοζωάρια. Σήμερα όμως η υποβοηθούμενη παραγωγή δίνει τη δυνατότητα στα άτομα αυτά να φυλάξουν το γενετικό τους υλικό πριν υποβληθούν στις θεραπείες αυτές».

Τι ρόλο παίζει η ηλικία του ογκολογικού ασθενή

Ο ίδιος τόνισε πως ο τρόπος δράσης εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας. Ενδεικτικά ανέφερε πως αν μιλάμε για κορίτσι προ εφηβικής ηλικίας «ο μοναδικός τρόπος είναι να διαφυλαχθεί ωοθηκικός ιστός». «Είναι τεχνικά πιο δύσκολη μέθοδος όμως είναι επιτυχής», σχολίασε. Στα αγόρια προεφηβικής ηλικίας, όπως είπε, μπορεί να γίνει κρυοσυντήρηση ορχικού ιστού. Αναφορικά με τις γυναίκες που είναι στη μετεφηβική ηλικία και σε μεγαλύτερες ηλικίες,  ο καθηγητής εξήγησε ότι «μπορούμε να πάρουμε ωάρια για να τα καταψύξουμε ή σε περίπτωση που έχει σύζυγο/σύντροφο να πάρουμε τα ωάρια και να τα γονιμοποιήσουμε με το σπέρμα του συζύγου/συντρόφου της και να καταψύξουμε τα γονιμοποιημένα ωάρια. Ευτυχώς στο εργαστήριό μας έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος με τη μέθοδο υαλοποίησης που επιτρέπει την κρυονστήρηση είτε μη γονιμοποιημένων ή των γονιμοποιημένων ωραρίων με πολύ υψηλά ποσοστά επιβίωσης μετά την απόψυξη. Μάλιστα οι εμβρυολόγοι μάς έδειξαν πως το ποσοστό επιβίωσης είναι στα 86%. Αντίστοιχα υπάρχει και υψηλό ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης. Και όλα αυτά χωρίς να έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής κανένα πρόβλημα στα παιδιά που έχουν γεννηθεί από τη διαδικασία αυτή».

dsc_3538.jpg

Ο καθηγητής υπογράμμισε και τη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας. «Οι ασθενείς αυτοί πρέπει πρωτίστως να εκτιμηθούν από τους συναδέρφους ογκολόγους. Οι τελευταίο θα εκτιμήσουν τη νόσο, το είδος της θεραπείας, το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενή. Το Ογκολογικό μας συμβούλιο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια και κατά συνέπεια είναι το πρώτο βήμα ώστε ο ασθενής να έχει τη σωστή εκτίμηση. Το δεύτερο βήμα είναι να υπάρξει συνεργασία των ογκολόγων με την μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ώστε να φτιαχτεί το θεραπευτικό πρωτόκολλο», ανέφερε ο κ. Ταρλατζής.

Από την πλευρά του ο γυναικολόγος Δημήτρης Τσολακίδης, που ασχολείται αποκλειστικά με τον γυναικολογικό καρκίνο, και είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Παπαγεωργίου τόνισε ότι «τελευταία χρόνια λόγω της τεκνοποίησης σε αυξημένη ηλικία έχουν αυξηθεί τα περιστατικά διαφόρων νεοπλασμάτων. Πολλές γυναίκες να διαγιγνώσκονται με καρκίνο χωρίς να έχουν καν τεκνοποιήσει και γεννιέται η ανάγκη για διατήρηση του γενετικού τους υλικού. Σήμερα πια, με την πρόοδο και τα δίκτυα που έχουν αναπτυχθεί παγκοσμίως υπάρχει καλύτερη ενημέρωση στο πώς μπορεί να διατηρηθεί η  γονιμότητά και πλέον η παλιά νοοτροπία έχεις καρκίνο πεθαίνεις, έχει αλλάξει».

Η Κλινική εμβρυολόγος στην Ελισάβετ Χατζηιωάννου Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «FIVI» τέλος μίλησε για τον τρόπο δουλειάς τονίζοντας πως « Η εμπειρία και οι υποδομές της μονάδας εξασφαλίζουν ότι ένας ασθενής θα μπορεί να κρυοσυντηρήσει γενετικό υλικό με απόλυτη ασφάλεια και με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας».

dsc_3564.jpg
dsc_3388.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

RYANAIR: Εισιτήρια από 14 ευρώ για 14 καλοκαιρινές πτήσεις από Θεσσαλονίκη

Θάνος Πλεύρης: Φοβήθηκα στη διασωλήνωση – Ήθελα να χαιρετήσω τα παιδιά μου

Σουπερμάρκετ: Καλπάζει η τιμή για χαρτιά υγείας, μακαρόνια – Πίνακας με 9 προϊόντα

Χαλάει ο καιρός: Έρχονται βροχές σε 7 περιοχές – Η έκτακτη ανακοίνωση ΕΜΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ